Orientační nabídka


 

O Řípu, Přemyslu Oráči a městysi Peruci

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
O Řípu, Přemyslu Oráči a městysi Peruci
Na krajském úřadu se v pondělí sešli členové projektových týmů, které mají připravit projekty na úpravy na hoře Řípu a okolí stadického pomníku Přemysla Oráče.
 

 
 

Tisková zpráva z 27. listopadu 2007

O Řípu, Přemyslu Oráči a městysi Peruci

První společné jednání projektových týmů „Říp“ a „Přemysl Oráč“ se za řízení náměstka a zástupce hejtmana Radka Vonky uskutečnilo v pondělí 26. listopadu. Obě zmíněné lokality mají a především do budoucna musejí mít větší význam v oblasti cestovního ruchu nejen Ústeckého kraje, ale jako            atributy počátků české státnosti také v celé naší zemi. Experti např. z Regionální rozvojové agentury Ústeckého kraje, Národního památkového ústavu a odborů regionálního rozvoje či kultury a památkové péče krajského úřadu jednali o přípravě projektů, které by pomohly k revitalizaci památné hory Řípu s její románskou rotundou sv. Jiří nebo pomníku Přemysla Oráče ve Stadicích s přilehlým parkem a Přemyslovým polem. Například ve Stadicích by se jednalo o  restaurování pomníku z roku 1841 včetně litinových reliéfů Libušina poselstva ve Stadicích a příchodu Přemysla Oráče na Vyšehrad. „Předpokládám, že úpravy pomníku i okolního parku by si vyžádaly nákladů kolem 350 tisíc korun,“ říká Radek Vonka. „Samotná restaurace pomníku by mohla být v plné výši hrazena z našich dotačních programů, pokud se týká úprav zeleně, zde se bude muset obec, tedy v tomto případě Řehlovice, podílet na nákladech 30 procenty.“ V případě hory Řípu bude situace poněkud složitější, neboť  tu vlastní rod Lobkowiczů, stejně jako restauraci u rotundy, která je zase v majetku církve. K možnostem úprav u památné hory Řípu se vyjadřovali také přizvaní starostové z okolních obcí, města Roudnice nad Labem či zástupci Svazku obcí Podřipska. Členové projektového týmu „Říp“ očekávají, že k dané problematice se vyjádří kromě majitelů i ministerstva kultury, zemědělství a pro místní rozvoj. Jejich představitelé budou také přizváni na další zasedání projektových týmů, jež se na Krajském úřadu Ústeckého kraje uskuteční v druhé polovině ledna příštího roku. Do té doby bude také zvážena možnost zapojení budoucích projektů do Regionálního operačního programu Severozápad (Ústecký a Karlovarský kraj) s možností financování ze strukturálních fondů Evropské unie nebo financování některých aktivit z Programu na záchranu a obnovu kulturních památek v Ústeckém kraji. Regionální rozvojová agentura Ústeckého kraje proto urychleně připraví přehled, tedy revizi všech kroků, které byly zatím pro obnovu Řípu a Stadic učiněny a budou potřebné pro zmíněnou přípravu dalších projektů.

            Ještě jednou dejme slovo náměstku a zástupci hejtmana Radku Vonkovi: „Dohodli jsme se také na tom, že zvážíme možnost rozšířit marketingové části projektů Říp a Přemysl Oráč ještě o městys Peruc na Lounsku, kde se podle romantické pověsti setkali kníže Oldřich a prostou dívkou Boženou.“ Spojení Řípu, Stadic a Peruce s pseudogotickou Boženinou studánkou a Oldřichovým dubem by bylo logickým vytvořením tří památných míst Ústeckého kraje s nabídkou třeba vícedenních poznávacích zájezdů „po stopách české státnosti“ v Ústeckém kraji.

 

připravil: Zbyněk Šebesta, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742, 603 192 629

sebesta.z@kr-ustecky.cz

 

        

Z jednání projektových týmů; v čele jsou Radek Vonka (vpravo)  a gen. ředitel Regionální rozvojové agentury Ústeckého kraje Petr Kučera
Z jednání projektových týmů; v čele jsou Radek Vonka (vpravo) a gen. ředitel Regionální rozvojové agentury Ústeckého kraje Petr Kučera

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 27.11.2007 / 5.12.2007 | Zveřejnit od-do: 27.11.2007-26.12.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém