Orientační nabídka


 

Petr Fiala zavítal do dalších příspěvkových organizací kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Petr Fiala zavítal do dalších příspěvkových organizací kraje
Ústav sociální péče v Tuchořicích, Centrum sociální pomoci Litoměřice, zahrnující Domov důchodců v Libochovicích a Domov sociální péče v Chotěšově, i Domov důchodců v Čížkovicích a v neposlední řadě Diagnostický ústav rovněž v Čížkovicích, se staly cílem další inspekční cesty náměstka hejtmana Petra Fialy, do jehož resortu patří také sociální oblast a zdravotnictví.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 7. 8. 2007

 

Petr Fiala zavítal do dalších příspěvkových organizací kraje

 

Ústav sociální péče v Tuchořicích, Centrum sociální pomoci Litoměřice, zahrnující Domov důchodců v Libochovicích a Domov sociální péče v Chotěšově, i Domov důchodců v Čížkovicích a v neposlední řadě Diagnostický ústav rovněž v Čížkovicích, se staly cílem další inspekční cesty náměstka hejtmana Petra Fialy, do jehož resortu patří také sociální oblast a zdravotnictví. Připojil se k němu rovněž radní Vladimír Záhorský. Účelem návštěv krajského politika je dozvědět se jak je v těchto příspěvkových organizacích Ústeckého kraje naplňován nový zákon o sociálních službách a také to, jaká je v      zařízeních úroveň a kvalita služeb, jak se klientům v našich zařízeních líbí, co jim chybí, co by potřebovali nebo co chválí.

   „To je přece normální, nebo alespoň já to považují za slušnou zvyklost při výkonu své práce, kdy se zajímám a ptám každého, koho v našich příspěvkových organizacích potkám, zda jejich životní standard je povšechně takový, jaký se představují,“ vysvětluje Petr Fiala důvod proč jezdí po kraji. Dodal, že jeho cesty zpravidla začínají u vedoucích pracovníků a pokračují prohlídkou celého interiéru a areálu a končí návštěvou uživatelů služeb v dílnách, anebo hernách či jejich pokojích. Chce prý na vlastní oči vidět, co se změnilo od jeho poslední návštěvy, k jakým zásadním změnám došlo. „Informace se ke mně  samozřejmě pravidelně dostávají různými cestami, ale ty, které získám při osobních hospitacích, jsou bezesporu bezprostřední a mají, řekl bych, jinou kvalitu. To nesnižuji ty, které se ke mně dostávají jinak,“ svěřil se náměstek hejtmana. V podstatě ve všech příspěvkových  organizacích byl s kvalitou služeb spokojený, nenarazil na žádný výrazný problém.

   V Tuchořicích, v ústavu sociální péče, žije 60 klientů. Od roku 2003 do zařízení Ústecký kraj investoval téměř 5,5 mil. korun. Před několika dny byla zahájena rekonstrukce dalšího objektu, přičemž by letos mělo být prostavěno 17 milionů korun. Ředitel Pavol Dvorský se přiznal, že se konečně dočká toho, že jeho desetiletý sen se tak splní a po rekonstrukci nově nabytých nemovitostí  budou mít klienti dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením a potřebným zázemím. Tuchořičtí obyvatelé ústavu jsou známí svými sportovními aktivitami nejen v tuzemsku, ale daleko za hranicemi. „Navštívili celkem 22 zemí světa. Každoročně se zapojují do mezinárodního štafetového závodu, trvajícího tři týdny. Denně musí štafety absolvovat sto kilometrů, přičemž každý ze závodníků uběhne dva kilometry.  Daří se jim skvěle, občas od nich dostávám z daleké ciziny také pozdravy v podobě atraktivních pohlednic,“ přiznává zástupce Ústeckého kraje. Prohlédl si v areálu ústavu i pěkný zookoutek, v němž má  už své stálé místo také klokan. “Vyznáváme tři zásady, které se snažíme  v naší činnosti a životě v ústavu  dodržovat,“ říká ředitel Pavol Dvorský – a prozradil, že prvním krédem je  heslo V pohybu je život, druhým Návrat k přírodě a třetím Pojďte mezi nás. Posledním  heslem je především myšlena integrace uživatelů služeb do společnosti, již považují za nejpodstatnější. „Také člověk, který žije v takovém zařízení, má přece právo cítit, že druhý nad ním neohrnuje nos,“ myslí si Petr Fiala.

    Domov důchodců v Libochovicích prošel nedávno rekonstrukcí stravovacího zařízení, bude ale ještě potřeba opravit střechu a výhledově také rekonstrukci vodoinstalace a výměnu oken. „Nicméně je to domov, o nějž je z řad seniorů v rámci regionu snad největší zájem,“ připomíná zástupce Ústeckého kraje. Jeho kapacita je 159 lidí a jak se Petr Fiala osobně přesvědčil, klienti si na život v něm nenaříkají. „Žiju tu již jedenáct, takže si myslím, že moje slovo má nějakou váhu. Opravdu jsem tady spokojená. Myslím si, že personál ví, že jednou zestárne jako my a podle toho se k nám chová,“ nechala se slyšet Marie Korejčíková. Jaroslava Roupcová se vyznala podobně. „To rád slyším,“ glosoval Petr Fiala a s oběma klientkami domova strávil příjemnou chvilku v rozhovoru. Při odjezdu konstatoval, že jde o zařízení, které zcela splňuje svou funkci a poslání.

   Domov důchodců v Čížkovicích je bývalý barokní zámeček a tudíž objekt chráněný památkáři. Z toho důvodu  v něm nelze provádět větší úpravy. Přesto vedení věří, že se letos dočká rekonstrukce topení. V  příspěvkové organizaci žije 54 seniorů, převážně vozíčkářů. Zájem o umístění do domova je značný, také proto, že v okolí je podobných zařízené málo. „Bohužel, objekt je chráněnou památkou, tak na větší přestavby, úpravy nebo rekonstrukce myslet nemůžeme. Přesto jsem viděl, že v pokojích mají lidé pěkný nový nábytek, že se personál snaží zařídit interiér tak, aby se jeho obyvatelům líbilo a viděli, že i za těchto podmínek mohou žít pěkně a v příjemném prostředí,“ myslí si náměstek hejtmana. Ženy, které si užívaly odpolední siesty na zahradě se mu svěřily, že jim nic neschází, že jsou spokojené.

   Domov sociální péče v Chotěšově je domovem pro 60 uživatelů služeb s průměrným věkem 57 let. Do objektu Ústecký kraj před dvěma lety investoval 1,7 mil. korun na výstavbu čistírny odpadních vod. Po technické stránce je dům v dobrém technickém stavu, chybí dokončit výměnu oken a opravit sociální zařízení. Převaha mobilních klientů snižuje náklady na poskytované služby. Někteří pomáhají na základě smluv za úplatu svému zařízení. “Jak jsem byl informován, vedení domova sociální péče uvažuje, že by do budoucna postavilo na přilehlém pozemku, který je kraje, tři domky s chráněným bydlením,“ svěřil se Petr Fiala. Myšlenku podpořil s tím, že je to cesta, jak lze obyvatelům vytvořit  přirozené prostředí domova, v němž budou zodpovídat za své každodenní aktivity.

   Diagnostický ústav v Čížkovicích je zařízení s dlouhou tradicí v diagnostice mentálně postižených s kvalitním personálním zázemím. Nevyžaduje zásadní zásah řemeslníků, nedořešený je pouze stravovací provoz. Petr Fiala při své návštěvě této příspěvkové organizace několikrát zdůraznil, že jde o koedukované zařízení s velmi dobrou úrovní komplexu poskytovaných služeb. “Nejsem tu poprvé, takže mohu směle tvrdit, že je tu uplatňovaný individuální přístup ke klientům. A přiznávám, že také oceňuji, jaká je tu příjemná atmosféra,“ dodal představitel kraje. Svoji myšlenku doprovodil i nápadem přinést jednomu z obyvatel, Románkovi, kravatu, kterou měl dosud ve svém šatníku. „Slíbil jsem mu to posledně, bez ní jsem přijet nemohl. Bylo na mé ženě, kterou vybere,“ svěřil se Petr Fiala. Při příjezdu do ústavu udělal dárkem mezi ostatními trochu rozruch. Ještě větší radost měli klienti pak z toho, že zástupci kraje, Petr Fiala i Vladimír Záhorský, se projevili nejen jako aktivní vyznavači fotbalového sportu, ale dokázali všem na hřišti, že i v polobotkách umí do balonu pořádně kopnout. „Do cvičných bytů investoval Ústecký kraj v roce 2003 - 2004  6,4 mil. korun,“ připomíná Petr Fiala a dodává, že  mimo jiné chybí dostatek prostoru pro pracovní terapii. „Bohužel, stejně jako ředitel tohoto zařízení si stýskám nad tím, že nový zákon o sociálních službách nepočítal s tímto typem ústavu. V praxi narážejí na překážky, které jsou kontraproduktivní. Rád bych uvěřil tomu, že kroky, které ředitel v tomto smyslu podniká, najdou u zákonodárců kladnou odezvu,“ říká představitel kraje.

 

Připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741, 603 192 615

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

 

 

 

Vychovatelka s jedním z klientů ústavu Čížkovice.
Vychovatelka s jedním z klientů ústavu Čížkovice.

Diagnostický ústav v Čížkovicích.
Diagnostický ústav v Čížkovicích.

Kravata od Petra Fialy udělala Románkovi radost.
Kravata od Petra Fialy udělala Románkovi radost.

V čížkovickém domově důchodců s ředitelkou Soňou Vápeníkovou.
V čížkovickém domově důchodců s ředitelkou Soňou Vápeníkovou.

Odpolední siesta v Domově sociální péče Chotěšov.
Odpolední siesta v Domově sociální péče Chotěšov.

V Libochovicích se setkal náměstek hejtmana s Jaroslavou Roupcovou.
V Libochovicích se setkal náměstek hejtmana s Jaroslavou Roupcovou.

Petr Fiala, radní Vladimír Záhorský (vlevo) a ředitel Pavol Dvorský.
Petr Fiala, radní Vladimír Záhorský (vlevo) a ředitel Pavol Dvorský.

Snímek z archívu: Klienti z Tuchořic na mezinárodním štafetovém běhu.
Snímek z archívu: Klienti z Tuchořic na mezinárodním štafetovém běhu.

Hlavní budova ÚSP v Tuchořicích.
Hlavní budova ÚSP v Tuchořicích.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 7.8.2007 / 7.8.2007 | Zveřejnit od-do: 7.8.2007-6.9.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém