Orientační nabídka


 

Kraj uhradí očkování proti meningitidě typu C pro žáky devátých tříd

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Rada Ústeckého kraje dne 2. června 2004 schválila postup realizace podpory očkování rizikové skupiny mládeže proti invazivnímu meningokokovému onemocnění typu C, a to formou finanční podpory na částečnou úhradu nákladů spojených s očkováním (nákup očkovací látky) pro každé dítě narozené v roce 1989 a nebo dítě navštěvující 9. tř. základní školy s trvalým pobytem na území Ústeckého kraje ve výši 300,- Kč s tím, že očkování bude provedeno očkovací látkou, u které výrobce zaručuje působení na dobu nejméně cca 10 let, a aplikace očkovací látky bude provedena období od 1. června 2004 do 30. září 2004.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 2.6.2004

 

Kraj uhradí očkování proti meningitidě typu C pro žáky devátých tříd

 

Ústecký kraj se rozhodl podpořit očkování proti invazivnímu meningokokovému onemocnění typu C u nejvíce ohrožené skupiny obyvatelstva. Návrh hejtmana Jiřího Šulce, aby kraj finančně podpořil preventivní očkování částkou 2 miliony korun, Rada Ústeckého kraje odsouhlasila na své dnešní schůzi.

Rada na své schůzi dnes projednala konkrétní realizaci tohoto záměru. „Podpoříme očkování  dětí narozených v roce 1989 nebo u dětí navštěvujících 9. třídu základní školy s trvalým pobytem na území Ústeckého kraje. Je to nejrizikovější skupina – opouštějí svůj kolektiv a od září nastupují do jiného na učilišti nebo střední škole. Právě v nově vzniklých kolektivech je riziko výskytu tohoto onemocnění největší,“ uvedl hejtman Jiří Šulc.

Očkování se může  týkat přibližně až 10 000 dětí. Kraj přispěje na očkování částkou 300 korun na dítě. Očkování bude provedeno v období od 1. června 2004 do 30. září 2004praktickými lékaři očkovací látkou, u které výrobce zaručuje působení na dobu nejméně cca 10 let.

Náměstek hejtmana Zděnek Lavička během jednání tlumočil připomínku zdravotní a sociální komise Rady Ústeckého kraje, které upozornila na fakt, že úmrtí způsobuje meningokokovému onemocnění typu B, proti kterému očkování neexistuje.

„Onemocnění typu C je v Evropě  novinkou a země EU, například Anglie nebo Irsko přešly k plošnému očkování celé populace, dá se očekávat, že se onemocnění se rozšíří i k nám. Očkování, které kraj podpoří není povinné, ale kdo nabídky kraje využije dostane částku tří sta korun, a část může získat od své zdravotní pojišťovny“ řekl Jiří Šulc.

Rozhodnutí o očkování a výběru očkovací látky bude plně na zákonných zástupcích dítěte po předchozí konzultaci s registrujícími praktickými lékaři. Rodiče se s originály stvrzenek o zakoupení očkovací látky a potvrzením o její aplikaci dostaví do pokladny vybraného zdravotnického zařízení uvedeného vždy dle okresu trvalého pobytu (jedná se o příspěvkové organizace Ústeckého kraje a Městskou nemocnici v Litoměřicích), kde na základě předložených dokladů obdrží příspěvek 300,- Kč v hotovosti.  Na originál stvrzenky o nákupu očkovací látky pokladna vyznačí záznamem poskytnutí příspěvku ve výši 300 Kč (aby se zamezilo zneužití a další použití stvrzenky u zdravotních pojišťoven).

 

Obsah zvukových příloh – vyjádření hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce:

 

Jiří Šulc: Pro ročník 1989 jsme se rozhodli po konzultacích s odborníky

My jsme se k tomu rozhodli po konzultacích s odborníky. Právě proto. že meningokok se šíří kapénkovou nákazou v kolektivech mladých lidí, při absolvování základní školy žáci devátých tříd odchází do jiných kolektivů a právě tam k nákaze může dojít. Proto tento ročník a já doufám, že se k tomu co nejdříve přihlásí stát, na naší akci naváže a udělá to plošně po celé republice.

 

Jiří Šulc: Náklady na očkování budeme proplácet do výše 300 korun

Měli by si zajít ke svému praktickému lékaři a o očkování se poradit. Pakliže se rozhodnou že ano, tak  je lékař oočkuje, koupí si vakcínu a k nám přijdou s paragonem. Na tento paragon potom dostanou příspěvek kraje, třista korun, což je přibližně ten rozdíl, který pojišťovny neproplácejí.

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: konecna.r@kr-ustecky.cz

 

Odkazy

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 3.6.2004 / 4.6.2004 | Zveřejnit od-do: 3.6.2004-3.9.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém