Orientační nabídka


 

Petr Fiala: Pět návštěv v zařízeních Ústeckého kraje poskytujících sociální služby

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Petr Fiala: Pět návštěv v zařízeních Ústeckého kraje poskytujících sociální služby
Náměstek hejtmana Ústeckého kraje Petr Fiala (na snímku) navštívil v úterý 3. července pět domovů důchodců a ústavů sociální péče ve dvou okresech našeho regionu.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 3. července 2007

Petr Fiala: Pět návštěv v zařízeních Ústeckého kraje poskytujících sociální služby

Ústecký kraj je v současné době zřizovatelem devatenácti zařízení, které poskytují našim občanům sociální péči, přičemž se jedná o seniory i uživatele služeb všech věkových kategorií s nejrůznějšími tělesnými či mentálními postiženími. Po necelém měsíci přijel do dalších pěti z nich náměstek hejtmana Ústeckého kraje Petr Fiala. V doprovodu Jitky Pémové, vedoucí oddělení sociálně zdravotní péče (odbor sociálních věcí a zdravotnictví  krajského úřadu) si ověřil zkušenosti jednotlivých domovů a ústavů s uplatňováním nového zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách.

            „V současné době je v našem kraji hodně přes sto neziskových organizací, které se věnují sociálním službám. Je to moderní trend současnosti a možností nového zákona, ale podle mne čas brzy ukáže, které služby a kterých poskytovatelů patří k těm nejkvalitnějším,“ řekl mi úvodem celodenního výjezdu Petr Fiala. „Určitě k nim patří naše zařízení, v nichž bylo koncem loňského roku celkem 2 757 lůžek a téměř stejný počet byl a je i uživatelů služeb. Já osobně očekávám od neziskových organizací spíše výkon sociálních služeb v terénu, pobytové služby by měli poskytovat větší zřizovatelé, a tedy i Ústecký kraj. Máme stovky zkušených a průběžně proškolovaných odborníků včetně personálu sociálních služeb i zdravotnictví. Jsou to profesionálové, hodně kontrolovaní a školení, hůře se však dá provádět kontrola u registrovaných poskytovatelů sociálních služeb a osoby blízké, jak se říká třeba rodinným příslušníkům, kteří se o postiženého starají, už kontrolovat v podstatě nelze,“ dodává náměstek krajského hejtmana.

            První zastávkou Petra Fialy byl Domov důchodců v Dubí na Teplicku, kde jej očekával ředitel této příspěvkové organizace Ústeckého kraje Karel Prokop. V jednom z největších zařízeních našeho regionu i celé České republiky je nyní 345 klientů ve dvou objektech (Na Výšině a Ruská ul.), z toho je 22 klientů s Alzheimerovým onemocněním. V současnosti se tu upravuje celé čtvrté patro (ze 4 na 3lůžkové pokoje) a letos tu také kraj zainvestuje nákladem přes tři miliony korun rekonstrukci rozvodů elektřiny. Dubský domov důchodců má nejnižší náklady na jedno lůžko (161 tisíc ročně) a chystají tu mimo jiné ve spolupráci s Městem Dubím i úpravu přilehlého parku na relaxačně oddechovou zónu včetně hudebního pavilonu. Jak nám řekl starosta Dubí Petr Pípal, který byl jednání též přítomen, chtějí sem brzy pozvat na zkoušku dechovku Bíliňanku. Snad to klienti ocení a zpříjemní jim to zdejší pobyt. Petr Fiala: „Od loňského prosince, kdy nastoupil do funkce ředitele pan Prokop, tu došlo k řadě změn, ty personální již proběhly, a také je už v pořádku i účetnictví.“

            Ústav sociální péče v Litvínově-Janově  využívá od loňského podzimu novou střešní nástavbu a zateplení objektu za 43 milionů korun, což byla jedna z největších investičních akcí Ústeckého kraje v sociální oblasti roku 2006. Kapacita 157 míst je naplněna a jak mi řekl ředitel Jiří Šimůnek, v Janově je 130 uživatelů služeb a v detašovaném zařízení v Mostě dalších 27. Klienti tu mají k dispozici tzv. cvičné byty, které mnohým z nich ulehčí budoucí integraci do běžného života a už dnes chodí mnozí pracovat do města. Náměstek krajského hejtmana se například dozvěděl, že tu nedávno ve slosovací soutěži Makra vyhráli myčku nádobí Bosch a ochutnal také oběd z místní kuchyně (dršťková polévka, přírodní plátek na houbách s bramborem) a povzdechl si: „Takhle by měli vařit v naší  Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, a bylo by po problémech a ostudě v tisku. Ne měli – musí!“

            V Litvínově-Janově je také  Domov důchodců a Ústav sociální péče, který vede ředitelka Jiřina Kreidlová. Je tu 184 seniorů a 16 psychotiků v „úespéčku“, 66 jich má k dispozici jednolůžkové pokoje a také díky tomu tu má každý klient k dispozici plných 11 m2  obytné plochy a dalších sedm metrů ploch společných. Vloni tu kraj zafinacoval rekonstrukci výtahů, letos se plánuje oprava kuchyně a po výměně oken v 5.-3. podlaží přijdou na řadu i okna v prvním a druhé patře. Netrpělivě tu čekají na dvacet nových postelí, moderní koupací křeslo či čisticí místnost už slouží svému účelu. Ředitelka s uspokojením konstatovala, že tu mají po „cvičné inspekci“ ; bez problémů. Petr Fiala si prohlédl také ohromnou ústavní zahradu, téměř arboretum, která by potřebovala zahradníka (ti prý ale nejsou!?) a ocenil, že tu poprvé zaměstnávají svého klienta, jenž bude ve zvláštním režimu vykonávat údržbářské práce.

            V Ústavu sociální péče v Nové Vsi v Horách, na náhorní plošině Krušných hor vysoko nad českou kotlinou a dvacet metrů od hranice s Německem, je ve dvoulůžkových pokojích padesát žen. Většinou tu mají k dispozici samostatná sociální zařízení, relaxační terasu, venkovní altán a další vymoženosti. „Vloni tu kraj dokončil investiční akci za 15 milionů korun a díky přístavbě se rapidně zlepšily podmínky zdejších klientek. Je to rozumně udělané, promyšlené a vzniklo tu fakticky rodinné prostředí,“ řekl Petr Fiala a také poděkoval řediteli Jiřímu Niklovi za opravdu profesionální a lidský přístup zdejšího personálu k uživatelkám služeb. Každá pracovnice, ošetřovatelka, dokonce i údržbář, mají svoji klíčovou klientku, ba i dvě, a těm se snaží splnit třeba i nadstandardní přání. „Moje klientka se chtěla vrátit po letech do Paříže, řekl mi ředitel Nikl, „tak jsem alespoň sehnal krásnou videokazetu o městě nad Seinou a společně jsme strávili dvě hodiny v jejím městě snů. Byla nadšená a já s ní.“

            Domov důchodců a domov v Meziboří byl poslední úterní zastávkou náměstka hejtmana Petra Fialy. V objektu v Okružní ulici (DD) i blízké budově v Javorové (D) tu žije 154 klientů. Ředitelka Helena Tichá informovala krajského politika o tom, že z 97 zaměstnanců je 57 přímých poskytovatelů zdravotní a ošetřovatelské péče, čtyři instruktorky, osm ošetřovatelek a z nich jsou tři staniční sestry. Petr Fiala se seznámil např. s přechodem některých zdravotních sester do oblasti sociální péče, zjistil, že nejsou problémy s platbami od klientů ani od zdravotních pojišťoven (99% klientů je u Všeobecné zdravotní pojišťovny) a ředitelka mu také přiblížila tři kritéria hodnocení kvality poskytovaných služeb. Jsou jimi sledování proleženin (dekubitů), výskytu pádů a úrazů nebo kolísání tělesné hmotnosti. Hlavní budova  je v dobrém technickém stavu a je ideálním místem pro poskytování sociálních služeb tohoto druhu, jak konstatoval Petr Fiala. „Ústecký kraj ale brzy čekají další investice –do nových oken, zateplení budovy, rekonstrukce topení a výtahu.“

            „Dnes jsem byl spokojen, ale hlavně si naše služby pochvalují klienti,“ zdůraznil na závěr Petr Fiala. „Nikde nenastal odliv uživatelů našich sociálních služeb, vesměs s nimi mají zařízení již podepsané nové smlouvy a jsem také rád, že tam, kde to jde, se snaží vedení ústavů o postupnou, i když částečnou integraci klientů do společnosti.“

připravil: Zbyněk Šebesta,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742, 603 192 629

sebesta.z@kr-ustecky.cz

Vpravo přihlíží rozhovoru Petra Fialy s jednou z klientek ředitelka domova Helena Tichá.
Vpravo přihlíží rozhovoru Petra Fialy s jednou z klientek ředitelka domova Helena Tichá.

Hezká budova Domova důchodců v Meziboří, v Okružní ulici.
Hezká budova Domova důchodců v Meziboří, v Okružní ulici.

Náměstka hejtmana tu doprovázel ředitel  Jiří Nikl.
Náměstka hejtmana tu doprovázel ředitel Jiří Nikl.

Dvacet metrů od ÚSP v Nové Vsi v Horách je hranice se SRN a za ní Deutschneudorf.
Dvacet metrů od ÚSP v Nové Vsi v Horách je hranice se SRN a za ní Deutschneudorf.

Senioři hrají v klubovně
Senioři hrají v klubovně "bingo", ale o hazard tu nešlo...

Petr Fiala před DD a ÚSP Litvínov-Janov; spolu s ním jsou na snímku ředitelka Jiřina Kreidlová (vpravo) a Jitka Pémová z Krajského úřadu Ústeckého kraje.
Petr Fiala před DD a ÚSP Litvínov-Janov; spolu s ním jsou na snímku ředitelka Jiřina Kreidlová (vpravo) a Jitka Pémová z Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Uprostřed je pan Antonín Táborský, který se ve cvičném bytě připravuje na postupnou integraci do běžného života. Vpravo ředitel zařízení Jiří Šimůnek.
Uprostřed je pan Antonín Táborský, který se ve cvičném bytě připravuje na postupnou integraci do běžného života. Vpravo ředitel zařízení Jiří Šimůnek.

Půdní nástavba v ÚSP v Litvínově-Janově je z loňského podzimu, stejně jako zateplení, fasáda a d..
Půdní nástavba v ÚSP v Litvínově-Janově je z loňského podzimu, stejně jako zateplení, fasáda a d..

Petra Fialu (vlevo) doprovázel mezi klienty také starosta Dubí Petr Pípal a ředitel DD Karel Prokop (v pozadí).
Petra Fialu (vlevo) doprovázel mezi klienty také starosta Dubí Petr Pípal a ředitel DD Karel Prokop (v pozadí).

Hlavní budova Domova důchodců v Dubí na Teplicku.
Hlavní budova Domova důchodců v Dubí na Teplicku.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 4.7.2007 / 4.7.2007 | Zveřejnit od-do: 4.7.2007-3.8.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém