Orientační nabídka


 

"Odpisy uhlí jsou jen škrt pera na papíře," uvedl Václav Klaus během třetího dne své návštěvy v kraji

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Třetí den své návštěvy Ústeckého kraje prožil prezident Václav Klaus na západě regionu. Ráno navštívil Horní Jiřetín, kde ho kromě tradičního setkání s občany čekala také beseda se starosty obcí ohrožovaných těžbou hnědého uhlí.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 19.10. 2007

 

„Odpisy uhlí jsou jen škrt pera na papíře,“  uvedl Václav Klaus během třetího dne své návštěvy v kraji

 

Třetí den své návštěvy Ústeckého kraje prožil prezident Václav Klaus na západě regionu. Ráno navštívil Horní Jiřetín, kde ho kromě tradičního setkání s občany čekala také beseda se starosty obcí ohrožovaných těžbou hnědého uhlí. S prezidentem si o svých starostech povídali zástupci Horního Jiřetína, Lomu, Mariánských Radčic, Braňan a Litvínova a také představitelé báňských úřadů.

Místostarosta Jiřetína Vladimír Buřt se prezidentovi svěřil s obavami části obyvatel obce z prolomení limitů těžby, které by pro Horní Jiřetín znamenalo likvidaci. Jako možné řešení uvedl odpis zásob uhlí pod Jiřetínem. „Odpisy uhlí jsou jen škrt pera na papíře,“řekl k tomu prezident a dodal, že odpisem uhlí nezmizí.  Upozornil starosty, že odpisy mohou být jen dočasným řešením, které nezaručuje, že někdy v budoucnu, například v případě energetické krize, nebude uhlí přece jen vytěžené. Zástupci obcí také zmínili možnost zanést limity těžby do územního plánu kraje. Na to jim hejtman Jiří Šulc odpověděl stejným argumentem: „Jak ukazují zkušenosti, utáhnout kohoutek s ropou je velmi snadné. Pokud se tak někdy stane a energie bude nedostatek, limity těžby, byť zanesené v územním plánu, nebudou znamenat vůbec nic.“  Václav Klaus také poukázal na fakt, že svítit a používat elektrické spotřebiče chce každý. „Jadernou energii nechceme a vítr tady dostatečně nefouká, pak úvaha o tom, že se u nás někdy tam či onde uhlí těžit bude, je velmi realistická,"  uvedl prezident.

Z Horního Jiřetína se Václav Klaus spolu se svou manželkou Livií a v doprovodu hejtmana Ústeckého kraje a jeho ženy vydal do Litvínova, kde na něj čekalo plné náměstí. Nejinak tomu bylo v Kadani, kde prezident svou návštěvu ukončil. Jeho manželka Livia Klausová však pokračovala dál.

 

První dáma České republiky Livia Klausová se v závěru prezidentské návštěvy oddělila od svého muže a zamířila z Kadaně do Dětského domova v Žatci. Před hlavním vchodem přivítala paní prezidentovou ředitelka Jaroslava Kohoutová a nabídla jí spolu s dětmi čerstvě upečené domácí koláčky. Tuto příspěvkovou organizaci Ústeckého kraje si choť pana prezidenta k zvláštní návštěvě nevybrala náhodou, několik tamějších dětí je zařazeno v programu Nadačního fondu Livie a Václava Klausových. A právě o smyslu tohoto fondu přijela první dáma diskutovat s dětmi. „Právě pro vás je určen program „Startovné“ nebo „Kroužky“. Smyslem našeho fondu totiž není dávat vám peníze na oblečení nebo přispívat na vaše kapesné. V tomto krásném domově, velmi pěkném a výborně vedeném máte vše co potřebujete. Peníze naší nadace ale dostávají ti šikovní z vás, kteří se chtějí naučit nějaký světový jazyk nebo řídit auto. Startovné je také důležité, slouží k tomu, aby jste měli nastřádáno na dobu, kdy už nebudete bydlet s tetami, ale půjdete do světa. Jistě budete chtít bydlet ve svém a naše nadace vám může pomoci,“ řekla dětem mimo jiné Livia Klausová. Ta si žatecký domov prohlédla a velmi ji zajímala organizace bydlení v jednotlivých bytech, kde žije vždy několik dětí. „Jsem tu jen na návštěvě a nesluší se, abych přijela s prázdnou. Proto jsem do každého z vašich bytů sadu hrnků na čaj.“ Livia Klausová diskutovala s dětmi nejen o svém úřadu a o činnosti nadace, velmi živě se zajímala také o prospěch ve škole a pohotově zkoušela z z jednoduchých počtů nebo ze základních lekcí angličtiny. „Snažím se dětem vysvětlit, jak je vzdělání důležité, ať se spoléhají na své dovednosti, znalosti a um. Nemohou být věčně odkázány na něčí podporu, byla bych ráda a přála bych jim, aby z nich vyrostly osobnosti, které budou umět samy pomoci druhým.“

 

 

Připravila:  Veronika Kindlová a František Janačík

tel. 475 657 726

mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

janacik.f@kr-ustecky.cz

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

 












 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 19.10.2007 / 19.10.2007 | Zveřejnit od-do: 19.10.2007-19.11.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém