Orientační nabídka


 

Kraj finančně podpoří očkování proti invazivnímu meningokokovému onemocnění

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Krajská rada schválila na své schůzi 19.5. návrh na poskytnutí daru ve výši 2 miliony korun za účelem očkování rizikové skupiny mládeže proti invazivnímu meningokokovému onemocnění typu C.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 20.5.2004

 

Kraj finančně podpoří očkování proti invazivnímu meningokokovému onemocnění

 

Krajská rada schválila na své schůzi 19.5. návrh na poskytnutí daru ve výši 2 miliony korun za účelem očkování rizikové skupiny mládeže proti invazivnímu meningokokovému onemocnění typu C. Dále rada uložila hejtmanovi Ústeckého kraje, aby jednal s VZP o příspěvku na realizaci tohoto záměru.

„V našem kraji zemřeli od začátku roku na invazivní meningokokové onemocnění čtyři lidé. Šlo o mladé lidi a každá taková ztráta je velkou tragedií. Proto jsem předložil krajské radě návrh, aby kraj finančně podpořil očkování, které by mohlo riziko nákazy snížit, “ řekl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

Záměr předpokládá, že očkování by bylo prováděno jako vyžádané vybranými praktickými lékaři. Náklady na očkování by byly rozloženy mezi tři subjekty – zdravotní pojišťovny, Ústecký kraj a pacienta. „Dopisem jsem se obrátil na hlavního hygienika a požádal ho o spolupráci a vyjádření k našemu záměru. O podporu při realizací záměru a pomoc s jeho financováním jsem pak požádal také ředitelku Všeobecné zdravotní pojišťovny. Na základě jejich vyjádření krajská rada rozhodne o dalším postupu při realizaci záměru,“ uvedl hejtman.

V roce 2002 bylo v České republice zjištěno celkem 122 onemocnění, z nichž u 20 došlo k úmrtí, v roce 2003 bylo zaznamenáno celkem 101 případů meningokokových onemocnění, deset pacientů zemřelo. V Ústeckém kraji se nejčastější vyskytují meningokoková onemocnění typu B, C, přičemž typ C je typ nejrozšířenější. V případě výskytu nákazy je Krajskou hygienickou stanicí aplikován systém ochrany před dalším rozšířením. Jedná se o vymezení ohniska potencionální nákazy a následné  nasazení antibiotik. Na rozdíl od onemocnění typem B je prevencí proti invazivnímu meningokokovému onemocnění typu C očkování, které v České republice zatím bohužel není povinné.

 

 

Vojtěch Krump, oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

e-mail: krump.v@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 27.5.2004 / 27.5.2004 | Zveřejnit od-do: 27.5.2004-27.6.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém