Orientační nabídka


 

Lesy ČR pracují na obnově Flájského plavebního kanálu

001
Lesy ČR společně s dalšími partnery z česko-německého pomezí pracují na projektu, jehož cílem je připomenout historii plavení dřeva v česko-saském pohraničí. Pro další generace se snaží zachránit dnes už vzácnou technickou památku - Flájský plavební kanál na vodní dopravu dříví. Turisté se proto dočkají nové naučné stezky.
Tisková zpráva ze dne 10. dubna 2013
 

 
 

Pozoruhodné dílo se nachází ve východní oblasti Krušných hor, v blízkosti obce Český Jiřetín na Mostecku u hranic s německou spolkovou zemí Sasko. Podél Flájského plavebního kanálu vzniká na české i německé straně Krušných hor kulturně historická naučná stezka, která provede turisty krajinou od Flájské přehrady po saské hranice a dále do německého Clausnitz.

 

Stezka bude dlouhá 23 kilometrů, na české straně bude mít délku 7,1 km, z čehož cca 2,5 km představují výhledy na samotný kanál. Česká část bude návštěvníkům přístupná již letos v červenci. Ti se zde při putování na celkem 11 stanovištích dozví zajímavé údaje o historii vybraných míst plavebního kanálu, k odpočinku budou moci využít dvě zastřešená odpočívadla. Pokud pro cestu zvolí kratší variantu, čeká je přechod přes nově zbudovanou lávku nad Flájským potokem.

 

Ve čtvrtek 11. dubna od 10 hodin se v obci Klíny, nedaleko Litvínova na Mostecku, v hotelu Emeran, uskuteční přednáška, která účastníkům přiblíží informace nejen o samotném plavebním kanálu, ale také o návazných příležitostech pro turistiku, cestovní ruch a pro školní aktivity v rámci výuky vlastivědy a německého jazyka.

 

Program přednášky:

 

■ Krátká exkurze do historie Flájského (Nového) plavebního kanálu

■ Představení projektu

 Naučná stezka doplní nabídku pro turisty na české straně

■ Naučná stezka doplní nabídku pro turisty na německé straně

■ Souvislosti mezi projekty Montanregion a plavebním kanálem

■ Integrace s projektem plánovaného informačního centra vodních děl Fláje a Rauschenbach

■ Prezentace termínů a dalších aktivit

 

Partnery projektu na německé straně hranice jsou obec Rechenberg – Bienenmühle, Domovský historický spolek obce Rechenberg – Bienenmühle, Saské státní lesy a Zemědělské družstvo Bergland. Na projekt se podařilo získat podporu fondů Evropské unie – Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko – Cíl 3. Na oživení plavebního kanálu a jeho využití pro cestovní ruch spolupracují nad rámec projektu Českojiřetínský spolek - Sdružení pro rozvoj obce Český Jiřetín a Oblastní muzeum v Mostě.

 

Bližší informace k přednášce, stejně jako rezervace míst, zajišťuje Ing. Anita Hovorková z Krajského ředitelství Lesů ČR Teplice,

e-mail: hovorkova.oi33@lesycr.cz , tel.: 724 623 837, 956 933 309.

 

KONTAKT:

Zbyněk Boublík
Tiskový mluvčí Lesů ČR
Tel.: +420 724 813 301
E-mail:
Boublik@lesycr.cz

  

·         Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

·         Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

 

Kontakt:

Mgr. Alena Tichá, oddělení tiskových informací

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 741

Mob.:+420 777 499 822

Mail:   ticha.a@kr-ustecky.cz

 

01

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 10.4.2013 / 10.4.2013 | Účinnost do: 10.5.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém