Orientační nabídka


 

Náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka navštívil Slatinu pod Házmburkem

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka navštívil Slatinu pod Házmburkem
Do malé obce Slatina na Litoměřicku zavítal 14. září náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka. Přijel na pozvání předsedy správní rady Purkyňovy nadace Dalibora Černého, ředitele obecně prospěšné společnosti Valdek Davida Švehly a starosty obce Josefa Škobise.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 14. 9. 2006

 

Náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka navštívil Slatinu pod Házmburkem

 

Do malé obce Slatina na Litoměřicku zavítal 14. září náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka.  Přijel na pozvání předsedy správní rady Purkyňovy nadace Dalibora Černého, ředitele obecně prospěšné společnosti Valdek Davida Švehly a starosty obce Josefa Škobise.

„Návštěvy podobných malých obcí našeho kraje patří takříkajíc k povinnostem představitelů Ústeckého kraje,“ řekl Radek Vonka. „Chci svojí účastí podpořit snahu zastupitelstva obce, jeho rady a pana starosty přichystat spolu s drtivou většinou občanů  téhle malebné obce důstojné oslavy jejího 950. výročí.  Podrobněji se seznámím s prací Purkyňovy nadace a společnosti Valdek, které ke své práci  využívají darů soukromých osob i  finančních dotací Ústeckého kraje a některých strukturálních fondů včetně evropských. Například v loňském roce poskytl Ústecký kraj společnosti Valdek 1.175 tisíc Kč, letos přes 800 tis.  korun a částku přesahující 1.250 tis. korun získal program hiporehabilitace v r. 2006 z prostředků Phare,“ dodal Radek Vonka.

Jak zdůraznil starosta obce Josef  Škobis, ve Slatině žije 266 lidí, řada z nich se už nyní zapojí do příprav oslav 950. výročí první zmínky a obci. V roce 1057 totiž založil kníže Spytihněv II  Litoměřickou kapitulu a právě v její zakládací listině se dochovala první písemná zmínka o Slatině. Obec se pyšní jednou z největších návsí v zemi s typickými okrouhlicemi, na úbočí Házmburku je od loňska šestnáct nových domků, které využívají občané z povodní postižených obcí a u jejichž předání byl i hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. Starosta obce předal Radku Vonkovi  ještě čerstvý výtisk publikace o Slatině a knihu o mikroregionu Integro.

Návštěva Radka Vonky pokračovala v areálu Valdeku, obecně prospěšné společnosti. Její ředitel David Švehla ho seznámil s posláním této neziskové organizace při rehabilitaci handicapovaných dětí a dalších klientů, a to s využitím hiporehabilitace,  tedy komplexní léčby terapeutického jezdění na koni. Zmínil rovněž další aktivity  Valdeku- práci klubu handicapovaných a zdravých dětí, činnost jezdeckého klubu, informační a poradenské aktivity a hovořil i o přípravách na zahájení canisterapie, tedy využití psů v léčebných a rehabilitačních procesech. Nedávná  konference České hiporehabilitační společnosti se částečně konala právě v areálu slatinského Valdeku; bylo to velké uznání práce místních zdravotníků, vychovatelů a ošetřovatelů a také důležitý předěl na cestě k rozvíjení progresívních programů využití  volného času handicapovaných klientů včetně dětí, hiporehabilitace a dalších forem terapie. Radek Vonka si se zájmem prohlédl areál a ocenil práci všech zaměstnanců Valdeku. „Jsem rád, že finanční prostředky, které kraj věnuje rozvoji těchto aktivit, jsou využívány i dětmi a handicapovanými klienty i z Ústeckého kraje, nakonec smyslem  této obecně prospěšné společnosti je sloužit právě záměrům kraje v oblasti zdravotnictví a péče o lidi,“ řekl Radek Vonka.

Závěrečnou hodinu návštěvy představitele Ústeckého kraje připravila Purkyňova nadace.U jejího zrodu  byla před čtrnácti lety spousta významných osobností, třeba biskup litoměřický dr. Koukl, a za ta léta je na jejím kontě hezká řádka akcí. Díky finančním příspěvkům právě od Purkyňovy nadace a  grantům se v programu Památky a občané podařilo nadšencům a dobrovolníkům po celé zemi zachránit desítky kulturních, uměleckých a církevních památek. U nás v Ústeckém kraji například kapli sv. Viléma v Roudnici, kostel v H. Ročově, pracuje se na opravě fary v Sutomu nebo na památkových objektech  v Prackovicích n.L. a ve stádiu dokončení jsou opravy kostela sv. Václava ve Výsluní. Z padesáti přihlášených akcí do grantové soutěže Purkyňovy nadace –Památky a občané IV- bylo letos oceněno sedmnáct občanských iniciativ z oboru památkové péče.Purkyňova nadace vyvíjí aktivity i v ochraně přírody a životního prostředí, významnou dotaci ze svého nadačního jmění poskytla i místnímu Valdeku. Spolupracuje s Památkovou komorou a například předseda její správní rady Dalibor Černý je členem Rady vlády pro nestátní neziskové organizace.

Náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka řekl na závěr své návštěvy obce Slatina,  že byl mile potěšen aktivním životem této malé obce.  „Jsem tu poprvé, ale budu se rád vracet, určitě už příští rok,“ dodal.

 

připravil: Zbyněk Šebesta, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

sebesta.z@kr-ustecky.cz

 

 

V sídle Purkyňovy nadace s předsedou její správní rady Daliborem Černým.
V sídle Purkyňovy nadace s předsedou její správní rady Daliborem Černým.

Areálem Valdeku se Radek Vonka projel na šestileté klisně Valetce.
Areálem Valdeku se Radek Vonka projel na šestileté klisně Valetce.

U vlajky obce Slatina je Radek Vonka ( uprostřed) se starostou a místostarostou.
U vlajky obce Slatina je Radek Vonka ( uprostřed) se starostou a místostarostou.

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 15.9.2006 / 15.9.2006 | Zveřejnit od-do: 15.9.2006-15.10.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém