Orientační nabídka


 

Krajská konference o sociálních službách: Konkurence v tomto oboru není žádoucí

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
V úvodním slově Zděnek Lavička zdůraznil potřebnost poskytování tohoto druhu služeb v regionu všemi subjekty a zdůraznil, že jedním z nejbližších záměrů krajské politiky v sociální oblasti bude sbližování standardů v zařízeních zřizovaných obcemi nebo krajem a v zařízeních provozovaných neziskovými organizacemi
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 15. 6. 2004

 

Krajská konference o sociálních službách: Konkurence v tomto oboru není žádoucí

 

Koncepce sociálních služeb v kraji pro příští roky - to bylo jedno z hlavních témat Konference o sociálních službách, kterou do prostor ústeckého krajského úřadu na dnešek (15. června 2004) svolal náměstek hejtmana Ústeckého kraje Zděnek Lavička. Rokování se vedle téměř 130 zástupců měst a obcí a zařízení nabízejících sociální péči zřizovaných ať už neziskovými organizacemi, obcemi nebo krajem zúčastnili také členka Rady Ústeckého kraje Hana Lukáčová, vedoucí krajského odboru sociálních věcí Anna Horká a vedoucí odboru sociálních služeb Ministerstva práce a sociálních věcí Martin Žárský.

            V úvodním slově Zděnek Lavička zdůraznil potřebnost poskytování tohoto druhu služeb v regionu všemi subjekty a zdůraznil, že jedním z nejbližších záměrů krajské politiky v sociální oblasti bude sbližování standardů v zařízeních zřizovaných obcemi nebo krajem a v zařízeních provozovaných neziskovými organizacemi. Těch na území regionu působí kolem tří stovek. „Klienty ovšem nezajímá, kdo jim tuto službu poskytuje, ale na jaké je úrovni a v jaké kvalitě, a také, jak rychle je mu poskytnuta,“ uvedl náměstek Zděnek Lavička. Tento směr plně navazuje na Koncepci rozvoje sociálních služeb, obsahující principy o rovných podmínkách a stejných příležitostech uživatelů a poskytovatelů, podpora a integrace ohrožených skupin včetně jejich začleňování do běžného života. „Chci zdůraznit, že všichni jsme vůči všem potřebným takříkajíc na jedné lodi. Nelze si konkurovat, bojovat jeden proti druhému a upřednostňovat svoji činnost,“ zdůraznil náměstek hejtmana pro sociální oblast. Výraznou roli v tomto sjednocování má sehrát komunitní plánování.

            S velkým zájmem se setkal výklad Zděnka Lavičky o dotační politice. Připomněl, že Zastupitelstvo Ústeckého kraje bude na nejbližším jednání (23. června 2004) rozhodovat o dotacích pro neziskové organizace. K rozdělení je částka 28,5 milionů korun, z níž je přes 21 milionů určeno organizacím působícím v sociálních službách. Ústecký kraj přiděluje tyto dotace ve své  historii poprvé, do loňského roku se žadatelé obraceli na Ministerstvo práce a sociálních věcí. „Mohlo by se zdát, že tyto dotace letos přicházejí pro mnohé z vás příliš pozdě, ale pravidla pro jejich rozdělení bohužel kraj nepřipravoval a nemohl je ani nijak ovlivnit,“ vysvětlil náměstek Lavička.

V průběhu Konference o sociálních službách vystoupili mimo jiné vedoucí odboru sociálních služeb Ministerstva práce a sociálních věcí Martin Žárský s příspěvkem o věcném záměru zákona o sociálních službách, který v pondělí v Liberci - Františkově připomínkovala sociální komise Asociace krajů České republiky.

 

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: konecna.r@kr-ustecky.cz

 

 

V průběhu konference účastníci obdivovali předtančení v rytmu country předvedeném klienty DÚSP Čížkovice
V průběhu konference účastníci obdivovali předtančení v rytmu country předvedeném klienty DÚSP Čížkovice

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 15.6.2004 / 15.6.2004 | Zveřejnit od-do: 15.6.2004-15.9.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém