Orientační nabídka


 

Krajská radní Jindra Zalabáková navštívila několik škol v regionu

Radní Ústeckého kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Jindra Zalabáková nenavštívila tentokrát pouze střední školy zřizované Ústeckým krajem, ale zavítala i do jedné mateřské a jedné základní školy. Obě instituce jsou krajské příspěvkové organizace.
Tisková zpráva ze dne 3. listopadu 2021
Zalabáková
 

Odkazy


 
 
Mateřská škola speciální

Mateřská škola speciální v Ústí nad Labem je po celkové rekonstrukci z roku 2010. Disponuje čtyřmi třídami. Škola je určená pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami. Mohou ji navštěvovat děti z Ústí i z blízkého okolí na doporučení speciálně pedagogického centra nebo pedagogicko-psychologické poradny, se kterými mateřská škola úzce spolupracuje. Vzdělávají se zde děti s kombinovanými vadami, vadami řeči, s vývojovou dysfázií, děti s mentálním, tělesným, zrakovým nebo sluchovým postižením, s problémovým chováním, děti s poruchou autistického spektra. 

V rámci prohlídky se radní Zalabáková setkala s několika pedagogickými pracovníky. Dozvěděla se informace a zajímavosti o způsobech práce s dětmi, o speciálních formách a metodách, které pomáhají dětem poznávat náš okolní svět. Prohlédla si také speciální didaktické a kompenzační pomůcky poskytované školou.

Společným záměrem a hlavním cílem školy je poskytovat dětem klidné zázemí a vhodnou speciálně-pedagogickou podporu, aby se mohly plynule a bez větších potíží začlenit do povinné školní docházky.

Speciální škola, speciální výuka

Další zastávkou po regionu byla Speciální základní škola ve Štětí, která je odrazovým můstkem pro žáky, kteří opakovaně selhávají na klasických základních školách a je jim Školským poradenským zařízením (PPP – Pedagogicko-psychologická poradna, SPC – Speciální pedagogické centrum) doporučeno vzdělávání podle § 16 Školského zákona. Přeřazení žáka probíhá, samozřejmě, po souhlasu zákonných zástupců. Když se s přechodem na takový typ školy vyrovná žák i jeho rodiče, je vyhráno. Škola je vybavena mnoha speciálními pomůckami.

„Během návštěvy jsem se zajímala o chod školy, personální obsazení, kapacitu školy, ale i o věci, které nás tíží. Hovořilo se například o distanční výuce,“ řekla k návštěvě štětské školy radní Jindra Zalabáková.

Jedna z největších škol v kraji

Poslední štací radní Zalabákové byla Střední škola technická, gastronomická a automobilní Chomutov. Účelem návštěvy byla nejen prohlídka školy včetně jejich odloučených středisek a pracovišť, ale zejména seznámení s úrovní zabezpečení teoretické a praktické výuky v celkem 26 oborech středního vzdělávání, které škola vyučuje. Radní se seznámila také se zapojením školy do projektů vyhlašovaných MŠMT a Ústeckým krajem a také s celkovým klimatem ve škole.

„Byla jsem překvapena, že na odborných pracovištích pracují mladí učitelé, což dává určitou záruku dalšího rozvoje školy a poskytování vzdělávání podle požadavků budoucích zaměstnavatelů a potřebami rozvíjejícího trhu práce,“ uvedla Zalabáková.

01
Návštěva krajské radní Jindry Zalabákové (uprostřed) v Mateřské škole speciální v Ústí nad Labem

02
Dále ve Speciální základní škole ve Štětí

 

03
A nakonec ve Střední škole technické, gastronomické a automobilní Chomutov



 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 3.11.2021 / 3.11.2021 | Zveřejnit od: 3.11.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém