Orientační nabídka


 

O práci s občany v sociálně vyloučených lokalitách

a
Ústecké hejtmanství včera hostilo v konferenčním sálu účastníky krajské konference Sociální prevence v sociálně vyloučených lokalitách. Pod záštitou členy rady kraje Jany Ryšánkové byla uspořádána v rámci projektu „Podpora romské komunity v Ústeckém kraji.“
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 21. června 2012

Tento projekt, jak zdůraznila při zahájení konference J. Ryšánková, jež má na starosti právě oblast sociálních věcí, je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu.  Právě v Ústeckém kraji je smyslem práce státní správy,  orgánů samosprávy měst a obcí, dobrovolníků, neziskových organizací, policie nebo poskytovatelů sociálních služeb znovuzapojení Romů do života majoritní společnosti. V mnoha sférách této práce byl a je Ústecký kraj prvním v zemi, vždyť také je tu nejvíce sociálně vyloučených lokalit.  Jde především o integraci romských dětí a práci s nimi. Václav Hofmann, předseda Výboru pro národnostní menšiny krajského zastupitelstva, řekl při zahájení konference, že bohužel na mnohých místech platí, že Romové a sociálně vyloučení občané jsou množiny téměř stejně velké. Sociální vyloučení je nemoc společnosti a vyloučení Romů je nemoc specifická a velmi nebezpečná.

   Odbornou konferenci připravil odbor sociálních věcí a zdravotnictví krajského úřadu a přednášky i diskuse k tématům byly zajímavé a podnětné, jak se vyjádřili všichni oslovení účastníci. O úspěšném projektu posledních tří let – Asistent prevence kriminality (APK) - hovořil Radek Jiránek z odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR. Asistenti z řad Romů začali pracovat v roce 2009 v mosteckém Chánově, bylo jich 26. Vloni už bylo 104 asistentů v celé ČR, nejen v Ústeckém kraji, a od letošního července začne pracovat v jedenácti městech dalších padesát APK, z toho je šest měst v ÚK. Dalšími tématy středeční konference bylo zakládání tzv. sociálních firem, kde pracují zdravotně postižení nebo občané ze sociálně vyloučených lokalit. Zajímavé byly také přednášky o projektu Romové pomáhají Romům, o poslání Potravinové banky v našem kraji, programu Mládež v akci nebo o východiscích intervence v sociálně vyloučených lokalitách.

Připravil Mgr. Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem,

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz,

 

1

2
Nad konferení převzala žástitu radní Jana Ryšánkové a hovořila také na jejím úvodu...

3

4
Václav Hofmann, předseda zastupitelského výboru pro národnostní menšiny

5

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 21.6.2012 / 21.6.2012 | Schváleno / Zrušeno: 21.6.2012 / 20.7.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém