Orientační nabídka


 

Kraj nechce slučovat ústecká gymnázia proti vůli studentů

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Kraj nechce slučovat ústecká gymnázia proti vůli studentů
Vedení kraje hledá optimální varianty pro moderní gymnaziální vzdělávání v Ústí nad Labem, hejtman přijal zástupce studentů gymnázií Stavbařů a Jateční.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 30.3. 2005

 

Kraj nechce slučovat ústecká gymnázia proti vůli studentů

 

Rada Ústeckého kraje na své schůzi 29. března schválila vyhlášení výběrového řízení na funkci ředitele Gymnázia Stavbařů v Ústí nad Labem. „Věřím, že tímto krokem uklidníme vášně, které se kolem záměru sloučit ústecká gymnázia rozvinuly a vytvoříme tak prostor pro diskusi nad budoucností gymnaziálního vzdělávání v Ústí nad Labem,“ komentoval rozhodnutí rady náměstek a zástupce hejtman Radek Vonka, do jehož kompetencí školství patří.

Právě uvolněné místo ředitele Gymnázia Stavbařů z důvodu odchodu stávajícího ředitele do starobního důvodu bylo jedním z důvodů, proč odbor školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu přišel se záměrem postupného sloučení ústeckých gymnázií. Je však třeba zdůraznit, že se počítá s tím, že na první fázi (administrativní) naváže rekonstrukce a vybudování moderního gymnaziálního kampusu v areálu Gymnázia Jateční a teprve následně, přibližně v roce 2010, sestěhování obou škol. Při přípravě záměru vycházel odbor z projektu, který připravili ředitelé obou škol. „O problému budeme dál jednat, a to i s novým vedením gymnázia. Necháme si připravit ještě jiné návrhy na řešení. Teď je ale třeba, aby se situace uklidnila,“ uvedl Radek Vonka.

Právě z tohoto důvodu přijal  30. března hejtman Jiří Šulc zástupce studentů obou gymnázií. Studenti pozvání ocenili a téměř tři hodiny diskutovali nejenom s hejtmanem, ale také sami mezi sebou (sešli se zástupci obou gymnázií). „Naše argumenty proti sloučení vycházejí především z jiného pohledu na demografický vývoj a finančních úspor. Oprava stávajících budov je podle nás levnější než dostavba gymnázia v Jateční,“ řekl Vojtěch Kaiser, student gymnázia Stavbařů.

Hejtman Jiří Šulc studentům podrobně přiblížil záměr kraje a připomněl, že kapacita gymnázií se rozhodě nebude snižovat. V současné době probíhá v objektu Gymnázia Jateční rozsáhlá rekonstrukce, během níž již bylo proinvestováno 50 milionů korun. Celkový objem investic plánovaných do tohoto objektu je 170 milionů korun. „Jde o to, že budovy obou ústeckých gymnázií nevyhovují a vyžadují rozsáhlé investice. Proto je zde záměr neopravovat dvě školy, ale postupně vytvořit v Jateční moderní gymnaziální kampus - celek, kde lze studovat, sportovat, jíst, ve kterém budou knihovny a moderní zázemí pro studenty i učitele. Rozhodně to nebude levnější, než jen opravovat stávající budovy, ale z dlouhodobého pohledu se to vyplatí, Ústí by získalo moderní areál se standardem, který je běžný v zahraničí. Samozřejmě pokud zde tento záměr nebude mít odezvu, pak vám ho nebudeme vnucovat – třeba najde podporu v jiných městech. Nemyslím si, že bychom spolu měli bojovat,“ řekl hejtman Jiří Šulc.

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

Kraj nechce slučovat ústecká gymnázia proti vůli studentů

 
Zodpovídá: 11
Vytvořeno / změněno: 31.3.2005 / 31.3.2005 | Zveřejnit od-do: 31.3.2005-31.5.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém