Orientační nabídka


 

Petr Fiala: Židovské památky k našemu regionu neoddělitelně patří

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Petr Fiala: Židovské památky k našemu regionu neoddělitelně patří
S projektem na rekonstrukci a zachování teplického židovského hřbitova a budovy pohřebního bratrstva v jeho areálu seznámili náměstka hejtmana Petra Fialu zástupci Židovské obce Teplice.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 15. srpna 2006

 

Petr Fiala: Židovské památky k našemu regionu neoddělitelně patří

 

S projektem na rekonstrukci a zachování teplického židovského hřbitova a budovy pohřebního bratrstva v jeho areálu seznámili náměstka hejtmana Petra Fialu zástupci Židovské obce Teplice. Petr Fiala si s předsedou obce Oldřichem Látalem a jejími členy Michaelem Lichtensteinem a Alexandrem Lebovičemprohlédlareál hřbitova, který je kulturní památkou. S přibližně tři a půl tisíci náhrobky patří k největším v České republice.

V současné době usiluje teplická židovská obec především o obnovu budovy pohřebního bratrstva z roku 1862. Členství v tomto spolku, který v židovském společenství pečoval o zesnulé, patřilo mezi nejváženější funkce v židovském společenství.

Cílem teplické židovské obce je dům bratrstva zrekonstruovat, protože „Chevra Kadiša“  je na území Severozápadních Čech zcela unikátní „Přistoupili jsme k obnově této ojedinělé  stavby a připravili ve spolupráci s Nadačním fondem obětem holocaustu projekt, který je rozdělený do několika etap. V současné době máme za sebou záchranu budovy, která byla v havarijním stavu a opravu střechy. Celá obnova historické stavby by měla stát celkem přibližně 6,5 milionů korun,“ přibližuje Michael Liechtenstein. Na realizaci rekonstrukce by obec chtěla spolupracovat jak se zmiňovaným nadačním fondem tak i s Ministerstvem kultury a Ústeckým krajem. Ukončení rekonstrukce je plánováno na rok 2008. „Židovské památky k našemu regionu a jeho historii neoddělitelně patří. Jejich obnovu a takříkajíc zviditelnění by proto měl kraj podpořit. Jako jeden z možných způsobů spolupráce se nabízí například společná příprava projektů, které by umožnily čerpat pro tuto oblast financovat prostředky z fondů  Evropské unie,“ uvedl Petr Fiala. „Památky po židovské minoritě jsou vyhledávány turisty z tuzemska i zahraničí a tak je nesporné, že jejich obnova by náš region pro návštěvníky dále zatraktivnila,“ dodává. Projekt, který by s využitím prostředků z fondů evropské unie zmapoval židovské památky v našem regionu a představil je jako zajímavé turistické cíle v současné době připravuje odbor evropských projektů krajského úřadu.

Výsledkem oprav domu pohřebního bratrstva by měl být multifunkční objekt. „Bude v něm umístěna například expozice o židovské komunitě na Teplicku, o jejím zřízení a výměně exponátů jsme již jednali i s pražským židovským muzeem,“ řekl Michael Liechtenstein. Kromě toho by měl být v objektu umístěn i byt správce hřbitova. Správce s bytem přímo hřbitově se osvědčil jako vůbec nejlepší ochrana před vandaly například v Mostě nebo Lounech, proto by židovská obec chtěla takto postupovat i v Teplicích.

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

Budova pohřebního bratrstva před zahájením rekonstrukce
Budova pohřebního bratrstva před zahájením rekonstrukce

Chevra Kadiša má za sebou první etapu rekonstrukce
Chevra Kadiša má za sebou první etapu rekonstrukce

Petr Fiala: Židovské památky k našemu regionu neoddělitelně patří

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 15.8.2006 / 15.8.2006 | Zveřejnit od-do: 15.8.2006-15.9.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém