Orientační nabídka


 

Petr Fiala prověřoval úroveň sociální péče a pomoci na Litoměřicku

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Petr Fiala prověřoval úroveň sociální péče a pomoci na Litoměřicku
Petr Fiala (na snímku) , jenž má jako náměstek hejtmana Ústeckého kraje v gesci mimo jiné i oblast sociálních věcí a zdravotnictví, byl ve čtvrtek 27. září mezi uživateli sociálních služeb na Litoměřicku.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 1. října 2007

Petr Fiala prověřoval úroveň sociální péče a pomoci na Litoměřicku

Do tří zařízení začleněných do Centra sociální pomoci (CSP) Litoměřice, příspěvkové organizace Ústeckého kraje, zavítal minulý čtvrtek náměstek krajského hejtmana Petr Fiala.  Doprovázeli ho Jitka Pémová, vedoucí oddělení sociálně zdravotní péče odboru sociálních věcí a zdravotnictví krajského úřadu, a ředitel CSP Karel Prokop. Představitel kraje navštívil Domov sociální péče ve Skalici, objekt chráněného bydlení v Litoměřicích a Domov důchodců v Milešově.

            V Domově sociální péče ve Skalici (severně od Litoměřic) věnoval podstatnou část návštěvy krajský politik besedě s uživateli služeb. „Nyní jich je tu 102 a při chystané rekonstrukci za dva roky  chceme snížit počet vícelůžkových pokojů a vytvořit tu více místa pro zájmovou činnost klientů,“ řekl nám Petr Fiala a pokračoval: „Čtrnáct klientů pravidelně či sezónně pracuje, například v archívu, v zemědělství nebo při pomocných pracích třeba ve stravování. Nejvíce mne tíží, že práce je málo, uživatelé služeb by chtěli dělat v daleko větším počtu a při besedě s nimi jsem se dozvěděl i to, že se těší, až tu přibude dvoulůžkových pokojů. Hlavně ženy či nesezdané páry touží po větším soukromí.“

            V tzv. chráněném bydlení pro seniory v Litoměřicích je 98 uživatelů v 16 jednolůžkových a 41 dvoulůžkových bytových jednotkách, které mají vesměs samostatná sociální zařízení a každý z klientů tu má nejen 18 m2 plochy na bydlení, ale také dalších téměř dvacet metrů pro společenský život a aktivity. „V současné době jsme tu již zahájili rekonstrukční práce na vstupním vestibulu včetně recepce. Chceme, aby tenhle objekt s chráněným bydlením byl důstojným krajských příspěvkem sociální oblasti; konkrétně tady je o tento typ sociálních služeb mezi seniory obrovský zájem,“ přibližuje význam zařízení Petr Fiala.

            V Domově důchodců v Milešově (pod dominantou Českého středohoří) se Petr Fiala seznámil s historií objektu ze 16. století a není divu, že Ústecký kraj zde bude brzy investovat další miliony korun do potřebných rekonstrukcí, které musí vždy odsouhlasit i památkáři.  Účelné opravy potřebuje topení či výtah, první na řadu ale přijde místní kuchyně. Na tuto rekonstrukční akci příštího roku hodlá Ústecký kraj vyčlenit ze svého rozpočtu přibližně sedm milionů korun. Dnes žije v Milešově devět desítek seniorů.

Závěr čtvrteční cesty po Litoměřicku věnoval náměstek hejtmana Petr Fiala jednání s ředitelem CSP Karlem Prokopem. Hovořili především o dalším rozvoji systému sociální péče v této oblasti Ústeckého kraje. V současné době má kraj v litoměřickém centru osm zařízení pro seniory nebo osoby s nejrůznějším zdravotním postižením, dohromady jich je téměř 750.

 

Ve spolupráci s odborem sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu Ústeckého kraje

připravil: Zbyněk Šebesta, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742, 603 192 629

sebesta.z@kr-ustecky.cz

 

Snímky: DSP Skalice.
Snímky: DSP Skalice.

I další dva záběry jsou ze Skalice, z besedy klientů s představitelem kraje. Vpravo jsou ředitel CSP Litoměřice Karel Prokop a vedoucí zařízení Hana Vitásková.
I další dva záběry jsou ze Skalice, z besedy klientů s představitelem kraje. Vpravo jsou ředitel CSP Litoměřice Karel Prokop a vedoucí zařízení Hana Vitásková.

Jedna z klientek Domova sociální péče ve Skalici předává Petru Fialovi vlastnoručně vyrobený dárek na přivítanou.
Jedna z klientek Domova sociální péče ve Skalici předává Petru Fialovi vlastnoručně vyrobený dárek na přivítanou.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 1.10.2007 / 1.10.2007 | Zveřejnit od-do: 1.10.2007-31.10.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém