Orientační nabídka


 

Náš rozhovor před zahájením nového školního roku: S Radkem Vonkou, náměstkem a zástupcem hejtmana

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Náš rozhovor před zahájením nového školního roku: S Radkem Vonkou, náměstkem a zástupcem hejtmana
O počtech žáků a studentů na základních i středních školách v Ústeckém kraji, o potřebě řemeslníků i motivaci vysokoškoláků.
 

 
 

Tisková zpráva z 21. srpna 2007

Náš rozhovor před zahájením nového školního roku: S Radkem Vonkou, náměstkem a zástupcem hejtmana

Jsme v poslední srpnové dekádě a nový školní rok 2007/2008, ač se to školákům líbí či nelíbí, začne. V pondělí 3. září prostě půjdou po dlouhých devíti týdnech (někteří školáci z Ústí nad Labem „díky“ republikové dětské sportovní olympiádě dokonce po 11 týdnech) zase do učeben, dílen a laboratoří. Před zahájením školního roku nám na několik otázek odpověděl náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka (na snímku), jenž má mimo jiné v kompetenci právě školství v našem regionu.

   * Kolika dětí a mladých lidí se tedy datum 3. září 2007 bude týkat?

   „Zatím můžeme mluvit v hrubých číslech, přesto v kvalifikovaných odhadech, přesná čísla budou k dispozici počátkem října, až totiž ředitelé škol a školských zařízení vyplní a odevzdají výkazy. V oblasti základního vzdělávání půjde do běžných základních škol i ZŠ pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami přibližně 73 200 žáků, z toho asi tři tisíce školáků do škol, které zřizuje sám Ústecký kraj. V denní formě v úrovni středního vzdělání zahájí školní rok 40 500 žáků, tedy studentů.  Hovořím o školách všech zřizovatelů; z toho Ústecký kraj je zřizovatele 81 škol, které poskytují některý z typů středního vzdělání a jedné konzervatoře, a v nich bude ve školním roce 07/08 přes 35 tisíc žáků.“

   * Hovoříte-li o „krajských“ školách a školských zařízeních, kolik jich kraj zřizuje?

   „K září letošního roku klesne jejich počet ze 154 na 149, dodávám ovšem, že sem patří všechny typy středních škol zřizovaných krajem, ale také třeba dětské domovy, základní umělecké školy a podobně. V dříve zmíněných 81 středních školách je už zaznamenán pokles v souvislosti s realizací prvního slučování škol v rámci takzvaného strategického programu vytváření sítě Páteřních škol. To je program Ústeckého až do roku 2010; nyní se sloučily vždy v jednu následnickou organizaci dvě střední školy ve Štětí, další dvě ve Šluknově a v Chomutově vzniká jedna škola spojením SŠ stavební a ISŠ energetické, další pak sloučením Obchodní akademie Chomutov s Odborným učilištěm a praktickou školou v Jirkově a Integrovanou střední školou v Údlicích.“

   * Ústecký kraj, firmy a soukromí podnikatelé i většina velkých zahraničních investorů potřebují nutně nové vzdělané a zručné řemeslníky nejrůznějších profesí. Jaký je zájem o tyto formy studia?

   „Děláme spolu s řediteli námi zřizovaných škol vše pro to, aby vyučenců i těch s maturitním vysvědčením bylo více. Alespoň nejaktuálnější příklad:  Integrovaná střední škola stavební v Ústí nad Labem – Krásném Březně navázala úzkou spolupráci s Metrostavem, a.s., respektive tenhle obří podnik si ji spolu s dalšími čtyřmi školami v zemi vybral, a výsledkem je to, že  tu značně narostl počet žáků, kteří nastoupí do prvních ročníků. Metrostav na ně pamatuje finančně i nabídkou perspektivního budoucího uplatněním.  V minulém školním roce odešlo z krásnobřezenské školy 85 vyučenců, od letošního září tu bude nově studovat přes 110 zedníků, malířů, instalatérů, truhlářů a dalších profesí, a to ještě v těchto dnech uzavírají třetí kolo přijímání nových žáků.  Podobné příklady jsou i z dalších škol.“

   *Potřebujeme schopné řemeslníky, ale na druhé straně má náš kraj nedostatek vysokoškolsky vzdělaných lidí. Zůstávají u nás absolventi vysokých škol?

   „Samozřejmě, že mladí vysokoškoláci z našeho kraje studují nejen doma, tady v regionu, ale i na desítkách ba stovkách státních či soukromých vysokých školách a univerzitách v celé republice. Už počtvrté připravujeme na akademický rok 2007/2008 Stipendijní program Ústeckého kraje. Jeho cílem je finančně motivovat budoucí absolventy vysokých škol, kteří mají bydliště v našem kraji, aby tu alespoň po stejnou dobu, co trvalo studium, pracovali či podnikali. Vybraní stipendisté obdrží od kraje ročně 20 000 korun, zatím jich je hodně přes dvě stě a další určitě přibudou. Připomínám, že uzávěrka přihlášek nových i stávajících studentů našich VŠ do tohoto stipendijního programu se blíží –je totiž už 5. října.“

   *Děkuji za rozhovor.

Připravil Zbyněk Šebesta, kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

oddělení tiskových informací,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem,

tel. 475 657 742, 603 192 629.

sebesta.z@kr-ustecky.cz.

 

 

 

Radek Vonka při nedávné návštěvě Integrované střední školy stavební v Ústí n.L.- Krásném Březně. Vedle něj jsou ředitel školy Vítězslav Štefl a vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Ústeckého kraje Štěpán Harašta.
Radek Vonka při nedávné návštěvě Integrované střední školy stavební v Ústí n.L.- Krásném Březně. Vedle něj jsou ředitel školy Vítězslav Štefl a vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Ústeckého kraje Štěpán Harašta.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 21.8.2007 / 22.8.2007 | Zveřejnit od-do: 21.8.2007-20.9.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém