Orientační nabídka


 

"Limity těžby není možné prolomit, dokud nebude vyřešen střet zájmů," řekl Mirek Topolánek během své návštěvy kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Druhý den své návštěvy v Ústeckém kraji předseda vlády ČR Mirek Topolánek otevřel v ústecké Setuze nový provoz na výrobu metylesteru řepky olejné, navštíl budoucí kampus ústecké UJEP v bývalém areálu krajské nemocnice a prohlédl si Roudnicko z vrcholku hory Říp.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 28. 8. 2007

 

„Limity těžby není možné prolomit, dokud nebude vyřešen střet zájmů,“ řekl Mirek Topolánek  během své návštěvy kraje

 

Druhý den své návštěvy v Ústeckém kraji předseda vlády ČR Mirek Topolánek věnoval potravinářskému průmyslu, školství, zdravotnictví a limitům těžby hnědého uhlí.

V dopoledních hodinách spolu s ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem, senátorem Petrem Sušickým a hejtmanem kraje Jiřím Šulcem otevřel v ústecké Setuze nový provoz na výrobu metylesteru řepky olejné, kde se má ročně vyrábět 100 000 tun této látky. Setuza se tak stává významným výrobcem biopaliv; metylester řepky olejné se totiž používá jako biologická přísada do nafty. „Ukazuje se, že loňské rozhodnutí vlády poslat Setuzu do exekuce bylo správné. Vyjasnily se tak vlastnické vztahy,“ řekl u příležitosti otevření provozu Mirek Topolánek.

Ze Setuzy se předseda vlády přesunul do bývalého areálu ústecké nemocnice v Pasteurově ulici.  V současnosti zde vzniká kampus Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Spolu s Mirkem Topolánkem si areál prohlédl také ministr zemědělství Petr Gandalovič, hejtman Jiří Šulc a jeho zástupce a náměstek Radek Vonka. Průvodkyní jim byla rektorka univerzity Iva Ritschelová, která politiky seznámila s plány na přestavbu starého nemocničního areálu a provedla je rekonstruovanou budovou B, kde má v budoucnu sídlit fakulta užitého umění a designu. Mirek Topolánek během návštěvy Ivu Ritschelovou ujistil, že dobudování kampusu je jednou z vládních priorit. Zdůraznil, že je nutné, aby v regionu, jakým je Ústecký kraj, fungovala kvalitní univerzita, která dá kraji tolik potřebné vysokoškoláky a která bude zároveň centrem vědeckého výzkumu. Premiér s rektorkou univerzity hovořil také o způsobu financování budování kampusu, které má přijít na bezmála 3 miliardy korun. Před nedávnem vláda upustila od financování pomocí PPP projektů, nyní chce prostředky na výstavbu získat z evropských fondů. Premiérovou poslední zastávkou v krajském městě byla Masarykova nemocnice, kde si prohlédl špičkově vybavené oční oddělení. Setkal se také s představenstvem Krajské zdravotní a.s., která má vzniknout k prvnímu září tohoto roku.

Z Ústí nad Labem se pak předseda vlády se svým doprovodem přesunul do Mostu. Zde na Mirka Topolánka a také hejtmana Jiřího Šulce čekalo na hradě Hněvín setkání se starosty obcí, kterých se dotýká problematika limitů těžby hnědého uhlí. Zástupci obcí s uznáním přijali zejména premiérovo vyjádření, že při jednání o možném prolomení limitů nesmí být opomíjen názor obcí. Bez vypořádání střetu zájmů není možné těžbu zahájit. Mirek Topolánek starostům slíbil, že jim pro jednání o prolomení limitů dává záruku právní jistoty. Pokud budou obce proti, těžit se nebude.

„Je třeba si však uvědomit, že uhlí je potřeba,“ připomněl v průběhu diskuse premiér. Pokud se má region oživit, není zároveň možné těžbu zcela zastavit. Je ale třeba přednostně rozšiřovat dobývací prostor tam, kde nezasáhne do života obyvatel a kde nebudou ohroženy přírodní nebo historické památky. Na závěr se premiér se starosty dohodl na uspořádání schůzky, které se budou účastnit i zástupci těžařských společností.

Svou návštěvu Ústeckého kraje premiér zakončil v Roudnici nad Labem. Zde si doprovodu místopředsedy vlády Alexandra Vondry, hejtmana Jiřího Šulce a starosty Roudnice nad Labem Zdeňka Kubínka nejprve prohlédl centrum města. Po té se všichni zmínění politici vydali na nedaleký Říp. Na Mirka Topolánka a jeho doprovod zde čekal generální ředitel Národního památkového ústavu Pavel Jerie, Eva Balaštíková z ústeckého pracoviště památkového ústavu a také ředitel Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví Ivo Tábor. Hovořili o plánovaných úpravách na Řípu, které by měly zajistit lepší viditelnost kaple svatého Jiří a také umožnit turistům lepší výhled z vrcholu této památné hory.

Posledním místem, které předseda vlády Mirek Topolánek v Ústeckém kraji navštívil, byl lobkowiczký zámek v Roudnici nad Labem.

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

tel. 475 657 726

mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

 

 

 

 

Pod řípskou rotundou - Mirek Topolánek s Pavlem Jeriem
Pod řípskou rotundou - Mirek Topolánek s Pavlem Jeriem

Posezení na zahrádce jedné z kaváren v centru Roudnice nad Labem
Posezení na zahrádce jedné z kaváren v centru Roudnice nad Labem

Jednání se starosty na Hněvíně
Jednání se starosty na Hněvíně

Jednání na Hněvíně vzbudilo velký zájem médií
Jednání na Hněvíně vzbudilo velký zájem médií

Mirek Topolánek a Jiří Šulc se v nemocnici převlékají do sterilních obleků, aby si mohli prohlédnout oční oddělení
Mirek Topolánek a Jiří Šulc se v nemocnici převlékají do sterilních obleků, aby si mohli prohlédnout oční oddělení

Přestřihávní pásky nového provozu Setuzy
Přestřihávní pásky nového provozu Setuzy

S Ivou Ritschelovou na prohlídce budoucího kampusu
S Ivou Ritschelovou na prohlídce budoucího kampusu

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 29.8.2007 / 29.8.2007 | Zveřejnit od-do: 29.8.2007-20.9.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém