Orientační nabídka


 

Nový systém měření ovzduší v programu Cíl 3 / Ziel 3

a
Ve Svobodném státu Sasko a v Ústeckém kraji pokračuje příhraniční spolupráce v programu Cíl 3 /Ziel 3 rovněž v oblasti sledování a ochrany životního prostředí. V krajském městě Ústí nad Labem byl ve středu dán do užívání nový systém na měření ultrajemných částic v ovzduší.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 14. června 2012

   Vedoucím partnerem projektu  je Technická univerzita v Drážďanech za spolupráce dalších partnerů v Německu, na naší straně Krušných hor jsou jimi Ústecký kraj, Český hydrometeorologický ústav v Ústí – Kočkově a Zdravotní ústav se sídlem rovněž v Ústí n. L.  Projekt  započal vloni v květnu a je připraven do konce roku 2014. Odborně se nazývá Ultrajemné částice a zdraví v Erzgebirgkreis a v Ústeckém kraji č. 100066821 a další přístroje byly uvedeny do provozu právě včera v krajském městě, v měřící stanici ČHMÚ v parčíku za blokem domů v Hrnčířské ulici. Přístrojové vybavení je majetkem Ústeckého kraje, kontinuální vyhodnocování budou provádět odborníci z odd. ochrany čistoty ovzduší kočkovského ČHMÚ a vyhodnocovat je budou spolu s ústeckým Zdravotním ústavem. Přístroje měří koncentraci sazí Pm 1 v městském ovzduší a také je v zelenomodré buňce čítač kondenzačních jader. Ten určuje počty ultrajemných částic v ovzduší centra města. Měří částice o velikosti buď do 1 mikrometru (µm- milióntina metru), a nebo ještě menší –od 8 – 800 nanometrů (nm - tedy miliardtin metru). Právě tyto „neviditelné“ částice mají nejhorší dopad na zdraví lidí. Jde vlastně o měření „nových“ znečisťujících látek, které zatím nejsou příliš sledovány ani v zahraničí. Proto pořídil Ústecký kraj měřící aparáty a dal je do péče ČHMÚ. Ovzduší bude podrobněji monitorováno a aktivněji pak mohou být po vyhodnocení přijímána regulační opatření, respektive se v rámci ochrany a tvorby životního prostředí můžeme poučit o tom, kdo, kde a jak v našem regionu či městě „vyrábí“ nejvíce těchto neviditelných nepřátel. A jak tomu bránit.

   Středečního předání  dvou měřících přístrojů, které posílily staniční sítě ČHMÚ, se zúčastnili přizvaní odborníci i představitelé partnerů projektu. Byla tu také Marcela Holečková z oddělení fondů a programů EU odboru regionálního rozvoje krajského úřadu.

Připravil Mgr. Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem,

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz,

 

1

2
Měřící stanice ČHMÚ v parčíku za hotelem Bohemia

 

2

4
Trochu slov a začíná se měřit!

5
Uvnitř kontejneru, tedy v měřící stanici jsme vyfotografovali Helenu Plachou, vedoucí odd. ochrany a čistoty ovzduší z kočkovského ČHMÚ a Alexandera Schladitze z Německa, koordinátora celého projektu

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 14.6.2012 / 14.6.2012 | Schváleno / Zrušeno: 14.6.2012 / 13.7.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém