Orientační nabídka


 

Krajská rada požaduje ekologické posouzení záměru výrobny bioethanolu v ústecké Setuze

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Krajská rada požaduje ekologické posouzení záměru výrobny bioethanolu v ústecké Setuze
Krajští radní požadují posouzení záměru výstavby nové výrobny bioethanolu, předložený společností Setuza a.s. v procesu EIA, protože dokumentace předložená oznamovatelem není podle krajské rady zpracována dostatečně. Z hlediska ochrany ovzduší se podle krajských radních jedná o zvláště velký zdroj znečišťování ovzduší v centru města.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 7. 2. 2007

 

Krajská rada požaduje ekologické posouzení záměru výrobny bioethanolu v ústecké Setuze

 

Rada Ústeckého kraje požaduje posouzení záměru „Výrobna bioethanolu 150 000 tun/rok a spalování biomasy“ (informace na: www.cenia.cz, kód OV4053), předložený společností Setuza a.s. v procesu EIA. Krajská rada v průběhu své 73. schůze konstatovala, že předložené oznámení, zpracované v rozsahu přílohy č. 3 zákona, je nutno dopracovat. „Z hlediska ochrany ovzduší se jedná o zvláště velký zdroj znečišťování ovzduší. Je sice umístěný v průmyslové zóně, tedy v areálu závodu, ale prakticky se jedná o střed městské části Střekov, obklopený obytnou zástavbou. Měření zde prokazují některá překročení imisních limitů a nový zdroj by tento stav mohl ještě prohloubit. V oznámení mimo jiné postrádáme dodržení výstupních parametrů čištění odpadních vod, včetně eliminace pachových látek, požadujeme také jasnou deklaraci dopravy suroviny po železnici, případný nárůst automobilové dopravy by byl v centru města opravdu nežádoucí. Sporných míst je však v předloženém oznámení více, proto budeme požadovat posouzení záměru podle zákona o posouzení vlivů na životní prostředí, tedy kompletní dokumentaci EIA a trváme na vydání integrovaného povolení před vydáním stavebního povolení,“ konstatoval mimo jiné hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

        Dokumentace předložená oznamovatelem není podle krajské rady zpracována dostatečně. Radní proto požadují řešit možné snížení emisí použitím nejlepších dostupných technik z hlediska čištění odpadních plynů a z hlediska spalování biomasy. Považují také za nutné zpracování rozptylových studií se správnými daty tak, aby byly zahrnuty emise ze stávajícího komínu firmy Energy Ústí nad Labem a.s. v alikvotní výši, odpovídající podílu pro předkládající firmu.  

Předmětem záměru je výroba bioethanolu. Součástí investice je i výstavba energobloku, kde bude jako palivo využívána biomasa, vznikající při výrobě bioethanolu, dále bude využívána i biomasa, která bude vznikat při výrobě metylesteru řepkového oleje. V rámci energobloku má být vyráběno 63 MWh elektrické energie, která bude částečně využita při výrobě bioethanolu a zbývající část bude prodávána do sítě. Součástí oznámeného záměru je demolice některých stávajících, dnes již nevyužívaných objektů, výstavba nového vjezdu do areálu závodu v části „Výživa“, odstavné plochy pro kamiony a také parkoviště zaměstnanců v areálu Setuza a.s.        

Ústecký kraj se k záměru vyjadřuje jako jeden z dotčených orgánů územní samosprávy, příslušným úřadem pro posouzení záměru výroby bioethanolu v ústecké Setuze z pohledu ochrany životního prostředí je v tomto řízení Ministerstvo životního prostředí ČR.

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 7.2.2007 / 7.2.2007 | Zveřejnit od-do: 7.2.2007-7.3.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém