Orientační nabídka


 

Němečtí studenti se zajímají o život v Ústeckém kraji

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
S šesti studenty sociologické fakulty Univerzity v Bilefeldu kteří do krajské metropole přicestovali na studijní pobyt ze Spolkové země Severní Porýní Vestfálsko v SRN se sešli v minulém a tomto týdnu krajští radní Vladimír Záhorský a Antonín Terber. Studenti je požádali o schůzku, aby jim představili projekt, na kterém pracují se svými kolegy z ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 6. 9. 2005

 

Němečtí studenti se zajímají o život v Ústeckém kraji

 

S šesti studenty sociologické fakulty Univerzity v Bilefeldu kteří do krajské metropole přicestovali na studijní pobyt ze Spolkové země Severní Porýní Vestfálsko v SRN se sešli v minulém a tomto týdnu krajští radní Vladimír Záhorský a Antonín Terber. Studenti je požádali o schůzku, aby jim představili projekt, na kterém pracují se svými kolegy z ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Jde o porovnáni Ústeckého kraje s regionem v německém Bielefeldu. Tato území si němečtí studenti vybrali, protože v obou případech jde o lokality, které procházejí transformací z plánovaného na tržní hospodářství a jsou to regiony, v nichž převládal těžký průmysl a těžba hnědého uhlí. Studenti ve svém projektu sledují změny v regionech v letech 1990 až 2004 například co se týče znečištěni ovzduší, zdravotnictví, nezaměstnanosti, dělby práce, bezpečnosti, dopravy nebo kulturního vyžití. Kromě samotného představení projektu požádali studenti Antonína Terbera, jako představitele krajské samosprávy, i o komentář k některým údajům. „Studenty zajímal postoj politiků ke změnám, kterými náš kraj v posledních letech prochází. Zajímali se také o rozvojové strategie našeho kraje a postupy při řešení problému jako je například nezaměstnanost nebo znečištění životního prostředí,“ uvedl Antonín Terber.

            O podobné vyjádření byl požádán i člen krajské rady Vladimír Záhorský, který objasňoval například uspořádání samosprávných celků a především změny, které nastaly se vznikem krajů v roce 2000. „ Abychom vyhověli Evropské unii na jejich uspořádání, došlo v některých případech ke spojení krajů v regionální administrativně statistické celky NUTS II, přičemž každý kraj působí jako samostatná jednotka. Ústecký kraj v rámci NUTS II tudíž spolupracuje s Karlovarským krajem,“ uvedl V. Záhorský. Připomenul, že mezi členy  Rady NUTS II jsou  také zástupci Ústeckého kraje. „Jejich úloha zde je velice důležitá. Tam se připravují projekty, které ve svém důsledku znamenají příliv finančních prostředků z fondů Evropské unie,“ konstatoval.

Diskutující se v debatě dotkli také sociální oblasti, zejména pak mzdové politiky a sociální struktury podpor. „Sociální podmínky v ČR a SRN nelze srovnávat. Řekl bych to jednoduše, nelze srovnávat jablka s hruškami,“ konstatoval Vladimír Záhorský a na řadě příkladů ukázal, jak jsou v ČR v praxi na jedné straně některými skupinami obyvatel zneužívány dávky sociální podpory, na straně druhé tu žijí mladé rodiny s nízkými příjmy, jejíž členové jen obtížně shánějí práci v regionu s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. „Nezaměstnanost má mimo jiné podhoubí i v nízké vzdělanosti. Máme okresy, kde průměrný počet vysokoškolsky vzdělaných lidí dosahuje pouze 3,2%,“ uvedl Vladimír Záhorský a zdůraznil, že smutný fakt plně koresponduje s nedávnou historií, kdy do kraje za prací přicházeli lidé ze všech koutů republiky a nebo zde byla uměle vytvářeny pracovní příležitosti. „Dnes, kdy došlo k útlumu těžby hnědého uhlí, to má velký vliv na nezaměstnanost obyvatel pracujících v hornictví. Změny, které v ČR nastaly v návaznosti na ekonomiku, mám na mysli nedostatečnou konkurenceschopnost v produktivitě práce i technologiích, se rovněž promítly do života mnoha obyvatel kraje,“ konstatoval Vladimír Záhorský. Podle něho v prvé řadě obecně, a platí to zejména  pro Ústecký kraj, je třeba  podpořit vzdělanost a dále podnikání za účelem vytváření nových pracovních míst, speciálně pro mladé lidi.

  

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

Němečtí studenti se zajímají o život v Ústeckém kraji

Němečtí studenti se zajímají o život v Ústeckém kraji

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 6.9.2005 / 6.9.2005 | Zveřejnit od-do: 6.9.2005-6.10.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém