Orientační nabídka


 

Knihovna Ústeckého kraje ocenila Čtenáře roku 2024

V rámci celorepublikové kampaně Březen – měsíc čtenářů probíhá i tradiční oceňování čtenářů. V letošním roce knihovny své nejlepší čtenáře hledaly mezi dětmi, které jsou zapojené v projektu Bookstart – s knížkou do života. Knihovna Ústeckého kraje ocenění Čtenář roku 2024 udělila tříletému Hynku Šaldovi, který si zde během uplynulého roku vypůjčil přes 140 knih. Kromě čestného uznání a gratulace od vedení knihovny i zástupců jejího zřizovatele, kterým je Ústecký kraj, dostal malý čtenář i personalizované leporelo.
Tisková zpráva ze dne 14. března 2024
01
 

 
 
Kromě množství akcí s literární tematikou patří k Březnu – měsíci čtenářů neodmyslitelně i udílení ocenění Čtenář roku. V rámci tohoto ocenění, které každoročně vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP), knihovny napříč celou Českou republikou hledají své nejlepší čtenáře. Základním kritériem pro udělení ocenění obvykle bývá počet výpůjček v kombinaci s počtem návštěv knihovny za uplynulý rok, v každém roce se však čtenář nebo čtenářka roku hledá v jiné kategorii. V předchozích letech tak knihovny své nejlepší čtenáře hledaly například mezi učiteli nebo fanoušky e-knih. Letošní ročník ocenění Čtenář roku je zaměřen na nejmladší návštěvníky knihoven, kteří jsou zapojeni do projektu Bookstart – s knížkou do života, jehož hlavním cílem je podpora raného čtenářství. 

Knihovna Ústeckého kraje udělila ocenění Čtenář roku 2024 tříletému Hynku Šaldovi, který si zde v loňském roce vypůjčil více než 140 knížek. „Hynek se svou maminkou navštěvuje knihovnu prakticky od svého narození a společně jsou pravidelnými účastníky jak aktivit spojených s projektem Bookstart, tak i dalších dětských akcí. Hynka velmi zajímají knihy, které se zabývají tematikou aut, vlaků a různých strojů, poslechne si však rád i pohádky. Je to zvídavý chlapec a my byli u toho, jak rostl a zdokonaloval své čtenářské dovednosti. Když přišla výzva na ocenění dětského Čtenáře roku, byl pro nás Hynek jasnou volbou,“ říká knihovnice a koordinátorka projektu Bookstart Veronika Novotná, která malého Hynka na ocenění nominovala.

Slavnostní vyhlášení ocenění Čtenář roku 2024 se uskutečnilo v Dětském oddělení Knihovny Ústeckého kraje v úterý 12. března. Malému čtenáři osobně pogratulovala ředitelka knihovny Jana Linhartová spolu s radní Ústeckého kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Jindrou Zalabákovou. Kromě čestného uznání a medaile dostal Hynek i personalizované leporelo Vlk Hynek a mol Knihomol.

Jelikož v rámci projektu Bookstart tvoříme společně s dětmi a maminkami vzpomínková leporela, bylo pro nás výzvou vytvořit leporelo i pro oceňovaného čtenáře. Nakonec nám tak vznikl milý veršovaný příběh o vlku Hynkovi, který se spolu se svým kamarádem molem Knihomolem s využitím různých dopravních prostředků vydává na cestu do knihovny,“ říká ke vzniku leporela jeho autorka Veronika Novotná.
 
Zdroj: Jan Černecký, mluvčí Knihovny Ústeckého kraje

01
Knihovna Ústeckého kraje ocenila Čtenáře roku 2024

 

02
Malému čtenáři roku přišla pogratulovat i radní Jindra Zalabáková

 

03
Radní Jindra Zalabáková spolu s knihovnicí Veronikou Novotnou křtí leporelo "Vlk Hynek a mol Knihomol" 

 

 
Zodpovídá: Adéla Pašek
Vytvořeno / změněno: 14.3.2024 / 14.3.2024
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém