Orientační nabídka


 

Potřebujeme zastavit současný trend v nedostatečné vzdělanosti

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Hovoříme se členem rady Ústeckého kraje Pavlem Koudou

Potřebujeme zastavit současný trend v nedostatečné vzdělanosti

 

„Vzdělání našich občanů je velmi důležité a úzce souvisí s nezaměstnaností. Je třeba směrovat žáky k oborům, které budou žádané“, říká Ing. Pavel Kouda (ČSSD), člen rady Ústeckého kraje pro školství, mládež a tělovýchovu, kulturu a památkovou péči, který nám poskytl rozhovor.

 

Nejen v médiích je posledních měsících přetřásáno, že našemu regionu chybějí absolventi technických škol. Nahlas o tom hovoří odborná i také laická veřejnost. Máte představu, jak problému, jak se říká, jít naproti?

Ústecký kraj se dlouhodobě potýká s nedostatečnou vzdělaností svého obyvatelstva. Situaci pečlivě monitorujeme a hledáme nové způsoby, jak tento trend zvrátit. V kraji je například poměrně rozvinutá síť středních škol technického zaměření se širokou nabídkou vzdělávacích možností. A tyto školy, zejména jejich obory stavební a strojírenské, by se měly stát v budoucnu klíčovými, jak ukázala zpracovaná studie a prognóza na rozložení příštích potřeb trhu práce. Počet studentů těchto škol by se tedy zcela jistě měl navyšovat.

 Opak je však pravdou…

 V současné době se zde začíná nepříznivě promítat demografický vývoj. Žáků ubývá a do roku 2010 klesne jejich počet v rámci Ústeckého kraje řádově o několik tisíc. Kromě toho jsou tu i další záporné ukazatele. Jak nám naznačil prováděný průzkum, řada mladých lidí opouští střední školu ještě před dokončením studia. Velké procento jich také hned a nebo brzy po absolvování studia odejde do zcela jiného oboru. Mladí kvalifikovaní řemeslníci a technici jsou doslova nedostatkovým zbožím, některé obory se úplně zavírají z důvodu nulového zájmu.

Jistě to vnímáte jako závažný problém. Jste nejen krajským radním, ale zároveň místopředsedou Komise rady Asociace krajů ČR pro školství a sport. Máte tedy možnost situaci porovnávat s jinými kraji…

Mohu s plnou odpovědností říci, že problém netrápí jen Ústecký kraj. Zároveň jsem si vědom toho, že jestliže bude vývoj tímto směrem pokračovat, začne se v regionu zvyšovat nezaměstnanost. Řada firem sice bude disponovat volnými místy, ale kvalifikované zaměstnance si bude muset nejspíš dovážet ze zahraničí. Aby se tato vize nestala skutečností, snaží se kraj o větší informovanost o technických oborech a náročnosti studia, o provázanost a vzájemnou spolupráci základních a středních škol, rodičů dětí i potencionálních zaměstnavatelů budoucích absolventů. Proto také vítám iniciativu a vznik projektu na Chomutovsku - SVES II, který má za úkol sdružit učitele středních odborných škol, ředitele základních a středních škol, specialisty z oblasti odborného školství, reprezentanty z řad zaměstnavatelů, zaměstnaneckých a rodičovských organizací. Podle mne je skutečně nutné začít s kariérovým poradenstvím už na základních školách. Myslím si, že do výuky by se měly začlenit i takové předměty jako je volba povolání a jim podobné.

Jaké jsou dosavadní zkušenosti, jak na to školy reagují?

 Některé již pochopily možnosti, které jim projekt otevírá. Například partnerstvím s podnikatelskými firmami získají střední odborné školy a učiliště podporu pro své žáky během studia, výhodu placené praxe, jistotu pracovního uplatnění. Zároveň je možné začlenit mezi studijní obory i nově koncipované, na základě aktuálního vývoje.

Jak tedy hodnotíte současnou roli státu právě ve vztahu k problematice o níž hovoříme?

Ačkoliv tento a jemu podobné projekty skýtají řadu výborných nápadů a mohou leccos vyřešit, školy se ani v budoucnu neobejdou bez podpory a péče státu. Ten ale, jak se zdá, řadu potíží zatím stále jen přehlíží…

 

zpracovala: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741,  737415959

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 28.2.2008 / 28.2.2008 | Zveřejnit od-do: 28.2.2008-27.3.2008
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém