Orientační nabídka


 

Pracovní setkání ve věci přípravy a výstavby dálnice D8 na území Ústeckého kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Pracovní setkání ve věci přípravy a výstavby dálnice D8 na území Ústeckého kraje

Tisková zpráva ze dne 21.1.2003

Pracovní setkání ve věci přípravy a výstavby dálnice D8 na území Ústeckého kraje se konalo dnes (úterý 21.1. 2003) v sídle Ústeckého kraje. Setkání se zúčastnil hejtman Jiří Šulc a jeho první náměstek Jaroslav Foldyna, zástupci Ředitelství silnic a dálnic ČR, Ministerstva životního prostředí ČR, zástupci dodavatelských systémů dálnice D8 a dalších zainteresovaných subjektů včetně zástupců samosprávy, poslanců a senátorů.

V úvodním krátkém proslovu připomněl hejtman Jiří Šulc význam dálnice D8. „Dostavba dálnice D8 má klíčový význam pro další rozvoj infrastruktury jak v Ústeckém kraji tak i v celé České republice. Je také nepřípustné, aby nedodržení smlouvy o výstavbě  dálnice s Německem vedlo k mezinárodní ostudě! Musíme udělat pro dostavbu dálnice maximum a zabezpečit tak další rozvoj regionu i celé České republiky,“ řekl Šulc. Na jeho slova navázal Jaroslav Foldyna, který připomněl, že po dvanácti letech je konec stavby stále v nedohlednu.  „Se stavbou a s rozhodováním o ní jsou spojené i mnohé legislativní problémy, které ji brzdí. Pokud nedojde v brzké době k dohodě, jsme připraveni řešit problémy tak, že budeme inicializovat přijetí zákona, který zkrátí lhůty ve správních řízeních  stejně, jako tomu bylo v případě stavby dálničního obchvatu Plzně,“ řekl Foldyna.

Zástupci Ředitelství silnic a dálnic ve svém bloku podrobně informovali přítomné o situaci na jednotlivých úsecích stavby, připomněli obtíže se získáváním územních rozhodnutí spojených se stavbou a komplikace související s odvoláními ekologických sdružení. Ocenili také vstřícný přístup Ústeckého kraje a zastupitelů zúčastněných obcí, kteří podle nich účinně napomáhají při přípravě dostavby dalších úseků dálnice. Představili se také zástupci dodavatelských firem, které se budou na stavbě dálnice podílet.

V následné závěrečné diskusi poslanec Parlamentu ČR Jozef Hojdar, předseda hospodářského výboru parlamentu, přislíbil pomoc v otázkách legislativy spojených s dostavbou D8 - konkrétně projednání přípravy zákona o dotaci z fondu ISPA, ze kterého by měla být dostavba částečně financována, s předsedou vlády a přípravu jednání s ministrem dopravy na téma zákon o stavbě dálnice D8 (tedy podobného zákona,  jaký byl přijat při řešení výstavy dálničního obchvatu Plzně). 

Litoměřický senátor Zdeněk Bárta poukázal v diskusi na možné pochybení při výběru varianty pro trasu dálnice a dotazoval se ing. Aloise Lichnovského, ředitele ŘSD ČR, zda bylo ředitelství ŘSD ČR osloveno ohledně tunelové varianty ze strany Ministerstva životního prostředí (MŽP). Ředitel ŘSD ČR a další senátoři připomněli, že vybraná trasa byla řádně konzultována, mimo jiné i s ekologickými sdruženími, a jejich připomínky byly při výběru varianty brány v potaz. Zdůraznili, že i přesto jsou potřebná rozhodnutí ze strany těchto sdružení soustavně napadána, což celou dostavbu dálnice neúměrně prodlužuje a prodražuje. K tunelové variantě řekl, že byla řešena a její opětovné zvažování a případné zavedení by oddálilo zahájení dostavby dálnice několik let. Zástupce fondu dopravní infrastruktury ing. Jiří Novák uvedl, že podle analýzy fondu by se při změně trasy dostavba mohla oddálit až o osm let.

Připravil: Vojtěch Krump,  odd. informací a styku s veřejností

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 23.1.2003 / 23.1.2003 | Zveřejnit od-do: 23.1.2003-21.4.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém