Orientační nabídka


 

Krajské zastupitelstvo schválilo znění smlouvy s Českými drahami a rozhodlo o zajištění základní dopravní obslužnosti ve veřejné autobusové dopravě

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Zastupitelstvo Ústeckého kraje souhlasí s uzavřením dodatků k smlouvám o závazku veřejné služby s autobusovými dopravci, zajišťujícími v regionu základní dopravní obslužnost. Dodatky prodlužují platnost smluv do konce roku 2006. Zastupitelé také odsouhlasili znění smlouvy o závazku veřejné služby v drážní dopravě, kterou bude Ústecký kraj uzavírat s Českými drahami, a.s..
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 20. 4. 2005

 

Krajské zastupitelstvo schválilo znění smlouvy s Českými drahami a rozhodlo o zajištění základní dopravní obslužnosti ve veřejné autobusové dopravě

 

Krajští zastupitelé dnes (20. dubna 2005) jednali o zajištění základní dopravní obslužnosti v autobusové a železniční dopravě v Ústeckém kraji. V usnesení věnovaném autobusové dopravě zastupitelé rozhodli o uzavření dodatků k  smlouvám s jedenácti dopravci o závazku veřejné služby, uzavřeným původně pro rok 2004. Dnes schválené dodatky prodlužují platnost těchto smluv do konce roku 2006. Současně rozhodli o závazku veřejné služby pro zajištění základní dopravní obslužnosti Ústeckého kraje veřejnou linkovou dopravou na lince Děčín-Hřensko-Mezná s dopravcem Dopravní podnik města Děčína, a.s., rovněž s platností do konce roku 2006. „Uzavření těchto dodatků nám umožní připravit řádné výběrové řízení pro výběr dopravců, kteří budou dotovanou veřejnou autobusovou dopravu provozovat v našem kraji od roku 2007. Nyní vysíláme občanům tohoto kraje jasný signál – veřejná autobusová doprava bude jezdit v rozsahu, v jakém ji znají,“ konstatoval v průběhu jednání hejtman Jiří Šulc.

            Krajské zastupitelstvo také projednalo obsah smlouvy o závazku veřejné služby ve veřejné drážní osobní dopravě a odsouhlasilo její podepsání. Vlastnímu podpisu ale bude podle dnešního usnesení zastupitelstva předcházet rozhodnutí Rady Ústeckého kraje o určení obsahu příloh této smlouvy, kterými jsou za a) Určení rozsahu a ztráty veřejné drážní osobní dopravy, za b) Železniční tratě a úseky tratí na území Ústeckého kraje a c) Kilometrické určení tras vlaků. Hejtmanovi Jiřímu Šulcovi krajské zastupitelstvo uložilo, aby smlouvu s Českými drahami, a.s. o závazku veřejné služby ve veřejné drážní osobní dopravě podepsal do tří dnů ode dne, kdy Rada Ústeckého kraje tyto přílohy schválí. Pro dotace do veřejné železniční dopravy je v tomto roce v krajském rozpočtu vyhrazeno 335 milionů korun. Ostatní kraje Českým drahám platí zálohově, ovšem s vědomím že uzavřený smluvní vztah nemusí být v souladu s českým a evropským právem. Hejtman Jiří Šulc s problémem seznámil generálního ředitele Českých drah, a.s., a také ministra dopravy ČR. „Ministr dopravy mi ale na můj dotaz, zda se kraj uzavřením smlouvy s Českými drahami nedopustí porušení podmínek českého a evropského práva neodpověděl,“ uvedl v rozpravě. Aby Ústecký kraj mohl Českým drahám vyplácet dotaci v závazku veřejné služby, je podle legislativy platné v České republice povinen předložit prokazatelné a přiřaditelné náklady na jednotlivé spoje, nikoli na tratě. „Tento legislativní rozpor, který nezavinil kraj a ani České dráhy, je hlavním důvodem zatím neuzavřených jednání s Českými drahami a je příčinou nepodepsání naší vzájemné smlouvy,“ vysvětlil v rozpravě člen krajské rady Milan Franc. „Pokud by v Ústeckém kraji přestaly některé vlaky jezdit, a já opakuji že o zastavení vlaku rozhodují České dráhy, které musí jednat s Českým drážním úřadem a nikoli s krajskou samosprávou, budeme připraveni nahradit tuto přepravu autobusy,“ uvedl v průběhu jednání krajského zastupitelstva hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 20.4.2005 / 20.4.2005 | Zveřejnit od-do: 20.4.2005-20.5.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém