Orientační nabídka


 

Krajští radní odmítli výstavbu nového energetického zdroje Teplárny v Komořanech

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Rada Ústeckého kraje dala v rámci projednání dokumentace EIA zamítavé stanovisko k výstavbě nového zdroje teplárny v Mostě - Komořanech. Nesouhlas odůvodnila s poukazem na fakt, že se jedná o záměr výstavby dalšího zdroje emisí znečišťujících látek v regionu se stále vysokými obsahy škodlivých látek v ovzduší.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 9. 3. 2007

 

Krajští radní odmítli výstavbu nového energetického zdroje Teplárny v Komořanech

 

Rada Ústeckého kraje dala v rámci projednání dokumentace EIA zamítavé stanovisko k výstavbě nového zdroje teplárny v Mostě - Komořanech. Nesouhlas odůvodnila s poukazem na fakt, že se jedná o záměr výstavby dalšího zdroje emisí znečišťujících látek v regionu se stále vysokými obsahy škodlivých látek v ovzduší. „S výstavbou bychom mohli souhlasit jen tehdy, pokud tento nový zdroj některý podobně výkonný ze stávajících nahradí. Ústecký kraj má ve své energetické koncepci krajské emisní stropy, existuje platný krajský plán snižování emisí a program zlepšování kvality ovzduší. V těchto dokumentech se uvádí, že povolení nového zdroje i v této oblasti je přípustné pouze jako náhrada za stávající zařízení, které bude odstaveno z provozu,“ vysvětlil po jednání krajské rady hejtman Jiří Šulc. Ze stejného důvodu Rada Ústeckého kraje na 76. schůzi požadovala v rámci řízení o vydání integrovaného povolení po společnosti Chemopetrol a.s. odstavení výrobny tepla a elektrické energie T 200 ze čtyřicátých let minulého století do 31. 12. 2010 a generální rekonstrukci provozu

T 700 do stejného termínu.

            Záměrem předložený krajské radě oznamovatelem United Energy právní nástupce, a.s.  je výstavba „Nového zdroje Komořany III“, s energetickým blokem s kotlem na fluidní spalování hnědého uhlí s kondenzačním turbosoustrojím o elektrickém výkonu 160 MW v areálu Teplárny Komořany, v prostoru mezi stávající kotelnou a budovou generálního ředitelství. Krajští radní při projednání stanoviska v rámci tohoto posuzovacího řízení, prováděného Ministerstvem životního prostředí ČR konstatovali, že budou požadovat posouzení podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí s tím, že Dokumentace musí obsahovat variantní řešení, od tzv. nulové varianty po  maximální, předpokládající výstavbu dalšího zdroje přes variantu optimální, předpokládající postupné ukončování provozu kotlů stávající teplárny. Dokumentace se  podle radních musí podrobně zabývat vyhodnocením kvality ovzduší, včetně znečištění polétavým prachem a návrhy opatření na zlepšení kvality ovzduší, na základě podrobného meteorologického modelu proudění ovzduší v lokalitě navrhovaného umístění zařízení.

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 13.3.2007 / 13.3.2007 | Zveřejnit od-do: 9.3.2007-13.3.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém