Orientační nabídka


 

Podklady pro připravovanou přílohu časopisu Parlamentní listy

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Parlamentní Listy (Eva Fišerová)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ Parlamentní Listy (Eva  Fišerová) ze dne  4. 8. 2004

 

Dotaz (v původním znění):

obracím se na Vás se žádostí o podklady pro připravovanou přílohu časopisu Parlamentní  listy.

Ve snaze působit na dovozce a dealery automobilů, aby poskytovali státní správě a samosprávě vstřícné podmínky při nákupech vozidel, potřebujeme znát určité skutečnosti tak, abychom mohli analyzovat současný stav vozového parku ve státní správě a samosprávě (vláda, parlament, senát, ministerstva, obvodní úřady, malé a velké obce) ale i významných společností, občanských sdružení apod.  Zajímá nás proto  rozsah Vašeho vozového parku a další  údaje. Můžete nám, prosím poskytnout odpovědi na následující otázky a potřebné údaje?

 

1. Jaké typy  osobních automobilů,  a kolik, tvoří Váš vozový park?

2. Proč dáváte předost značce, která se ve Vašem vozovém parku vyskytuje v největším počtu?

3. Převládají v něm auta s benzínovým  či naftovým motorem?

V případě, že převládají benzínová, uveďte prosím  důvod, proč nenakupujete auta s naftovým motorem a naopak.

4. Jakou částku tvoří nákup pohonných hmot ve Vašem rozpočtu ročně?

5. Vycházejí Vám prodejci vstříc se zajímavými prodejními podmínkami? Pokud ano, můžete je přiblížit? Jaká by byla Vaše představa o vhodných podmínkách nákupu osobních automobilů, jaké zlepšení byste očekávali?

6. Jaké slevy Vám poskytují dodavatelé-prodejci?

7. Kdo Vám zajišťuje servis- vlastními silami nebo dodavatelsky-kým a za jakých podmínek? Kolik prostředků servis vozidel  vyžaduje průměrně ročně?

8. Jakým způsobem se realizuje nákup vozidel – hotová platba, leasing, úvěr, půjčky nebo jiným způsobem?

9. Proč právě takovou formou?

10. Jaká kritéria jsou pro Vás při nákupu aut rozhodující?

11. Jakým způsobem, a při jakém stáří automobilů se  vyměňují. Dáváte je do prodeje ojetých vozů? Jakým způsobem využíváte získané prostředky? Na obnovu vozového parku, nebo mají jiný účel? 

12. Chystáte se momentálně k nějakým nákupům automobilů? Pokud ano, tak kolika, jakých a kdy a v jaké výši bude investice? Proč právě daná značka?

 

Odpověď:

1. Autopark Krajského úřadu Ústeckého kraje tvoří 28 vozidel. Jedná se osobní vozidla Škoda Superb (3 ks), Škoda Octavia (14 ks), Škoda Fabia (5 ks), Škoda Felicie (3 ks), Škoda Forman (1 ks), Škoda Pick-Up (1 ks) a Opel Zafira (1 ks). Z větší části se jedná o vozidla, které do správy krajského úřadu přešly převedením z majetku ze zrušených příspěvkových organizací.

 

2. Rada Ústeckého kraje preferuje vozy českého výrobce.

 

3. Vozidla, která přešla do majetku krajského úřadu z příspěvkových organizací, jsou vybavena benzínovými motory. Nicméně u vozidel nakupovaných přibližně od roku 2002 je jako pohonný agregát požadován naftový motor. V současné době ve vozovém parku převládají vozidla s benzínovými motory, ta ovšem budou postupně nahrazována automobily s naftovým pohonem.

Důvodem je úspora ve výdajích na pohonné hmoty.

 

4. V  roce 2003 tvořily skutečné náklady na nákup pohonných hmot 1,28 milionů korun.

 

5. Nejsme nijak významným zákazníkem, v období posledních dvou let jsme koupili pouze dvě vozidla (jednalo se o typ Škoda Super). Při nákupu si sami zjišťujeme podmínky nákupu u jednotlivých regionálních dealerů a s vybraným pak vyjednáváme nákupní cenu včetně případných slev a zvýhodnění.

 

6. Viz č. 5.

 

7. Běžný předprovozní servis referentských vozidel zajišťuje zaměstnanec krajského úřadu, automechanik, který byl přijat do stálého pracovního poměru. Významnější opravy a pravidelné servisní prohlídky jsou zajišťovány smluvním autorizovaným autoservisem. Za tyto služby zaplatil v loňském roce krajský úřad 863 tisíc korun.

 

8. Nákupy dvou vozidel Škoda Superb byly realizovány formou leasingu s nulovým navýšením.

 

9. Nákup touto formou schválila Rada Ústeckého kraje jako nejvýhodnější, zejména proto, že částky na akontaci byly získány prodejem zbytných vozidel.

 

10. Při výběru vozidel pro nákup hraje velkou roli účel, k němuž budou používána. Pro běžné služební cesty je pamatováno na přiměřené pohodlí a současně i bezpečnost cestujících. V potaz je brána jak bezpečnost pasivní, tak i tzv. aktivní, například schopnost vozu vyvinout v krátkém časovém úseku maximální možný výkon.

 

11. Vozidla, jež jsou v užívání delší časové období, jsou buď odprodávána nebo převáděna příspěvkovým organizacím zřizovaných Ústeckým krajem. O prodeji rozhoduje Rada Ústeckého kraje, nabídka je po odsouhlasení podmínek zveřejněna na úřední desce. Došlo i k darování vozidla, obecnímu úřadu Verneřice na Děčínsku. Rozhodnutím Zastupitelstva Ústeckého kraje bylo darováno vozidlo Škoda Favorit.

 

12. V současné době zjišťujeme u dealerů možnosti nákupu vozu Škoda Octavia (1 ks). V návrhu rozpočtu Ústeckého kraje pro rok 2005 je uvažováno s částkou 1,1 milionu korun na nákup vozů Škoda Fabia (3 ks), které nahradí starší vozy ze současného vozového parku.

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: konecna.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 18.8.2004 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 31.12.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém