Orientační nabídka


 

Krajské zastupitelstvo se dnes nekonalo, hejtman ho odložil kvůli krizi v autobusové dopravě

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Krajské zastupitelstvo se dnes nekonalo, hejtman ho odložil kvůli krizi v autobusové dopravě
Schůze Zastupitelstva Ústeckého kraje, svolaná na dnešní den, nebyla zahájena. Hejtman Jiří Šulc před shromážděnými zastupiteli, novináři a občanskou veřejností pouze shrnul vývoj celého sporu, který vedl k současné situaci ve veřejné dopravě. Po svém vystoupení apeloval na všechny členy zastupitelstva, kteří jsou ochotni začít ihned řešit hrozící krizi v autobusové dopravě, aby opustili jednací sál.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 6.9.2006

 

Krajské zastupitelstvo se dnes nekonalo, hejtman ho odložil kvůli krizi v autobusové dopravě

 

Schůze Zastupitelstva Ústeckého kraje, svolaná na dnešní den, nebyla zahájena. V úvodu jednání hejtman Jiří Šulc před shromážděnými zastupiteli, novináři a občanskou veřejností shrnul vývoj celého sporu, který vedl k současné situaci ve veřejné dopravě. Mimo jiné uvedl, že DPÚK sleduje pouze jediný cíl, jímž je nezákonné získání smlouvy platné do roku 2011. Taková smlouva by však v kraji na několik let zakonzervovala jeho dominatní postavení. Hejtman dále konstatoval, že ohlášená stávka řidičů sdružených v odborech je nezákonná. Stávka nemůže být namířena proti krajským zastupitelům nebo proti občanům kraje. Zákon zná podle hejtmana pouze takové důvody, které jsou výsledkem nedohody mezi zaměstnaci a zaměstavatelem: „Ústecký kraj, jeho zastupitelsvo a ani cestující nejsou zaměstnavateli řidičů, jejich stávka není zákonná,“ konstatoval Jiří Šulc.

 Hejtman po svém vystoupení apeloval na všechny členy zastupitelstva, kteří jsou ochotni začít ihned řešit hrozící krizi v autobusové dopravě, aby opustili jednací sál. „Nemůžeme zde několik hodin vysedávat a dělat kompars při vystoupeních některých šibalů, kteří zde chtějí sehrát pro veřejnost účelová divadýlka. Kdo má zájem na skutečném a rychlém řešení situace, vzhledem k blížící se stávce, opustí tento sál,“ vyzval hejtman členy krajského zastupitelstva. Po jeho výzvě opustilo sál několik desítek krajských zastupitelů ještě před tím, než mohla být schůze krajských zastupitelů zahájena.

            V dopoledních hodinách navštívili Ústecký kraj dva členové vlády, ministr dopravy Aleš Řebíček a a ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič. Oba seznámili členy krajské rady s usnesením vlády, které se zabývalo situací v autobusové dopravě, Vláda mimo jiné, jak infomoval Petr Gandalovič, vzala na vědomí výsledky kontroly ministerstva dopravy na krajském úřadě (viz. tisková zpráva) a dále zrušila usnesení vlády k dopravní obslužnosti, přijaté kabinetem expremiéra Jiřího Paroubka 30. srpna tohoto roku: „Toto usnesení bezprecedentním způsobem zasáhlo do samosprávného uspořádání České republiky a také se v něm objevovaly formulace, které zasahovaly do nezávislého vyšetřování a trestního řízení. V této praxi současná vláda nechce pokračovat,“ konstatoval ministr Gandalovič. Vláda podle něj dále určila skupinu ministrů financí, dopravy, vnitra a místního rozvoje, kteří se situací budopu zabývat a ve středu ji seznámí s výsledky. „Také řešíme situaci, která by mohla nastat ve chvíli kdy řidiči vstoupí do stávky, jednu z extrémních a nejzažších variant představuje i nasazení armády,“ uvedl ministr.

            Současnou situací v autobusové dopravě se bude zabývat na odpoledním mimořádném jednání Rada Ústeckého kraje. Představitelé odborářů po odchodu z jednací místnosti krajského zastupitelstva oznámili ve sdělovacích prostředcích, že i oni budou o situaci budou jednat a případné vyhlášení stávky od dnešní půlnoci zváží.

 

 

Připravil : František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

Hejtmana Jiřího Šulce podpořili ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič a ministr dopravy Aleš Řebíček
Hejtmana Jiřího Šulce podpořili ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič a ministr dopravy Aleš Řebíček

Krajské zastupitelstvo se dnes nekonalo, hejtman ho odložil kvůli krizi v autobusové dopravě

 

Odkazy

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 6.9.2006 / 6.9.2006 | Zveřejnit od-do: 6.9.2006-6.10.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém