Orientační nabídka


 

Pilotní projekt Ústeckého kraje má již první absolventy

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Pilotní projekt Ústeckého kraje má již první absolventy
Cílem pilotního projektu Ústeckého kraje je pomoci absolventům středních škol, kteří nastoupili do prvních ročníků škol vysokých, lépe zvládnout učivo, především v takových předmětech, jakými jsou matematika a fyzika.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne  10. 9. 2007

Pilotní projekt Ústeckého kraje má již první absolventy

Na chomutovské Střední průmyslové škole a Vyšší odborné škole skončily v minulých dnech první dvě fáze (ze tří) pilotního projektu Ústeckého kraje. Jeho cílem je pomoci absolventům středních škol, kteří nastoupili do prvních ročníků škol vysokých, lépe zvládnout učivo, především v takových předmětech, jakými jsou matematika a fyzika. Když hejtman Jiří Šulc v polovině červa představoval projekt, věřil, že přinese své ovoce.

   „Při zrodu projektu jsme především reagovali na rozbor znalostí a studijní výsledky, které u svých posluchačů, studentů prvních ročníků, zjistila Fakulta strojní Českého vysokého učení technického. Analýza prokázala, že  jejich připravenost je často velmi rozdílná a příčinou slabých studijních výsledků,“ připomenul hejtman pohnutky, které vedly k realizaci projektu na detašovaném pracovišti uvedené fakulty ČVUT v Chomutově. Představitel kraje uvítal  při organizaci pomoc úředníků z odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Ústeckého kraje, dále vysokoškolských pedagogů, lektorů a konzultantů, kteří se ochotně zapojili do vlastní konkrétní práce. „První fáze byla zaměřena na 22 pedagogických pracovníků z deseti škol Chomutovska, kteří od pražských pracovníků ČVUT, fakulty strojní, získali potřebné informace k bezproblémovému přechodu mezi střední a vysokou školou v klíčových předmětech. Byla mezi nimi hlavně matematika a fyzika. Získané zkušenosti by měli pružně implementovat do učiva ve 4. ročníku středních škol, “ říká ředitel Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy v Chomutově Jan Lacina, zařízení, které je hostitelem  těchto kurzů.. Prozradil, že také druhá fáze projektu skončila. „Zúčastnili se jí již přijatí studenti, kteří svá vysokoškolská studia zahajují v akademickém školním roce 2007/2008. Celkem se přihlásilo třicet zájemců, do Chomutova jich nakonec dorazilo dvacet čtyři.“ Ti na závěr třicetihodinového semináře obdrželi osvědčení. „Bylo to skutečně velice prospěšné a poděkovat za komplexní výklad a shrnutí tématiky zaslouží především PeadDr. Pohl a Mgr. Knoblochová. Všichni jsme si uvědomili co jsme v průběhu prázdnin zapomněli. Kurz nás vrátil do reality a motivoval ke studiu,“ prozradil jeden z jeho účastníků. Také ostatní absolventi si pochvalovali seminář, především netradiční způsob doučování a shodli se v názoru, že aktivity tohoto typu by měly pokračovat. Spokojený je rovněž hejtman Jiří Šulc a je rád, že se myšlenka rychle ujala a přinesla své první ovoce. “Ústecký kraj nutně potřebuje technicky vzdělané lidi. Citelně zatím chybí. Nové společnosti a firmy, které se zde usadily, nabízejí zajímavá pracovních uplatnění. Odborné posty obsazují často však lidé z Prahy nebo dokonce ze zahraničí. A to je velká škoda,“ myslí si hejtman.

   Třetí fáze pilotního projektu Ústeckého kraje se rozběhne v prvních dnech října již přímo na zapojených školách, kde se budou žáci 4. ročníků se zájmem o studium na vysokých technických školách ve čtyřicetihodinovém kurzu průběžně připravovat na „hladký“ přechod mezi střední a vysokou školou. 

   Pilotní projekt Ústeckého kraje je financován z Fondu hejtmana, a to částkou 300 tisíc korun. Dalších 5 milionů korun ze stejného fondu by mělo být použito na úpravu třetího patra budovy detašovaného pracoviště Fakulty strojní ČVUT v Chomutově tak, aby výuka na uvedeném pracovišti mohla být rozšířena. O studium na fakultě je velký zájem, proto podle jejího děkana Františka Hrdličky by v nejbližší době mělo být otevřeno také konzultační středisko.

 

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení  tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741, 737 41 59 59

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 10.9.2007 / 10.9.2007 | Zveřejnit od-do: 10.9.2007-9.10.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém