Orientační nabídka


 

Petr Fiala: "Kraj podpoří dotacemi neziskové organizace poskytující sociální a zdravotní služby"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Petr Fiala:
Také v letošním roce rozděluje Ústecký kraj dotace v rámci programu "Podpora sociálně - zdravotních služeb". Pro tento program, ze kterého čerpají především neziskové organizace, bylo z krajského rozpočtu vyčleněno 9,5 milionu korun. Podrobnosti nám sdělil náměstek hejtmana Ústeckého kraje Petr Fiala.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 22. února 2007

 

Petr Fiala: „Kraj podpoří dotacemi neziskové organizace poskytující sociální a zdravotní služby“

 

Také v letošním roce rozděluje Ústecký kraj dotace v rámci programu „Podpora sociálně – zdravotních služeb“. Pro tento program, ze kterého čerpají především neziskové organizace, bylo z krajského rozpočtu vyčleněno 9,5 milionu korun. „Rada kraje na svém posledním jednání rozhodla o rozdělení 3,96 milionu korun pro 35 organizací. Jde o dotace do dvou set tisíc korun. Dotace pro patnáct dalších organizací v celkovém objemu 5,54 milionu korun radní pouze doporučili a jejich přidělení musí ještě odsouhlasit krajské zastupitelstvo,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Fiala.

                Dotaci od Ústeckého kraje získá například Arkadie, společnost pro komplexní péči o zdravotně postižené z Teplic, děčínská Asociace vozíčkářů a zdravotně i mentálně postižených AVAZ nebo chomutovská obecně prospěšná společnost Centrum pomoci pro zdravotně postižené a seniory Zaměření projektů, které kraj podpoří, je široké, například Občanské sdružení JURTA, které získá dotaci 200 tisíc korun, je využije pro svůj projekt  chráněného bydlení pro mentálně postižené. Stejnou částku získá také Oblastní charita Most, která mimo jiné zajišťuje terénní program pro děti a dospělé, žijící rizikovým způsobem života na území Chomutova, Mostu a Teplic. Příspěvek 100 tisíc korun na svou činnost v Ústeckém kraji dostane například i obecně prospěšná společnost Tyfloservis, která zajišťuje služby pro nevidomé a slabozraké. Kraj podpoří 80 tisíci i Kofoedovu školu, jež se pod heslem „pomoc k svépomoci“ zaměřuje na nezaměstnané a podporuje "resocializaci" osob ohrožených sociální exkluzí.  

            „Posouzení došlých žádostí měl na starosti odbor sociálních věcí a zdravotnictví krajského úřadu. Následně je pak hodnotila i sociální komise krajské rady. Celkem kraj obdržel 82 žádostí, jejich celkový finanční objem byl více než 66 milionů korun,“ řekl Petr Fiala. „O dotace je mezi organizacemi poskytujícími zdravotní a sociální služby pochopitelně velký zájem, tyto zdroje jsou pro jejich fungování nezbytné. V některých případech se setkávám s nářky na to, jak těžké je obstát v dotačních programech a peníze získat. Je třeba přiznat, že konkurence je v této oblasti tvrdá a ne všechny organizace umějí svou práci stejně dobře prodat a zviditelnit. Například Červený kříž odvádí těžko zastupitelnou práci, je to tradiční organizace, ovšem proti novým poskytovatelům se při získávání dotací hůře prosazuje. Osobně jsem se v této souvislosti zajímal například o činnost teplické pobočky Červeného kříže a nabízel jeho zástupcům možnost konzultací s úředníky odboru sociálních věcí a zdravotnictví  krajského úřadu. Při hodnocení žádostí o dotace ovšem musíme všem měřit stejně a nejlepším měřítkem je kvalita poskytovaných služeb a naplňování standardů. Právě tato kriteria mají největší váhu,“ připomíná Petr Fiala. „V letošním roce čeká poskytovatele na základě nového zákona o sociálních službách inspekce kvality. Ve spolupráci s externími hodnotiteli ji bude zajišťovat odbor sociálních věcí a zdravotnictví krajského úřadu. Neočekávám, že by tyto kontroly nějak výrazně „pročistily“ řady těchto organizací v našem regionu. Jejich výsledky nám ale poskytnou další srovnání o úrovní práce a myslím, že mohou částečně vypovídat i o efektivitě využití peněz v oblasti sociálních služeb,“ doplnil náměstek krajského hejtmana Petr Fiala.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 22.2.2007 / 22.2.2007 | Zveřejnit od-do: 22.2.2007-22.3.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém