Orientační nabídka


 

Mezi budoucí stavební řemeslníky přijel do ISŠS v Krásném Březně Radek Vonka

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Mezi budoucí stavební řemeslníky přijel do ISŠS v Krásném Březně Radek Vonka
Mezi žáky Integrované střední školy stavební v Ústí n.L. - Krásném Březně zavítal nedávno náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka zodpovídající v našem kraji mimo jiné i za oblast školství.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 12. dubna 2007

Mezi budoucí stavební řemeslníky přijel do ISŠS v Krásném Březně Radek Vonka

Integrovaná střední škola stavební v ústeckého čtvrti Krásné Březno je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje, stejně jako dalších 85 středních škol a učilišť. V nich je v současné době ve všech ročnících denního studia více než 37 000 žáků.

            Mezi budoucí řemeslníky zavítal nedávno náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka zodpovídající v našem kraji mimo jiné i za oblast školství a s ním také vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu Štěpán Harašta. V doprovodu ředitele krásnobřezenské stavební školy (ISŠS) Vítězslava Štefla a Patrica Gurského, jenž je jeho zástupcem pro odborný výcvik, si oba prohlédli jednotlivá pracoviště, tedy dílny a učebny, ale rovněž okolí ISSŠ a domov mládeže či školní jídelnu. „V souvislosti s projektem, jehož cílem je do roku 2010 vytvořit soustavu tzv. páteřních škol v našem kraji, se samozřejmě postupně seznamuji se současným stavem na našich středních školách, zde v Krásném Březně jsem také de facto uvedl do funkce Vítězslava Štefla, jenž byl jmenován Radou Ústeckého kraje k 1. dubnu novým ředitelem této školy,“ řekl Radek Vonka.

            V Integrované střední škole stavební v Ústí n. L.- Krásném Březně je nyní 280 žáků v pěti technických oborech –zedník, malíř, truhlář (nábytku i dřevěných konstrukcí), tesař a instalatér, pro děti se specifickými vzdělávacími potřebami tu jsou další tříleté obory, a to zednické, truhlářské, tesařské a malířské práce (také se závěrečným výučním listem). Podle zřizovací listiny tu mohou otevřít i obory pro pokrývače, klempíře nebo obkladače. Zástupci školy provedli Radka Vonku všemi odbornými dílnami, mezi instalatéry a malíři si dokonce chvíli jejich budoucí řemeslo vyzkoušel,  u truhlářů, tesařů, zedníků a instalatérů se u jejich mistrů zajímal o spolupráci s odbornými firmami, které s praktickou výukou škole pomáhají a dodávají jí často zdarma či lacino některý materiál, přípravky či názorné pomůcky. Ocenil vybavení školy i postupy při výchově mladých odborníků a zajímal se také o jejich uplatnění v praxi, tedy možnosti získání práce po složení učňovských zkoušek. „Dozvěděl jsem se,“ řekl nám Radek Vonka, „to, co jsem tušil: Pokud mají absolventi školy o práci zájem a nebojí se třeba dojíždění za ní, seženou ji. S koncem každého školního roku sem do Krásného Března přijíždějí zástupci stavebních a dalších specializovaných firem a doslova si tu nové řemeslníky „rozebírají“ v jakési burze práce. Například vloni by našlo uplatnění v praxi pětinásobně absolventů zednického oboru. Znovu ale podotýkám, že o práci musí mít mládež zájem a myslet to se svým řemeslem a obživou poctivě.“

            Samozřejmě,  že smyslem návštěvy náměstka a zástupce krajského hejtmana v ISŠS v Krásném Březně nebyla jen prohlídka dobrého vybavení školy a konstatování všeho pozitivního. Spolu s oběma představiteli školy například řešil už neúnosný stav sportovního hřiště v areálu školy. Je sice oplocený,  ale nepřizpůsobiví obyvatelé sousedního soukromého azylového domu házejí na atletickou dráhu odpadky, je plná střepin a  vandalové ničí průběžně a záměrně nejen plot, ale i samotné budovy ISŠS. „Ústecký kraj spolu se školou musí něco vymyslet, například hřiště pořádně oplotit, zkusit zaměstnat správce a také toto sportoviště zpřístupnit dětem a mládeži z okolních panelových domů a třeba spolupracovat i se sdruženími nájemníků,“ navrhl Radek Vonka.                                                        .

připravil: Zbyněk Šebesta, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742, 603 192 629

sebesta.z@kr-ustecky.cz

 

 

Jedna z budov školy; v této jsou učebny a některé z odborných dílen.
Jedna z budov školy; v této jsou učebny a některé z odborných dílen.

Největší dílna patří budoucím truhlářům.
Největší dílna patří budoucím truhlářům.

... a v dílně, kde se zdí maltou, co neztuhne.
... a v dílně, kde se zdí maltou, co neztuhne.

U instalatérů...
U instalatérů...

U
U "tabule úspěchů" ve foyer ISŠS jsou (zprava) Radek Vonka, Vítězslav Štefl, Štěpán Harašta a Patric Gurský.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 12.4.2007 / 12.4.2007 | Zveřejnit od-do: 12.4.2007-12.5.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém