Orientační nabídka


 

Podpora polytechnického vzdělávání a gramotností

Po třech letech skončila realizace projektu „Podpora polytechnického vzdělávání a gramotností v ÚK (ÚK IKAP A2), který realizoval odbor podpory podnikání, inovací a transformace a byl financovaný z prostředků Evropské unie s rozpočtem ve výši 183,6 milionu korun.
Tisková zpráva ze dne 16. června 2023
Projekt Podpora vzdělávání
 

 
 
V rámci projektu bylo v 17 městech zřízeno 19 technických klubů. Technické kluby byly vybaveny moderními pomůckami. Vznikly i tři excelentní kluby (Přírodovědné centrum Žatec, observatoř Kadaň, Technický klub Děčín na ČVUT). Žatecké přírodovědné centrum bylo vybaveno unikátní technologií (Digitáriem a Vědou na kouli). Náplní technických klubů byly kroužky a výukové programy pro děti od školkového věku až po středoškoláky. Pro veřejnost všech věkových kategorií se pořádaly otevřené dílny. V přírodovědném centru v Žatci a v Technickém klubu při ČVUT Děčín byly také pořádány vzdělávací semináře pro pedagogické pracovníky.

Dále bylo zřízeno Centrum virtuálního prototypování (CVPT UJEP) na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, které bylo vybaveno moderními technologiemi v oblasti 3D tisku. V centru CVPT UJEP se žáci středních odborných škol a gymnázií pomocí speciálních kurzů seznámili nejen s oblastí 3D tisku, ale také s aditivní výrobní technologií a jejím využitím (nejen) pro vědecké účely.

Žáci se seznámili také s moderními měřicími metodami v energetice a mohli si vyzkoušet autíčka s pohonem na vodík. Žáci středních zdravotnických škol se seznámili s principem 3D tisku, s využitím aditivních technologií ve zdravotnictví v kombinaci s 3D skenerem. V praktické ukázce viděli výrobu protetických pomůcek pomocí 3D tisku a využití 3D tisku při výrobě modelů vybraných částí vaskulárního systému. CVPT UJEP kurzy 3D tisku realizovalo i pro pedagogické pracovníky. 

Po celou dobu projektu bylo realizováno pravidelné vzdělávání pedagogických pracovníků, a to prostřednictvím jednodenních Setkání Odborných metodických skupin (OMS) a vícedenních Zimních a Letních škol, které měly mezi pedagogy velký úspěch. Vzdělávání bylo zaměřené na pedagogy v oblasti matematické, čtenářské a digitální gramotnosti. 

Dále v oblasti fyziky, chemie, přírodopisu a biologie. V rámci projektu bylo realizováno 67 Setkání OMS, 18 Letních a 18 Zimních škol. Do shora uvedeného vzdělávání se zapojilo 782 pedagogických pracovníků. Všechny vzdělávací akce v projektu přinesly pro pedagogické pracovníky nové náměty do výuky, měli možnost si vyzkoušet nové pomůcky pro rozvoj výuky či si se svými kolegy mohli vyměnit a sdílet příklady dobré praxe. 

Osmasedmdesát pedagogických pracovníků absolvovalo půlroční akreditované kurzy z oblasti matematiky, chemie, fyziky a digitální gramotnosti. 

Školy z celého Ústeckého kraje mohly využít dopravu zdarma prostřednictvím Motivačních výjezdů na podporu funkčních gramotností a polytechnického vzdělávání, který byly provázány se školním vzdělávacím plánem. Školy projevily největší zájem především o přírodovědné a zeměpisné exkurze s měřením v přírodě, o exkurze zaměřené na vzdělávací oblast Člověka a svět práce a Člověk a příroda.

Žáci se v rámci projektu mohli seznámit s novými technologiemi, realizovali pokusy a další praktická cvičení v IQ Landii či Techmanii. Velmi oblíbeným cílem motivačních výjezdů bylo také Národní muzeum v Praze a jeho expozice Evoluce, či hvězdárny a planetária se svými výukovými programy o vesmíru. Celkem bylo v rámci projektu realizováno 761 výjezdů, do kterých se zapojilo 28 mateřských, 110 základních a 59 středních škol z celého Ústeckého kraje. 

V práci projektu se uskutečnily tři veletrhy vzdělávání, na kterých byly prezentovány nové metody a formy práce, modely spolupráce i nové technologie a pomůcky. 

Školy mohly ve spolupráci s krajskými metodiky a experty využít i Mobilní centra kolegiální podpory, kdy metodici či experti navštívili přímo školy a společně se žáky a studenty bádali, stavěli či zkoumali s pomůckami, vybavením, stroji a nástroji, které by si škola nemohla zakoupit. Celkově bylo realizováno 455 výjezdů Mobilního centra kolegiální podpory.

Při realizaci projektu bylo vytvořeno 16 školních podnikatelských inkubátorů, ve kterých se žáci pod vedením zástupců z podnikatelského prostředí vyzkoušeli, co obnáší řídit firmu nebo jaká úskalí či výhody přináší vlastní podnikání. Dále bylo vytvořeno pět didaktických materiálů Průvodci trhu pro obory Elektro, Strojírenství, Stavebnictví, Gastronomie a služby, Zemědělství. 

Na 12 gymnáziích a 12 základních školách probíhaly programy vzájemného učení, které byly zaměřeny na podporu chemie. V rámci projektu bylo realizováno 72 těchto programů. Střední školy, které se specializují na výuku chemie, měly v rámci projektu možnost se zapojit do Programů vzájemného učení, které byly realizovány ve spolupráci s vyznanými zaměstnavateli v Ústeckém kraji. V rámci projektu bylo realizováno 40 těchto programů. V rámci projektu také školy mohly navštívit Chempark v Litvínově, kde si žáci vyzkoušeli praktické vzdělávání v chemické výrobě s využitím prvků virtuální reality.

Celý projekt „Podpora polytechnického vzdělávání a gramotností v ÚK (ÚK IKAP A2) reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/19_078/0017377“ podporovala i krajská radní pro oblasti strategie přípravy a realizace projektů Iva Dvořáková, která vnímá pozitivní dopad celého projektu nejen na zlepšení kvality vzdělávání, ale následně i na zvýšení konkurenceschopnosti pracovní síly v regionu.

Věda na kouli
Věda na kouli

Motivační výjezd zaměřený na biologii
Motivační výjezd zaměřený na biologii

 

Pedagogové na workshopu v rámci letní školy
Pedagogové na workshopu v rámci letní školy

 

Pedagogové na přednášce v Centru virtuálního prototypování
Pedagogové na přednášce v Centru virtuálního prototypování

Finančně podpořil
 


 

 

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 16.6.2023 / 16.6.2023 | Zveřejnit od: 16.6.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém