Orientační nabídka


 

Kraj zajistí metodiku na měření imisí formaldehydu v okolí firmy Knauf

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Kraj zajistí metodiku na měření imisí formaldehydu v okolí firmy Knauf
V úterý 20. listopadu se uskutečnilo na krajském úřadu za účasti náměstka a zástupce hejtmana Radka Vonky další jednání s představiteli občanského sdružení Zdraví pro Krupku.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 21. 11. 2007

Kraj zajistí metodiku na měření imisí formaldehydu v okolí firmy Knauf

Výsledkem dalšího pracovního jednání zástupců Ústeckého kraje, občanského sdružení Zdraví pro Krupku, společnosti Knauf Insulation, pracovníků odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Ústeckého kraje, České inspekce životního prostředí a Krajské hygienické stanice je dohoda o zajištění metodiky měření imisí formaldehydu u Zdravotního ústavu v Ústí n. L. Toto měření by mělo být podkladem pro dopracování studie zdravotních rizik a současně by mělo potvrdit nebo vyloučit, zda společnost Knauf Insulation, spol. s r.o. je zdrojem těchto imisí. Podle tvrzení občanského sdružení dochází ke zhoršení životního prostředí a také ke zhoršení zdravotního stavu zdejších obyvatel. Za Ústecký kraj se jednání zúčastnili náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka a radní Antonín Terber.

   O zpracování metodiky měření, jak řekl Radek Vonka, požádá krajský úřad neprodleně, aby byla k dispozici nejpozději do 30.11. 2007. Jejím cílem má být nejen zjištění imisního zatížení oblasti Krupky, ale zejména určení zdroje znečištění. Bez této identifikace není možné provést opatření na snížení imisí formaldehydu. Metodika bude konzultována jak se zástupci ČIŽP, KHS, tak i občanského sdružení.

   „Možností je síťové odebírání vzorků, které by mělo být anonymní,“ říká Jan Zadražil, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu a pokračuje. „To znamená, že by Knauf nevěděl, kdy a v jakém čase budou vzorky odebírány. Výsledek by nám měl dát odpověď na otázky, které zajímají nejen občanské sdružení Zdraví pro Krupku,“ říká vedoucí odboru. Radní Antonín Terber věří, že na metodice, se shodnou všechny zainteresované strany, jejichž zástupci se na tomto jednání sešli. “Všichni máme eminentní zájem na konkrétní odpovědi. Objednané měření imisí, prováděné podle této metodiky, by mělo potvrdit eventuální přítomnost formaldehydu nebo ho naopak vyloučit a pomoci určit odkud pochází. Případných zdrojů znečišťování však může být více. Například za poslední roky na Teplicku vyrostly nové společnosti, které stejně tak svojí výrobou mohou stát za problémy, na které obyvatelé Krupky poukazují. To je však nyní předčasné tvrzení, počkejme si na výsledek odborníků. S ním pak se ale musíme ztotožnit všichni,“ řekl člen krajské rady.

   Společnost Knauf v současné době pracuje ve zkušebním provozu, podmínkou pro provoz trvalý je vydání tzv. integrovaného povolení. Podle Jana Zadražila, v případě, že výsledky měření budou v neprospěch životního prostředí a zdraví obyvatel Krupky, má kraj takové nástroje, aby společnost donutil k nápravě. „Ano, integrované povolení na takové možnosti pamatuje, i když bude společnost mít povolení k trvalému provozu,“ říká Jan Zadražil.

Připravila:  Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení  tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741, 737 41 59 59

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

 

Kraj zajistí metodiku na měření imisí formaldehydu v okolí firmy Knauf

Kraj zajistí metodiku na měření imisí formaldehydu v okolí firmy Knauf

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 21.11.2007 / 21.11.2007 | Zveřejnit od-do: 21.11.2007-20.12.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém