Orientační nabídka


 

Konference "Zdravotní reforma a legislativní plán ministerstva zdravotnictví"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Konference
V zasedací síni Krajského úřadu Ústeckého kraje se uskutečnila konference o chystaných reformách a plánech českého zdravotnictví. Promluvil na ní mj. člen rady kraje Vladimír Záhorský (na snímku).
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 5. října 2007

Konference „Zdravotní reforma a legislativní plán ministerstva zdravotnictví“

Řada na sebe navazujících konferencí na téma "Zdravotní reforma a legislativní plán Ministerstva zdravotnictví České republiky" zavítala tentokrát na sever České republiky, kde tato konference proběhla 4. října pod záštitou a v prostorách Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Čtvrteční setkání s náměstkem ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění Pavlem Hroboněm zahájil Vladimír Záhorský, uvolněný člen rady kraje pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví. V průběhu konference se s představitelem rezortu ministerstva setkal rovněž náměstek krajského hejtmana Petr Fiala, který je zároveň členem představenstva Krajské zdravotní, a.s., největšího poskytovatele lůžkové péče na území kraje; přítomen byl také Petr Severa, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu Ústeckého kraje. Mezi účastníky čtvrteční konference byli poslanci a senátoři Parlamentu České republiky zvolení za Ústecký kraj, členové zdravotní komise Rady Ústeckého kraje, managementy nemocnic, zástupci profesních komor či zdravotních pojišťoven a samozřejmě také lékaři. Hlavním tématem bylo zhodnocení dosavadní činnosti ministerstva,  prezentovány byly pokračující aktivity a plány z krátkodobé i dlouhodobé perspektivy. Konference tak shrnula aktuální informace o stavu legislativy a připravované reformy zdravotnictví v České republice.

Vladimír Záhorský konstatoval, že po zásadní reformě zdravotnictví volají všechny subjekty v systému již několik let. Tedy lékaři, managementy nemocnic, zdravotní pojišťovny i představitelé krajských a místních samospráv, kteří často vystupují v rolích zakladatelů či zřizovatelů zdravotnických zařízení. Neopomněl ani pacienty. „Z pohledu Ústeckého kraje jsou vnímány jako stežejní problémy provozování zdravotnické záchranné služby, zajištění lékařské pohotovostní péče a také stanovení limitů poskytování péče ze strany pojišťoven pro nemocnice i další krajská zdravotnická zařízení. Faktor plateb zdravotních pojišťoven vystoupí ještě více do popředí spolu se vznikem akciové společnosti Krajská zdravotní, do které bylo sloučeno pět krajských a největších nemocnic v Ústeckém kraji. Reforma zdravotnictví by se však neměla dotknout jen poskytovatelů a plátců zdravotní péče, ale také práv a povinností pacientů i lékařů, provozujících své soukromé praxe či zaměstnaných ve veřejných zdravotnických zařízeních. Na mnohé z těchto oblastí se představená reforma ministerstva zdravotnictví zaměřuje a je jen otázkou, jakým způsobem dojde svého naplnění.”

Náměstek ministra zdravotnictví Pavel Hroboň se domnívá, že: „Veškeré změny by měly vycházet ze  základních kamenů, které byly položeny v 90. letech. Jedná se o princip fungování zdravotních pojišťoven se  zvýšením jejich  zodpovědnosti, modernizaci zdravotnických zařízeních, nový způsob úhrady léků, posílení volby a odpovědnosti občanů. Za velmi důležité považuji zahájit diskusi u tzv. kulatého stolu, kde by se mělo hovořit především o problematice financování zdravotnictví, tedy kde náš stát vezme dostatek peněz na to, aby se mohla uhradit dostatečná péče.“ Dále představil pět cílů, které by se měly projevit již v období let 2007-2009. „Jedná se o zamezení plýtvání, stanovení rozsahu krytí zdravotních služeb z veřejného zdravotního pojištění (občan by měl vědět kdo, kdy a kde mu poskytne zdravotní péči bez nutnosti úplatku). Je potřeba zřídit specializovaný nezávislý dohled nad zdravotními pojišťovnami, zajistit změnu role pacienta na zákazníka a zajistit kvalitu a bezpečnost zdravotnických služeb.“ V rámci legislativních návrhů také Pavel Hroboň popsal nutné změny v legislativě. Poukázal zejména na nedostatky zákona o péči o zdraví lidu a zákona o zdravotní péči v nestátních zdravotních zařízeních a zdůraznil nutnost specifikace státních i nestátních zdravotnických zařízení

 

ve spolupráci s MZ ČR a  odborem sociálních věcí a zdravotnictví krajského úřadu

připravilo oddělení tiskových informací kanceláře hejtmana

 

Člen Rady Ústeckého kraje Vladimír Záhorský analyzoval některé stěžejní problémy zdravotnictví našeho kraje.
Člen Rady Ústeckého kraje Vladimír Záhorský analyzoval některé stěžejní problémy zdravotnictví našeho kraje.

Konference

Náměstek rezorního ministra Pavel Hroboň hovořil na odpolední konferenci mj. o pěti nejbližších cílech českého zdravotnictví na léta 2007 - 2009.
Náměstek rezorního ministra Pavel Hroboň hovořil na odpolední konferenci mj. o pěti nejbližších cílech českého zdravotnictví na léta 2007 - 2009.

Konference

Brifingu před zahájením konference se zúčastnili i (zleva) Pavel Hroboň, Vladimír Záhorský a Petr Severa)
Brifingu před zahájením konference se zúčastnili i (zleva) Pavel Hroboň, Vladimír Záhorský a Petr Severa)

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 5.10.2007 / 5.10.2007 | Zveřejnit od-do: 5.10.2007-4.11.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém