Orientační nabídka


 

O důstojnějším místu hory Řípu a Stadic v oblasti cestovního ruchu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
O důstojnějším místu hory Řípu a Stadic v oblasti cestovního ruchu
Středeční jednání o dvou významných místech české historie a státnosti mezi Františkem Mikešem, prvním náměstkem českého ministra kultury, a Radkem Vonkou, náměstkem a zástupcem hejtmana Ústeckého kraje.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 1. listopadu 2007

O důstojnějším místu hory Řípu a Stadic v oblasti cestovního ruchu

Z iniciativy náměstka a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radka Vonky se ve středu 31. října uskutečnilo jeho pracovní jednání s 1. náměstkem ministra kultury České republiky Františkem Mikešem. Jeho smyslem bylo nalézt cesty jednak k podstatnému zlepšení současného stavu dvou významných památek z dávnověku české historie: hory Říp s románskou svatojiřskou rotundou a pomníku Přemysla Oráče ve Stadicích na Ústecku, a jednak jejich smysluplnějšímu napojení do celorepublikového systému informací o důležitých místech cestovního ruchu a české historie.

            Pracovní návštěva prvního náměstka ministra kultury patřila v úvodu hoře Říp. Výstupu na ni a jednání o možnostech změn se zúčastnili vedle Radka Vonky také starosta města Roudnice n. L. Zdeněk Kubínek, odborník z územního pracoviště Národního památkového ústavu Petr Hrubý a také Luděk Mařas, jenž je správcem nemovitostí majetku Martina Lobkowicze. Hora Říp patří tomuto šlechtickému rodu, rotundu na jejím samém vrcholu ve výšce 459 m n. m. vlastní církev (Arcibiskupství pražské – vikariát roudnický), přičemž její popularizaci mezi veřejností zajišťuje stát. „Shodli jsme se s panem náměstkem ministra Mikešem,“ říká Radek Vonka, „že Ústecký kraj spolu se státem, církví i rodem Lobkowiczů musí urychleně udělat zásadní kroky k tomu, aby památná hora Říp, tato národní kulturní památka, a to včetně její rotundy, nezůstávaly nadále na pokraji zájmu Čechů, turistů ani zahraničních návštěvníků. Bude třeba zkvalitnit informační systém, už v Praze, v centru kraje, na dálnici i v okolních obcích. Samozřejmě hledání peněz bude obtížné, vždyť opravou musí projít rotunda i její okolní dlažba, která je v neutěšeném stavu, zlepšit je třeba sociální zařízení u přilehlé restaurace (tady začneme nejprve u hygieniků), a začínáme také přemýšlet, jak sem až na vrchol zavést vodu. Vzhledem k podloží by si vybudování potrubí v nezámrzné hloubce vyžádalo enormních nákladů.“ Slova Radka Vonky podpořil František Mikeš a dodal, že Říp má nadnárodní význam a nastala doba, kdy je třeba ustavit expertní tým, jenž by zpracoval projekt na celkovou revitalizaci tohoto památného místa s určením finančních zdrojů na její realizaci (stát, kraj, společné regionální operační programy, tedy „evropské“ peníze apod.).

            Shodou okolností byla středa 31. října posledním dnem, kdy byla rotunda přístupná veřejnosti. Malá restaurace na vrcholu Řípu slouží turistům i lidem na procházce i v zimních měsících, především o víkendech. V letošní turistické sezóně si vstupenku do rotundy zakoupilo 9 748 návštěvníků, dalších lidí, kteří na Říp vystoupili, je samozřejmě mnohem více (novoroční výstupu, pouť, mše, svatby a další akce).

            První náměstek ministra kultury ČR František Mikeš poté s Radkem Vonkou jednal v krajském městě o situaci u další památky, pomníku Přemysla Oráče ve Stadicích s přilehlými místy prvopočátků české státnosti (Královský pramen, Přemyslův statek). „Pan náměstek přislíbil Ústeckému kraji všemožnou pomoc,“ uzavírá náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka. „Začneme sestavením týmu, který zahájí práce na projektu revitalizace hory Říp i Stadic, bude v něm i zástupce našeho kraje a oslovíme kromě ministerstva kultury také rezorty zemědělství a pro místní rozvoj, který má ve své kompetenci rovněž oblast cestovního ruchu. Počítám s tím, že celý projekt by v budoucnu mohla řídit některá z agentur zdejšího regionu, například Regionální a rozvojové agentura Ústeckého kraje.“

 

připravil: Zbyněk Šebesta, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742, 603 192 629

sebesta.z@kr-ustecky.cz

 

 

Jedna z posledních hromadných návštěv na vrcholku Řípu v této turistické sezóně: děti ze čtvrté třídy ZŠ v ulici bří. Venclíků z Prahy 9 -Černého Mostu.
Jedna z posledních hromadných návštěv na vrcholku Řípu v této turistické sezóně: děti ze čtvrté třídy ZŠ v ulici bří. Venclíků z Prahy 9 -Černého Mostu.

O důstojnějším místu hory Řípu a Stadic v oblasti cestovního ruchu

Kaple slouží také mším či svatbám...
Kaple slouží také mším či svatbám...

Poslední úpravy rotundy jsou z roku 1974.
Poslední úpravy rotundy jsou z roku 1974.

Necelou půlhodinku trvá výstup na vrchol Řípu. Zleva jsou František Mikeš, Radek Vonka, Petr Hrubý a Zdeněk Kubínek.
Necelou půlhodinku trvá výstup na vrchol Řípu. Zleva jsou František Mikeš, Radek Vonka, Petr Hrubý a Zdeněk Kubínek.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 1.11.2007 / 1.11.2007 | Zveřejnit od-do: 1.11.2007-30.11.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém