Orientační nabídka


 

Petr Fiala promluvil na mezinárodní konferenci o sociální ekonomice

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Petr Fiala promluvil na mezinárodní konferenci o sociální ekonomice
Ve dnech 1. a 2. listopadu se v Ústí nad Labem uskutečnila dvoudenní mezinárodní konference o sociálním podniku a sociálním kapitálu, na níž promluvil též náměstek hejtmana Ústeckého kraje Petr Fiala (na snímku).
 

 
 

Tisková zpráva ze 4. 11. 2007

Petr Fiala promluvil na mezinárodní konferenci o sociální ekonomice

Na sklonku minulého týdne uspořádala Fakulta sociálně ekonomická Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem mezinárodní konferenci Sociální ekonomika a sociální kapitál. Spolu se zmíněnou fakultou ústecké UJEP  ji pořádala České ekonomická společnost a celá dvoudenní konference byla uzavřením tříletého programu, který se pro roky 2005 – 2007 zabýval sociální ekonomikou v České republice, jejími kořeny a perspektivami v rámci srovnávání s Evropskou unií.

Odbornou konferenci v hotelu Vladimír zahájil rektorka univerzity Iva Ritchelová a v jejím úvodu vystoupil také náměstek hejtmana Ústeckého kraje Petr Fiala, jenž mimo jiné řekl: „Model sociálního podniku, který není sice primárně zaměřen na zisk, ale dokáže být alespoň do jisté míry ekonomicky soběstačný a zajistit například pro hendikepované stabilní pracovní místa, je podle mne ideální. Dotace, které podpoří vznik nebo rozvoj takového zařízení, můžeme chápat jako vysoce kvalitní a rentabilní investici. Věřím, že větší podíl vlastních prostředků v hospodaření sociálních organizací jim dává také více možností orientovat se na potřeby klientů. V případě, že taková organizace financuje svou činnost čistě z dotací, může totiž dojít k tomu, že její aktivity jsou příliš přizpůsobeny podmínkám poskytovatele dotace a nabídka služeb je tak deformována například podmínkami dotačních programů…Jsem přesvědčen o tom, že pokud třeba organizace, které se věnují mentálně či tělesně postiženým lidem, mají svým klientům pomáhat získat uplatnění, sebevědomí a zvyšovat jejich samostatnost, musí být alespoň do jisté míry samostatné a sebevědomé. Jen těžko můžeme ale očekávat, že někdo, kdo jen čeká s napřaženou dlaní, naučí toho druhého, jak být aktivní a jak si hledat uplatnění ve společnosti,“ zdůraznil Petr Fiala, který je mj. členem vědecké rady Fakulty sociálně ekonomické UJEP.

Zásadními tématy konference byly: Sociální ekonomika a sociální podnik v teorii a praxi, Partnerství veřejného a soukromého sektoru při naplňování veřejných politik, Právní prostředí a možnosti rozvoje sociální ekonomiky a konečně tématický blok, v němž se naši i zahraniční odborníci zabývali rozvojem sociálního kapitálu, jenž by měl být faktorem prosperity a rozvoje v konkrétních podmínkách toho kterého regionu.

připravil: Zbyněk Šebesta, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742, 603 192 629

sebesta.z@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 5.11.2007 / 5.11.2007 | Zveřejnit od-do: 4.11.2007-3.12.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém