Orientační nabídka


 

ODM 2018: Rebelka na snowboardu. Halašová trénuje na ledovci a kluky poráží v páce

001
Snowboardcross je její hlavní disciplína, v té vidí Anna Halašová z Ústeckého kraje úspěšnou sportovní kariéru. A pak se jezdí zdokonalovat na paralelní slalom. „Ten beru jako trénink,“ říká i přes to, že v něm na Olympiádě dětí a mládeže vyhrála stříbro. Anna míří vysoko. To až tak, že pravidelně trénuje s reprezentační snowboardistkou Evou Samkovou v Itálii na ledovci Stelvio. Kuráž Anně nechybí, avšak to ani občasné úlety a pověst neústupné rebelky. Den poté, co vznikl tento rozhovor, Anička zajela ve snowboardcrossu zlato.
Tisková zpráva ze dne 5. února 2018
 

 
 

Na rozhovor přišla s fialovými vlasy a s naprostým údivem ve tváři. Trenér jí totiž neřekl, že na ní čekají novináři. „S kámoškami pro tebe vymyslíme trest,“ otočí se na trenéra Daniela Martinka a překvapuje hned v úvodu. Anna dává rozhovory hrozně nerada.

Rozpovídá se a uklidní, když debatu stočíme k vlasům. Fialová je netradiční barva, ale reprezentantka Ústeckého kraje ukazuje starší fotky. „Měla jsem krátké blond vlasy se zelenou patkou, to bylo ve čtvrté třídě. Pak ještě takovou, jako když vylijete benzín na asfalt, to hrálo všemi barvami. Moje přirozená barva je hnědo-šedo-blonďatá a já ráda zkouším nové věci.“

Trest pro trenéra Martinka vymyslí ještě během rozhovoru. „S holkami děláme to, že na něj ve dvaceti skočíme a složíme ho. Nemůže se pak hýbat,“ směje se.

Martinek sedí naproti a vzpomíná. „Nejhůř mě dostala asi v Alpách. Zastavili jsme auto u řeky, holky zůstaly uvnitř. Já jsem se šel podívat k řece. Byla tam labuť, tak jsem jí začal házet rohlík. Jenomže labuť se naštvala a začala na mě útočit. Chtěl jsem se schovat do auta, ale holky ho zamknuly, takže mě to zvíře potom honilo kolem auta. Od té doby si beru klíče vždycky s sebou.“

Rozhovor vznikl v době, kdy Halašová už získala stříbrnou medaili z paralelního slalomu na snowboardu. „Slalom se normálně jezdí na jiném, tvrdším prkně než snowboardcross. Ale já ho jezdím na svém měkkém z crossu, což je asi nevýhoda, ale stejně jsem vždycky mezi prvními.“

Přesto, že slalom nebere moc vážně, přiznává, že má z medaile radost. „Učím se tam jezdit po hraně.“

Anna zní od začátku suverénně a jistě. Jde poznat, že si ze sebe umí udělat srandu. A ačkoliv to nevypadá, i ona bývá před závody nervózní. „Hrozně. Musím vždycky s trenérem před startem tancovat, abych se uklidnila. Jinak bych přemýšlela, že něco můžu zkazit. Takhle myslím na pohyb těla, pak hned skočím na trať a jedu si pro vítězství,“ popisuje už běžnou rutinu.

Mistryně republiky zná nervozitu také z Německého poháru, kde je náročnější trať a větší konkurence než v Česku. Jezdí tam závodnice z Británie, Nizozemska nebo Francie. „Loni jsem se v něm umístila na celkovém čtvrtém místě. To je pro mě ohromný úspěch,“ říká rodačka z Chomutova.

Kvůli rodnému městu si čtrnáctiletá rebelka dost vyslechne. „Když mě chtějí vykolejit, řeknou mi, že Chomutov je vesnice a já jsem vesničanka. Ale to přeci není vůbec pravda!“

Kariéru snowboardcrossové závodnice začala už ve čtyřech letech. Přitom na lyžích stála jednou a vůbec ji to nebavilo. „Tehdy jsme museli prkno objednávat až z Ameriky,“ vzpomíná Halašová. Od toho momentu uběhlo spoustu let, nyní trénuje na italském ledovci Stelvio s Evou Samkovou, svým velkým vzorem.

Doma si pak zvyká v tvrdé klučičí konkurenci. „Trénuji se staršími kluky, to mě baví. Mám ráda, když do toho mohu jít silou. Některé kluky už porážím i v páce. Vlastně všechny holky v týmu jsou takové rebelky a kluci se často chovají jako holky. Ale držíme spolu všichni jako tým,“ popisuje Halašová.

Před koncem rozhovoru se ještě pobavíme o ledních medvědech, roztomilých pandách, oblíbených jídlech jako šunková pizza nebo sushi. Pak se Anna Halašová zvedá a míří na trénink snowboardcrossu.

Další den, možná i díky tanečnímu rituálu, vyhrála zlato.

 

 

 
Zodpovídá: Ing. Lucie Dosedělová
Vytvořeno / změněno: 5.2.2018 / 5.2.2018 | Zveřejnit od: 5.2.2018
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém