Orientační nabídka


 

Otevřený dopis Ivanu Hoffmanovi, komentátoru Českého rozhlasu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Reakce na Ranní poznámku "Pěšky do práce" z úterý 1.8.2006
 

 
 

Otevřený dopis Ivanu Hoffmanovi, komentátoru Českého rozhlasu

 

Reakce na Ranní poznámku „Pěšky do práce“ z úterý 1.8.2006

 

Vážený pane Hoffmane,

děkuji, že jste ve své Ranní poznámce věnoval čas Ústeckému kraji, který se jinak přílišné mediální přízni netěší. Když už, pak zpravidla v negativní rovině. Ani Vaše poznámka "nezklamala". Objevila se v ní totiž celá řada nepřesností a dezinformací. Žila jsem až dosud v představě, že publicista Vašeho formátu, v případě zájmu o nějakou situaci, zjistí si nejdříve objektivní skutečnosti a s nimi pak bude pracovat v obecné, publicistické rovině.  

Udivuje mě, že s neověřenými informacemi pracujete tak vehementně a navíc je Vám zcela očividně sympatičtější jedna strana celého sporu, respektive její plačtivá a demagogická, navíc nepravdivá mediální prohlášení. Prvoplánové sympatie k dopravnímu podniku tedy skrýváte za svoje obavy o obyvatele kraje. Ráda bych Vás ubezpečila, že  krajští politici usilovně pracují přesně v rámci platné legislativy na tom, aby lidé v Ústeckém kraji byli bez autobusové dopravy co nejkratší dobu. Krajští politici tady žijí, na rozdíl od Vás, který situaci sledujete z pražské kanceláře. Přesto jistě víte, že zákon nám v našem úsilí bohužel nedává mnoho prostoru. V jiných krajích radní nemusí řešit monopolní postavení jediné dopravní firmy, která pokrývá 80% spojů ze závazků veřejné služby. Tento dopravní podnik si ale Ústecký kraj nevybral, ten prostě zdědil po bývalém socialistickém monopolním podniku ČSAD v roce 2004 a od bývalého okresního úřadu.

Žádný z krajských politiků, zde podotýkám krajských, nikoli ústeckých, jak nesprávně uvádíte a matete tak posluchače, si nepostavil hlavu a s trucem nerozhodl, že nebude platit. Ústecký kraj jednal hospodárně, tak  jak mu ukládá zákon. DPÚK požadoval pro letošní rok za stejné služby navýšení o 130 milionů korun a ani opakovaná jednání s ním nepřinesla vzájemnou dohodu. Jejich jediné stanovisko znělo : Zaplaťte a nediskutujte! Rada Ústeckého kraje zkonstatovala, že inflace v České republice není 30%, ale 2%, proto navíc 130 milionů nezaplatíme.

Zaráží mne Vaše věta, že Vám nejde o to, kdo je v právu. Myslela jsem si, že právo by v naší civilizované zemi mělo být nade vše. Vy však nad něj kladete své vlastní pocity a sympatie a co hůř, prezentujete je coby stanovisko veřejnoprávního média.

Tvrdíte dále, že se politici s někým domluvili. To je Váš další fatální omyl. Domlouvat se mohou rozhlasoví komentátoři na pivu. Politici se musí řídit zákony. A tak pro Vás osobně připomínám, že Dopravnímu podniku ÚK bylo včas oznámeno, že mu kraj vypoví smlouvu a tak se také ke 30.4. 2006 stalo. Od té chvíle už DPÚK a kraj nejsou smluvními partnery a kraj tedy nemá povinnost cokoli platit. Vy osobně byste snad byl ochoten platit za něco, co jste si neobjednal? Jestliže neexistuje smlouva, nemohou z ní existovat ani případné závazky smluvních stran.

Závěrem tvrdíte, že budeme mít ty nejrozvážnější voliče. V tom jediném se nemýlíte. Naši voliči budou totiž vědět, že jejich krajští zastupitelé hospodárně rozhodují o nakládání s  veřejnými finančními prostředky. Že nepodporují soukromou firmu, která překračuje zákon, a která je schopná si za stejný rozsah a kvalitu služeb z roku na rok říci o 130 milionů (!) korun více. Teprve kdyby hejtman a radní kraje přistoupili na nátlak zájmových skupin a mediální výlevy veřejnoprávních komentátorů, porušili by zákon a vyplýtvali obrovské množství společných peněz. Zase jiné nátlakové skupiny a jiní veřejnoprávní komentátoři by jim pak vyčítali, že neumí hospodařit a počítat, že naši politici jsou buď hloupí nebo uplacení. Všechny kauzy kolem našich českých politiků v posledních deseti letech jsou o tom, že byla vybrána nejdražší zařízení, nejdražší firmy a zakázky. Když politici v Ústeckém kraji vyberou nejlevnější firmu a nenechají se ani vydírat ani uplácet, je to také špatně.   

Exaktní řeč zákonů, čísel a výkazů je jasná. Je mnohem jasnější, než pocity, dojmy, dohady, sympatie, nesympatie, demagogie a veřejnoprávní publicistika.

 

 

 

Šárka Roudnická, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 756, 737 203 663

roudnicka.s@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 3.8.2006 / 3.8.2006 | Zveřejnit od-do: 3.8.2006-3.9.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém