Orientační nabídka


 

Obce v rakouském Štýrsku mají zájem na spolupráci s partnery z Ústeckého kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Obce v rakouském Štýrsku mají zájem na spolupráci s partnery z Ústeckého kraje
Stáž představitelů Ústeckého kraje ve Štýrsku možná přinese některým obcím kraje nová partnerství.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA  ze dne 11. 6. 2007

 

Obce v rakouském Štýrsku mají zájem na spolupráci s partnery z Ústeckého kraje

 

Stáž představitelů Ústeckého kraje ve Štýrsku možná přinese některým obcím kraje nová partnerství.

 

 

     Hejtman Jiří Šulc spolu s pěti radními a třemi zastupiteli Ústeckého kraje absolvoval studijní stáž v rakouském Štýrsku. V jejím rámci reprezentanti kraje navštívili několik oblastí, které daly najevo zájem o spolupráci s partnery v Ústeckém kraji.  Patří mezi ně například kraj kolem vinařského města Gamlitz v jižním Štýrsku. „Vaše zvlněná kopcovitá krajina je velmi podobná Českému Středohoří,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc na setkání s poslancem štýrského zemského sněmu za tuto oblast Peterem Tschernkem a předsedou obchodní komory Štýrska Majorem Wratschkem. Ovšem krajina není to jediné, co by mohlo jižní Štýrsko s Ústeckým krajem spojovat. Ještě v 80. letech byla tato oblast, jako hraniční země u Železné opony, ve srovnání se zbytkem Rakouska poměrně chudá. Rozvoj přišel až po rozpadu východního bloku a vstupu Rakouska do EU v roce 1995. Úspěch jižního Štýrska je založen především na podpoře tradičního vinařství – zdejší vinice představují více než 8 procent rozlohy všech  štýrských vinic - a agroturistiky s ním spojené. Právě spolupráci v této oblasti označili zástupci Ústeckého kraje a kraje kolem Gamlitz za zajímavou. Peter Tschernko upozornil  v této souvislosti na zdejší vinařskou školu. Dva ze zdejších vinařů by pak měli přijet na další ročník soutěže Vinařské Litoměřice.

     Delegaci Ústeckého kraje přijali také zástupci oblasti kolem města Voitsberg. Hejtman s radními a zastupiteli se mimo jiné setkali s poslancem štýrského sněmu za tuto oblast, Karlem Petingerem, starostou Voitsbergu, Ernstem Maixnerem nebo předsedou Hospodářské komor, Arnoldem Heidtmanem. Jak vyplynulo ze vzájemné prezentace obou regionů, má Ústecký kraj a oblast kolem Voitsbergu leccos společného. V minulosti se zde těžilo uhlí, na konci 80. let byla důlní činnost ukončena a vyvstala potřeba změnit hospodářskou strukturu regionu a také zrekultivovat krajinu poznamenanou dolováním. Některá ze zrekultivovaných míst měli možnost zástupci Ústeckého kraje navštívit. Například rekreační oblast, technologické centrum nebo střelnici.  Zde se setkali s Gerhardem Hatzlem odsunutým českým Němcem, který se narodil v Teplicích.

       Na závěr návštěvy delegace Ústeckého kraje ve Voitsbergu poznamenal jeden z hostitelů, prezident zemského sněmu Reinhold Purr: „Doufám, že tímto setkáním spolupráce našich regionů nekončí.“

 

Informace o Štýrsku:

Štýrsko je jednou z devíti spolkových zemí Rakouska. Leží na jihovýchodě Rakouska mezi Burgenlandem,Horními Rakousy, Dolními Rakousy, Salcburskem a Korutany; na jihu hraničí se Slovinskem. Ve Štýrsku žije bezmála 1 milion a 200 tisíc obyvatel. Co se správy týče, je Štýrsko rozděleno na 16 okresů a jedno statutární město. Jde o metropoli Graz – Štýrský Hradec, druhé největší město Rakouska s 287 tisíci obyvatel. Centrum Grazu je zapsáno na seznamu památek UNESCO.

Jižní Štýrsko tvoří zvlněná kopcovitá krajina připomínající Toskánsko, nebo zmenšené České Středohoří. Svahy jihoštýrských kopců pokrývají vinice, proslavené zejména Sauvignonem nebo také Chardonnay, kterému se tu říká Morillon. Kromě vína se v regionu pěstují také dýně, z kterých se vyrábí mezi labužníky dobře známý Kürbiskernöl – čili olej z dýňových semínek.

 

Připravila:  Mgr. Veronika Kindlová, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 

 

Delegace Ústeckého kraje se zástupci okresu Voitsberg
Delegace Ústeckého kraje se zástupci okresu Voitsberg

Náměstek hejtmana Petr Fiala a zastupitel Luděk Forman s teplickým rodákem Gerhardem Hatzlem
Náměstek hejtmana Petr Fiala a zastupitel Luděk Forman s teplickým rodákem Gerhardem Hatzlem

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 11.6.2007 / 11.6.2007 | Zveřejnit od-do: 11.6.2007-11.7.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém