Orientační nabídka


 

Návrh na zřízení Střediska humanitních studií v Terezíně se setkal s kladným ohlasem

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Obnova Terezína by měla jít cestou menších projektů. Jedním z nich by měl být i projekt na vybudování Střediska humanitních studií, který připravil krajský úřad.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 21.8. 2007

 

Návrh na zřízení Střediska humanitních studií v Terezíně se setkal s kladným ohlasem

 

Na Úřadu vlády proběhlo jednání o dalším postupu ve věci revitalizace Terezína. Svolal ho místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Účastnili se ho zástupci ministerstva školství, kultury, financí a pro místní rozvoj a také hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

První závěr jejich jednání shrnul Jiří Šulc takto: „Shodli jsme se na tom, že pro se doposud neudělalo téměř nic. Přesto, že například bývalý premiér Jiří Paroubek o přeměně Terezína na univerzitní město dodnes rád mluví, nijak se o ní nezasadil.“  

Dále účastníci jednání konstatovali, že tzv. Projekt Terezín, který měl z Terezína vytvořit univerzitní město, je těžko realizovatelný. Problém představuje zejména 13 miliard, na které měla obnova přijít. Tak velkou sumu je obtížné z evropských fondů získat. Alexandr Vondra proto navrhl, aby stávající komise pro obnovu Terezína zřizovaná Ministerstvo pro místní rozvoj byla zrušena. Chce společně s ministrem kultury Václavem Jehličkou předložit vládě návrh na zřízení nové meziresortní komise, která ve věci revitalizace Terezína půjde cestou menších projektů. Mezi ně by měly patřit také dva projekty, které ze všech zatím předložených označili účastníci zmíněného setkání za životaschopné. První připravuje Ministerstvo vnitra; jde o zřízení archivu Ústavu pro studium totalitních režimů v Hannoverských kasárnách. Druhý projekt  vypracoval Krajský úřad Ústeckého kraje. „Navrhujeme vybudovat Středisko humanitních studií se zaměřením na studia dějin holocaustu a genocidy,“ upřesnil hejtman Jiří Šulc. „Zamýšlenému středisku hledáme podporu i v Izraeli. Před několika týdny jsem o něm mluvil s izraelským velvyslancem Ariem Arazim. Slíbil, že při nejbližší příležitosti bude projekt prezentovat i představitelům státu Izrael,“ doplnil dál hejtman. Další projekty by měla nová komise předložit do konce roku.

Podle Jiřího Šulce by to měly být především projekty zaměřené na vzdělanost nebo kulturu: „Domnívám se, že budoucnost Terezína je v oblasti humanitních oborů. Terezín by mělo být místo pro pořádání výstav, hudebních nebo divadelních festivalů, vědeckých kongresů,“ uvedl představitel kraje.

 

 

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

tel. 475 657 726

mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 21.8.2007 / 21.8.2007 | Zveřejnit od-do: 21.8.2007-21.9.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém