Orientační nabídka


 

O mezinárodním folklorním festivalu Tolštejnské panství

a
Pošesté se ve dnech 8. – 10. června uskutečnil ve Šluknovském výběžku Mezinárodní folklorní festival Tolštejnského panství. Akci podpořil rovněž Ústecký kraj, který na festivalu zastupovala radní Jana Ryšánková. Tuto oslavu lidového umění a tradic uspořádal folklorní soubor LUŽIČAN.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 13. června 2012

Tentokrát v partnerství s Folklorním sdružením ČR a Místní akční skupinou Šluknovsko, za podpory Ústeckého kraje, Svazku obcí Tolštejn, měst Varnsdorfu a Krásné Lípy. Dále hlavních partnerů Sparkasse a Tisk Krásná Lípa s.r.o. Za podpory sponzorů výroby krbových kamen ABX, pivovaru Kocour, Diosna Krásná Lípa, Plaston group, Eurotopozu, Penzionu Českého Švýcarska, hotelu Beseda, Novia fashion, Petobaking, Czech Pan Varnsdorf, OPS České Švýcarsko, Rengl a Staré hospody Doubice. Hlavním mediálním partnerem byl opět Český rozhlas a dalšími U-TV, severoceskeradio.cz, Folklor, Mediatel, DTA, Borovice.cz, TV NOE, radio Prohlas a Literární noviny. Záštitu šestého MFF TP převzal senátor pan Jaroslav Sykáček a hejtmanka Ústeckého kraje paní Jana Vaňhová. Patronem festivalu se stal pan Radim Uzel.

   V rámci festivalu se divákům představily folklorní soubory – Trenčan z Trenčína (SK), Soláň z Rožnova pod Radhoštěm (CZ), CM Jagár z Havířova (CZ), Baldrián z Pardubic (CZ), Jizera z Liberce (CZ), Mateník z Prahy (CZ), krásnolipský Křiničánek, Dykyta a pořadatelský  Lužičan.

 

   Festival odstartoval v pátek od 19.00 hod na třech místech současně - v Doubicích, Šluknově a Krásné Lípě. V Doubicích se v pořadu „Valaši v hospodě“ představil v areálu restaurace Stará hospoda Soláň. Bohužel se tento pořad opozdil z důvodu poruchy autobusu Soláně, ale nakonec vše dobře dopadlo. Ve Šluknově se na zámecké půdě Šluknovského zámku předvedl v pořadu „Čardášové tance“ slovenský soubor Trenčan. O úspěchu pořadu hovoří aplaus diváků ve stoje. V Krásné Lípě pak místní soubory Lužičan, Dykyta a Křiničánek po slavnostním zahájení VI. MFF TP v pořadu „25 let folklórování v Lípě“ předvedli v plné kráse české tance a písně. Poté pokračovala v krásnolipském kulturním domě v pořadu „Besedování s Jagárem“ cimbálovka Jagár. Jejich doslova ohnivá hra všechny naprosto uchvátila a pro pořadatele byl téměř nadlidský úkol program o půlnoci ukončit.

 

V sobotu se všichni přesunuli do Varnsdorfu, do areálu Střelnice, nového centra MAS Šluknovsko. Ráno se zaplnily stánky řemeslníky v rámci Staročeského jarmarku a začali předvádět své umění tradičních řemesel. Součástí bylo také „Jahodobraní“, při kterém se prodávaly nejrůznější výrobky z jahod včetně speciální jahodové pivo z varnsdorfského pivovaru Kocour. V soutěži o jahodový výrobek zvítězila svým nádherným marcipánovým hrnkem v podobě jahody paní Anna Chudobová z Krásné Lípy. Celé dopoledne zpříjemňovaly atmosféru prostorové zkoušky folklorních souborů. Po obědě vyšel „Krojovaný průvod“ ulicemi Varnsdorfu do areálu Střelnice. Zde se poté uskutečnil hlavní pořad festivalu „Galaprogram VI. MFF TP ke dni MAS“, věnovaný právě zahájení provozu Střelnice Místní akční skupinou Šluknovsko. Celý program moderoval starosta Varnsdorfu pan Martin Louka, který svým projevem vytvořil úžasnou atmosféru. Jednotlivá vystoupení folklorních souborů byla naprosto skvělá a i přes desetiminutovou přeháňku se pořad prostě povedl. Jde vidět, že se má Česká republika čím chlubit.

 

Další pořad proběhl v Krásné Lípě. V 19.00 hod se v místním kulturním domě uskutečnil koncert nové velmi zajímavé moravské formace Medicimbál. Ta představila podobu současné tvorby na motivy lidových písní. Po této tzv. „třešničce na dortu“ následoval pořad „Hudci bez hranic“ za účasti všech souborových muzik do ranních hodin. Je jasné že ukončení takového programu nebylo opět jednoduché.

 

Neděli jsme zahájili v Krásné Lípě mší svatou v kostele Sv. Máří Magdaleny. Její součástí byl také křest nejmladšího „FOSáčka“. Kostel zaplnily souboráci v krojích a za doprovodu cimbálové muziky Soláň se tento významný akt uskutečnil. Nádherně dojemné bylo i zpívání a hraní před kostelem díky souborům Mateník, Trenčan, Soláň a Lužičan. Podařilo se tak nádherně vygradovat celý festival. Závěrečné „Loučení s festivalem“ byla jednoduše srdeční záležitost a věříme, že zúčastněným přibyl nádherný zážitek.

 

Je mou milou povinností poděkovat všem partnerům, sponzorům, organizátorům, účinkujícím, divákům a všem ostatním, za skvěle odvedenou práci.

Petr Semelka – ředitel festivalu

1

2

3

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 13.6.2012 / 13.6.2012 | Schváleno / Zrušeno: 13.6.2012 / 12.7.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém