Orientační nabídka


 

Na krajském úřadě se jednalo o litvínovském sídlišti Janov

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Hejtman Jiří Šulc se sešel se starostou Litvínova Milanem Šťovíčkem a ředitelem Úřadu práce v Mostě Oldřichem Malým. Společně jednali o situaci na litvínovském sídlišti Janov, kde v poslední době narůstá počet problémových obyvatel.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 21.8. 2007

 

Na krajském úřadě se jednalo o litvínovském sídlišti Janov

 

Hejtman Jiří Šulc se sešel se starostou Litvínova Milanem Šťovíčkem a ředitelem Úřadu práce v Mostě Oldřichem Malým. Společně jednali o situaci na litvínovském sídlišti Janov, kde v poslední době narůstá počet problémových obyvatel. O sídlišti se mluví jako o největší lokalitě se sociálně vyloučenými obyvateli v Ústeckém kraji. Jak uvedl Milan Šťovíček, byty na sídlišti patří soukromníkům. Část bytů mají pronajatu Romové, za kterými se do Janova stěhují jejich příbuzní z celé republiky i ze Slovenska. „Ty sem přicházejí zejména za vyššími sociálními dávkami,“ řekl k tomu ředitel mosteckého Úřadu práce Oldřich Malý. „Každý obyvatel Evropské unie má totiž nárok na sociální dávky, které poskytuje členská země, ve které právě žije. Bez ohledu na to, které ze zemí unie je občanem,“ doplnil. Na Janovském sídlišti jsou kvůli vysoké koncentraci sociálně vyloučených lidí, kteří jsou dlouhodobě bez práce, problémy s pořádkem a bezpečností. „Už jsme posílili počet městských strážníků na sídlišti a plánujeme tu zřídit druhou služebnu,“ uvedl litvínovský starosta Milan Šťovíček. „Domníváme se ale, že je potřeba posílit i počet příslušníků republikové policie,“ pokračoval starosta, „chtěl bych proto požádat hejtmana Jiřího Šulce, aby nás podpořil s žádostí na policii o posílení hlídek v Janově.“ Hejtman Ústeckého kraje starostovi slíbil plnou podporu: „Spojíme se s Policií České republiky a vaši žádost podpoříme. Domnívám se, že efektivní by byly společné hlídky strážníků a policistů. A to zejména pěší.“ 

Dalším bodem jednání byly sociální dávky. Oldřich Malý seznámil hejtmana Ústeckého kraje se statistikou, kolik Úřad práce v Mostě vyplácí nezaměstnaným v Litvínově a jeho jednotlivých částech. Obyvatelům Janova za letošní rok Úřad práce zatím vyplatil více než 36 miliónů korun, což představuje 37 procent částky, která byla za stejné období vyplacena v celém Litvínově. „Zatímco na Mostecku rychle klesá nezaměstnanost, v Janově naopak lidí bez práce přibývá,“ řekl Oldřich Malý. „Volná pracovní místa přitom jsou. Problém ovšem je v tom, že část lidí je nezaměstnatelná. Mají nedostatečnou kvalifikaci a nutit je k dalšímu vzdělávání nelze,“ doplnil ředitel mosteckého Úřadu práce. „Vedle toho odhadujeme, že dvě třetiny nezaměstnaných pracují na černo,“ uvedl dál Oldřich Malý. Účastníci jednání v souvislosti s tím hovořili o možnostech, jak zabránit zneužívání dávek a jak dosáhnout toho, aby sociální dávky byly používány skutečně na zajištění základních životních potřeb. Hejtman Jiří Šulc na závěr jednání požádal litvínovského starostu o vypracování přehledu dávek, které sociálně potřebným vyplácí město. Ty litvínovský starosta představí na dalším společném jednání.

 

 

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

tel. 475 657 726

mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

 

Na krajském úřadě se jednalo o litvínovském sídlišti Janov

Oldřich Malý a Milan Šťovíček
Oldřich Malý a Milan Šťovíček

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 21.8.2007 / 22.8.2007 | Zveřejnit od-do: 21.8.2007-21.9.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém