Orientační nabídka


 

Návrh ústeckých sociálních demokratů je pro Ústecký kraj nepřijatelný

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Návrh ústeckých sociálních demokratů je pro Ústecký kraj nepřijatelný
"Návrh sociálních demokratů navrátit stav do podoby před vypovězením smlouvy DPÚK je zcela nepřijatelný, a to z právních i ekonomických důvodů. Je velmi zarážející enormní snaha dvou nejvyšších představitelů ČSSD v kraji, Jaroslava Foldyny a Petra Bendy, nasypat soukromé firmě bez jakéhokoliv právního důvodu stovky milionů korun. Prospěch obyvatel Ústeckého kraje je z jejich pohledu věcí zcela nedůležitou a také bychom ho v tomto případě hledali naprosto marně," konstatoval hejtman Jiří Šulc.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 15.9.2006

 

Návrh ústeckých sociálních demokratů je pro Ústecký kraj nepřijatelný

 

Ústečtí sociální demokraté navrhli „originální řešení“ autobusové krize v regionu. Sociálnědemokratickým řešením je návrat k Dopravnímu podniku Ústeckého kraje a.s. (DPÚK), spoléhání na nespolehlivou firmu a čekání na výroky soudu.

     Návrh sociálních demokratů navrátit stav do podoby před vypovězením smlouvy DPÚK je zcela nepřijatelný, a to z právních i ekonomických důvodů. Vypovídá pouze o závažné skutkové, ale i právní neznalosti navrhovatele. Platné právní předpisy kraji neumožňují uzavřít s DPÚK smlouvu o závazku veřejné služby bez otevřeného, transparentního a nediskriminačního výběrového řízení, a už vůbec nikoliv v situaci, kdy jsou smlouvy s týmž předmětem uzavřeny s jinými, podstatně levnějšími dopravci, kteří na rozdíl od DPÚK v tomto výběrovém řízení obstáli. Kromě odpovědnosti vůči nově vybraným dopravcům by to znamenalo rovněž flagrantní porušení evropského práva v oblasti veřejné podpory a volného pohybu služeb, jakož i obnovu stavu, kdy byl DPÚK v pozici, která mu umožňovala vyvíjet protiprávní nátlak na Ústecký kraj a jeho občany. Takovýto krok by navíc vyústil v naprosto nepřijatelné ekonomické dopady do rozpočtu kraje, jež pro období do roku 2011 mohou jenom na navýšení ztráty účtované DPÚK činit skoro 1 miliardu korun! Dále by zcela zásadním způsobem mohlo dojít k ohrožení pozice kraje v probíhajících soudních a jiných sporech. Za zcela falešnou a nebezpečnou lze totiž označit představu, že Ústecký kraj může akceptovat excesivní požadavky DPÚK směrem do budoucna a zároveň vést s úspěchem spory o minulosti. Postup podle uvedeného návrhu by představitele Ústeckého kraje vystavil nebezpečí trestního stíhání, což může být jedním z důvodů, proč navrhovatelé k tomuto protiprávnímu kroku nutí představitele kraje.

     Je velmi zarážející enormní snaha dvou nejvyšších představitelů ČSSD v kraji, Jaroslava Foldyny a Petra Bendy, nasypat soukromé firmě bez jakéhokoliv právního důvodu stovky milionů korun. Prospěch obyvatel Ústeckého kraje je z jejich pohledu věcí zcela nedůležitou a také bychom ho v tomto případě hledali naprosto marně.   

 

Jiří Šulc

hejtman Ústeckého kraje

    .
    

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 15.9.2006 / 15.9.2006 | Zveřejnit od-do: 15.9.2006-15.10.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém