Orientační nabídka


 

Konference HSOÚ v Ústeckém kraji: Potřebujeme systémová řešení

Konference HSOÚ v Ústeckém kraji 2024
Do Ústeckého kraje se sjelo více než 80 účastníků Konference HSOÚ v Ústeckém kraji 2024, která proběhla 21. března 2024 v prostorách Inovačního centra Ústeckého kraje. Konference byla svého druhu první krajskou akcí, která si kladla za cíl zaměřit se na možnosti podpory tzv. hospodářsky a sociálně ohrožených území (HSOÚ).
 

 
 
Konferenci pořádal Ústecký kraj prostřednictvím spolupráce odboru regionálního rozvoje a odboru podpory podnikání, inovací a transformace pod hlavičkou platformy Regionální stálé konference Ústeckého kraje (RSK ÚK). Akce byla určena zejména pro regionální aktéry z území Ústeckého kraje, především pro zástupce samospráv a jejich nejrůznějších uskupení, dále pro všechny ostatní partnery z oblasti regionálního rozvoje a regionální politiky i mimo Ústecký kraj, pro klíčové stakeholdery a pro další zájemce z řad laické i odborné veřejnosti. Hlavním cílem bylo informovat o agendě HSOÚ v Ústeckém kraji, dosavadních krocích a využití výstupů, prezentovat dobrou praxi několika územních partnerů a v neposlední řadě nabídnout a diskutovat cesty k řešení v podobě různých forem podpory (nejen) z národní úrovně.

Oficiálního zahájení se ujal Michal Kučera, radní Ústeckého kraje pro oblast regionálního rozvoje, zemědělství a rozvoje venkova. Ve své zdravici zdůraznil mimo jiné také význam spolupráce a ocenil dobře fungující komunikaci: „Hospodářsky a sociálně ohrožená území jsou v posledních dvou letech v naší práci velmi živé téma. Pustili jsme se do detailní analýzy kraje po jednotlivých ORP a doposud se setkáváme s dobrou zpětnou vazbou a cítíme, že i našim územním partnerům záleží na tom, aby společná práce měla smysl“, uvedl Michal Kučera.

Druhý blok se věnoval příkladům praxe a přinesl pohled těch nejpovolanějších na konkrétní pozitivní události, ale i specifické problémy ve třech vybraných městech: Dubí na Teplicku, Mašťov na Kadaňsku a Štětí na Litoměřicku. Příklady z praxe zazněly přímo od starostů uvedených měst, kteří se osobně zapojili do tvorby regionální studie HSOÚ ve svém SO ORP. 

Závěrečný blok byl věnovaný přesahu na národní úroveň, o který se postarali zástupci Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva vnitra, Krajského sdružení Národní sítě MAS a ITI Ústecko-chomutovské aglomerace. 

Konference byla především dobrou příležitostí pro výměnu zkušeností, názorů i pohledu na aktuální situaci a vývoj regionální politiky. Důležitým závěrem bylo mimo jiné sdělení, že řada problémů v území nemá řešení pouze v přidělení finančních prostředků nebo dotační podpoře, ale v přenastavení systémových a legislativních opatření. 

Více o agendě HSOÚ v ÚK včetně materiálů z konference zde.


Michal Kučera, radní ÚK




















Michal Kučera, radní Ústeckého kraje pro oblast regionálního rozvoje, zemědělství a rozvoje venkova při zahájení konference

Účastníci konference

















Mezi účastníky konference byli hosté jak z území Ústeckého, tak Karlovarského, Libereckého, Pardubického kraje a Vysočiny, a také z Prahy: přítomni byli zástupci Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva vnitra a Ministerstva životního prostředí.

Řečníci prvního bloku




V prvním bloku zazněly příspěvky pracovníků Krajského úřadu Ústeckého kraje (zleva: Jan Kadraba a Eva Poslová z odboru regionálního rozvoje, Miroslav Vlach a Lukáš Kuda z odboru podpory podnikání, inovací a transformace)

Řečníci druhého bloku








Druhý blok patřil příkladům dobré praxe z území: zleva: Jiří Kašpar, starosta města Dubí, Drahomíra Nováková, starostka města Mašťov, Miroslav Andrt, starosta města Štětí

Řečníci třetího bloku












Třetí blok patřil zástupcům MMR, MV, a integrovaným nástrojům v podobě CLLD a ITI: Zdeněk Opravil (MMR), Marek Jetmar (MV), Eva Hamplová a Lenka Petráková (MAS Český sever), Jiří Starý (ITI ÚChA)

Z průběhu diskuze










....z průběhu diskuze...

Moderátorka konference
















Přítomné účastníky provedla konferencí Eva Poslová z odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje.

 
Zodpovídá: RNDr. Eva Poslová
Vytvořeno / změněno: 21.3.2024 / 21.3.2024
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém