Orientační nabídka


 

Petr Fiala navštívil další městské nemocnice v kraji

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Petr Fiala navštívil další městské nemocnice v kraji
"Pro pacienty v našem regionu je dobře, že tu existují vedle sebe městské nemocnice a nemocnice zřizované krajem," říká náměstek hejtmana Petr Fiala (na snímku).
 

 
 

Tisková zpráva z 2. 11. 2007

Petr Fiala navštívil další městské nemocnice v kraji

Městské nemocnice v Roudnici nad Labem, Rumburku a Žatci navštívil v minulých dnech náměstek hejtmana Petr Fiala. Navázal tak na svou nedávnou návštěvu Nemocnice Litoměřice, během které jednal jak s jejím vedením, tak i se zástupci města. „Ústecký kraj je vlastníkem největších nemocnic sdružených do Krajské zdravotní a zajišťuje tak většinu zdravotní péče v regionu. To ale neznamená, že by kraj nezajímala situace nemocnic zřizovaných jednotlivými městy. Jejich činnost má pro zajištění zdravotní péče pro občany našeho regionu význam a tamní situace mne proto zajímá stejně jako možnosti spolupráce s nimi,“ uvedl Petr Fiala.

Podřipská nemocnice v Roudnici nad Labem píše novou historii od roku 1997, kdy byla bezúplatně převedena z Fondu národního majetku na město Roudnice n. L., které ji začalo samo provozovat. S jejím provozem a aktuální situací Petra Fialu seznámili starosta Zdeněk Kubínek, ředitel nemocnice Josef Kohout a ředitel LPP Josef Krajník. Po převzetí městem dostala roudnická nemocnice nový management, investiční pomoc a v současnosti jde o nadstandardně vybavené zařízení, které je provozováno beze ztrát jako společnost s ručením omezeným. „Na Podřipské nemocnici je vidět, že forma obchodní společnosti nemocnici prospívá a dokáže zefektivnit její hospodaření. Nemocnice je schopna financovat i větší investice, jako je například výstavba nových operačních sálů, která byla v těchto dnech zahájena,“ připomněl náměstek hejtmana.

V Lužické nemocnici a poliklinice v Rumburku, která už delší dobu funguje jako akciová společnost v majetku města, provázeli Petra Fialu místostarosta Darek Šváb, ředitel nemocnice Radko Janoušek a jeho náměstkyně Martina Kučerová. Rumburská nemocnice patří sice mezi menší zařízení, ale má na severu kraje nezastupitelné místo. Je to dáno zeměpisnou polohou, která zvláště v zimních měsících činí Šluknovský výběžek hůře dostupný. Proto je nutné, aby zde pracoval tým zdravotníků, který dokáže zvládat kromě běžných případů hlavně akutní stavy spojené s ohrožením života. V rumburské nemocnici se tak kromě aktuální situace Petr Fiala zajímal také o rozšíření stanoviště Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje, o kterém kraj s nemocnicí a městem jedná. „Spolupráce městských nemocnic se záchrannou službou je na velmi dobré úrovni. Chtěli bychom ale v Rumburku zlepšit zázemí pro naše záchranáře a jednáme proto s nemocnicí o výstavbě a rozšíření stanoviště záchranky u zdejší nemocnice,“ řekl Fiala.    

             Žatecká nemocnice, kterou si Petr Fiala prohlédl spolu s jejím ředitelem Zdeňkem Berglem, starostou Žatce Erichem Knoblauchem a krajským radním Vladimírem Záhorským, má právní formu obecně prospěšné společnosti a poskytuje léčebně preventivní péči pro dospělé i děti pro spádovou oblast Žatecko, Podbořansko, Postoloprtsko, Lounsko a částečně i pro Chomutovsko a Mostecko. Zejména ve specializované péči – gynekologie a  porodnictví, mammologie či  operativa štítné žlázy - je zájem pacientů ještě širší. V současnosti úroveň nemocnice stoupá a podle jejích představitelů je zájem o všechny druhy péče. V nejbližší době se čeká na dokončení rekonstrukce tamního chirurgického oddělení, přestěhování interního oddělení a sloučení oborových jednotek intenzivní péče na jedné multioborové JIP. „Žatecká nemocnice se úspěšně rozvíjí a zdejší lékaři také spolupracují s dalšími zdravotnickými zařízeními v našem kraji,“ poznamenal Petr Fiala.

„Městské nemocnice a nemocnice zřizované krajem jsou do jisté míry konkurenty a myslím, že to je pro kvalitu péče o pacienty v našem regionu dobře. Pacienti mají možnost srovnání, a proto vedení nemocnic, a to jak městských, tak i těch krajských, alespoň nemohou hřešit na to, že by to jejich zdravotnické zařízení mělo na léčení monopol. Nemocnice zřizované městy nabízejí zdravotní péči na velmi dobré úrovni a pomáhají ostatním zdravotnickým zařízením v Ústeckém kraji v péči o pacienty,“ dodal Petr Fiala.

Komunikaci s městy a jejich zdravotnickými zařízeními chce náměstek hejtmana rozvíjet i nadále, na 16. listopadu má například spolu s krajským radním René Budjačem naplánovanou návštěvu nemocnice v Kadani.

 

 

Hlavní budova Lužické nemocnice a poliklininy v Rumburku (foto archiv).
Hlavní budova Lužické nemocnice a poliklininy v Rumburku (foto archiv).

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 2.11.2007 / 2.11.2007 | Zveřejnit od-do: 2.11.2007-1.12.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém