Orientační nabídka


 

Petr Fiala: "Nemocnice Most má za sebou úspěšnou stabilizaci"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Petr Fiala:
Nemocnice Most má za sebou devítiměsíční proces stabilizace. S jeho výsledky seznámil členy Rady Ústeckého kraje 6.12. náměstek hejtmana Petr Fiala. Ten předsedal pracovní skupině, složené ze zástupců kraje, krajského úřadu a nemocnic Ústeckého kraje, ustavené v březnu letošního roku.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 7. 12. 2006

Petr Fiala: „Nemocnice Most má za sebou úspěšnou stabilizaci“

 

Nemocnice Most má za sebou devítiměsíční proces stabilizace. S jeho výsledky seznámil členy Rady Ústeckého kraje 6.12. náměstek hejtmana Petr Fiala. Ten předsedal pracovní skupině, složené ze zástupců kraje, krajského úřadu a nemocnic Ústeckého kraje, ustavené v březnu letošního roku. Jejím hlavním úkolem bylo stabilizovat ekonomickou a provozní situaci v mostecké nemocnici a zlepšit komunikaci mezi vedením nemocnice a lékaři. „Na začátku letošního roku se v mostecké nemocnici naplno projevily dlouho odsouvané provozní problémy. Kraj jako zřizovatel proto odvolal stávající vedení a sestavil pracovní skupinu, která se okamžitě začala situaci řešit. Soustředili jsme se především na ekonomiku nemocnice a komunikaci se zaměstnanci,“ uvedl Petr Fiala. „Došlo ke změnám ve struktuře nákupů léčiv, byl zaveden elektronický objednávkový systém a podařilo se také nasmlouvat výhodnější nákupní podmínky s nižšími maržemi pro velkodistributory léčiv. Díky intenzivním jednáním se zdravotními pojišťovnami se také podařilo zvýšit paušální úhrady, které nemocnice dostává za poskytované léčebné výkony. Právě tyto úhrady od pojišťoven byly z dlouhodobého hlediska jednou z hlavních příčin ekonomických problému mostecké nemocnice,“ dodává Petr Fiala. Za období leden až říjen letošního roku dosáhla Nemocnice Most kladného hospodářského výsledku 12,6 milionu korun. Při porovnání se stejným obdobím v loňském roce a započtení nárůstu osobních nákladů a cen energií je tento hospodářský výsledek lepší o více než 7 milionů korun.

Pracovní skupina a nové vedení nemocnice v čele s ředitelem MUDr. Vladimírem Müllerem věnovala zvýšenou pozornost komunikaci se zaměstnanci nemocnice. Byl zaveden systém divizních porad, kterých se účastní zástupci vedení nemocnice a pravidelné měsíční individuální pohovory primářů s vedením, na kterých jsou diskutovány aktuální problémy oddělení a zejména plnění rozpočtu. „Díky  této praxi mají lékaři možnost konzultovat případné problémy přímo s vedením. Myslím, že to jednoznačně přispělo ke zlepšení atmosféry mezi zaměstnanci nemocnice,“ řekl Petr Fiala.

V rámci stabilizace nemocnice most došlo také k organizačním změnám. Reorganizací prošel například technický úsek a stravovací systém. Nově bylo zřízeno endoskopické centrum a bude dochází také k postupné konsolidaci laboratoří. Mostecká nemocnice je také zapojena do projektu Centrum sdílených služeb zdravotnictví Ústeckého kraje a nemocniční elektronický objednávací systém v rámci, kterého nemocnice zřizované krajem společně nakupují zdravotnický materiál. Podílí se také na centrální přípravě veřejných zakázek s vícenásobným zadavatelem (nemocnice Ústeckého kraje) a na sdílení služeb v oblasti administrativy(sdílená účtárna, sdílené IT služby, atd.). „Díky společnému postupu mohou naše nemocnice získat od dodavatelů při nákupu zdravotnického vybavení či materiálu výrazně lepší ceny. Je to jedna z cest jak krajské zdravotnictví zefektivnit a zároveň zlepšit péči  o pacienty,“ říká Petr Fiala.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 7.12.2006 / 7.12.2006 | Zveřejnit od-do: 7.12.2006-7.1.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém