Orientační nabídka


 

Pozvánka do Městské knihovny v Mostě

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Dovolujeme si vás pozvat v úterý 5. června na současné slavnostní zahájení třech výstav ve všech prostorách Městské výstavní síně Zlatá trojka.

 

Výstavy:

     

Zdeněk Veselý: Bilance (Velká síň)

 

Rohaté a zubaté: 200 zvířecích lebek z celého světa (Zlatá síň)

 

Jaroslav Řeháček: Konec historie (Stříbrná síň)

 

Zahájení:

 

úterý 5. června 2007 v 17.00 ve druhém patře před Velkou síní

 

Místo konání:

 

Městská výstavní síň Zlatá trojka (Městská knihovna Most, Moskevská 12, Most, tel. 476 768 800)

 

Program:

 

MUDr. Jan Ševčík, předseda Svatojánské společnosti

 

ak. mal. Zdeněk Veselý, malíř

 

MVDr. Přemysl Rabas, ředitel Zooparku Chomutov

 

Jaroslav Řeháček, malíř

 

Všechny tři výstavy budou zahájeny současně jedním aktem.

 

 

 

Zdeněk Veselý <http://www.tmavomodrysvet.cz/film/co_kdo_dela/zdenek_sverak.htm>

 

Ak. malíř Zdeněk Veselý prožil část dětství v Trmicích a v Praze. Po absolvování teplické Keramické školy byl přijat na grafickou speciálku Akademie výtvarných umění v Praze. Kresebné a malířské základy získal u prof. Miloslava Holého, chvíli koketoval se sochařinou u prof. Hladíka, ale nakonec se stal žákem prof. Vladimíra Pukla. Za cyklus Tvář Mostecka byl oceněn první cenou Akademie a studia si tím prodloužil o dva “čestné roky” u prof. Vladimíra Silovského.

 

Od r. 1959 žije v Teplicích, kde byl členem výtvarné skupiny Objekt. Nyní je aktivním členem grafického sdružení Hollar v Praze. Severočeskou krajinu ztvárnil v mnoha podobách - od České Lípy přes České středohoří, Máchovo Litoměřicko až po Krušné Hory. Ve své volné i užitné tvorbě se vedle olejů zaměřuje zejména na litografii a hlubotiskové techniky.

 

Výstava v MKM je bilanční a zahrnuje na více než 80 obrazech celou jeho úctyhodnou malířskou kariéru.

 

Rohaté <http://www.tmavomodrysvet.cz/film/co_kdo_dela/zdenek_sverak.htm>  a a zubaté

 

Člověk se odpradávna snažil uchovávat části těl zvířat. Důvody byly zpočátku převážně religiózní a výzdoba interiéru obydlí, později vědecké. Užívaly se nejrůznější způsoby preparace, jako např. přirozené vysoušení vzduchem nebo nad ohněm, činění kůží, vycpávání, nakládání do konzervačních prostředků, např. sůl, líh, později formaldehyd.

 

MVDr. Přemysl Rabas, ředitel Zooparku Chomutov, doplňoval svou soukromou kolekci sbírky lebek v Zimbabwe, Namibii, Jihoafrické republice, Kostarice, Kalifornii, Uzbekistánu, Litvě, Ukrajině, Austrálii a na Kamčatce. Mezi nejcennější vystavené exponáty patří lebka vychuchola, nosorožce, ďábla medvědovitého a kolekce ploutvonožců. Největší lebka ve sbírce patří samci hrocha, nejmenší netopýrovi a nejstarší jeskynímu medvědovi.

 

Výstava dvou stovek zvířecích lebek patří mezi netradiční výstavy. Vedle vzdělávacího efektu je kolekce lebek i velmi působivá esteticky.

 

Jaroslav Řeháček

 

Jaroslav Řeháček je rodákem z východních Čech, po absolvování pražské Grafické školy nastoupil na umístěnku v Krušnohorských tiskárnách v Mostě, nejprve jako technolog a později působil v různých vedoucích funkcích. Příchodem do Mostu začal ve volných chvílích samostatně malovat, ale obrazy z tohoto období nejsou dnes dostupné.

 

Po likvidaci mostecké Severografie byl jmenován ředitelem liberecké Severografie. Z politických důvodů byl v roce 1986 z funkce odvolán, osm pracoval na dole Obránců míru a až v r. 1992 se vrátil ke své původní profesi, kdy začal soukromě podnikat v tiskárně Čepirohy. Po ukončení své podnikatelské činnosti a odchodu do důchodu se vrátil ke svému koníčku - malování. V posledních dvou letech opustil svá dříve oblíbená témata zátiší a kytic a věnuje se výhradně malování zaniklého starého Mostu. Výsledkem jsou obrazy, které v MKM prezentuje na své třetí autorské výstavě.

 

 

 

 

Odkazy

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 30.5.2007 / 30.5.2007 | Zveřejnit od-do: 30.5.2007-29.6.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém