Orientační nabídka


 

Přední odborníci diskutovali o celoživotním vzdělávání a druhé šanci

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Přední odborníci diskutovali o celoživotním vzdělávání  a druhé šanci
V konferenčním sále Krajského úřadu Ústeckého kraje dnes ( 14.9.) jednali přední odborníci ze vzdělávacích institucí i podnikatelské sféry o celoživotním vzdělávání občanů. Jedním z cílů této konference, které se zúčastnil mimo jiné člen rady Ústeckého kraje Pavel Kouda a ředitelka krajského úřadu Lydie Šťastná, bylo poukázat na měnící se společenské potřeby ve vzdělávání, které vycházejí z proměnlivosti trhu práce v ekonomických podmínkách dnešní integrované Evropy. Záštitu nad akcí převzal hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 14. 9. 2006

 

 

Přední odborníci diskutovali o celoživotním vzdělávání  a druhé šanci

 

V konferenčním sále Krajského úřadu Ústeckého kraje dnes ( 14.9.) jednali přední odborníci ze vzdělávacích institucí i podnikatelské sféry o celoživotním vzdělávání občanů.  Jedním z cílů této konference, které se zúčastnil  mimo jiné člen rady Ústeckého kraje Pavel Kouda  a ředitelka krajského úřadu Lydie Šťastná, bylo poukázat na měnící se společenské potřeby ve vzdělávání, které  vycházejí  z proměnlivosti trhu práce v ekonomických podmínkách dnešní integrované Evropy.  Záštitu nad akcí převzal hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

   „Toho si velice vážíme, protože  záštita hejtmana podtrhuje  důležitost a význam našeho jednání“ , konstatovala  hlavní manažerka projektu UNIV (uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé)  Jana Bydžovská z Národního ústavu odborného vzdělávání.

    Účastníky konference pozdravil také Pavel Kouda, který  vyslovil přesvědčení, že aktéři konference ( mezi nimiž nechyběli ani  představitelé ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy , zástupci škol a institucí Olomouckého a Ústeckého kraje, Hospodářské komory ČR i regionu, sociální partneři těchto institucí, pracovníci úřadů práce i svazu průmyslu a dopravy) společně  prodiskutují témata a cíle, které si projekt UNIV vytýčil.

   Podle manažera UNIV Krajského úřadu Ústeckého kraje Lukáše Vaníčka je v našem regionu do projektu zapojeno celkem 11 středních a  vyšších odborných škol.  „ Pracovní týmy na  pilotních školách již aktivně podporují různými formami  celoživotní vzdělávání. Doposud bylo opomíjeno, naštěstí se  situace mění a  touto konferencí chceme  deklarovat, že  naše  snahy nevyznívají naprázdno,“ konstatoval krajský manažer. V diskusním bloku pak fórum účastníků seznámil s dosavadními výsledky v Ústeckém kraji, co  projekt přinese konkrétního středním a vyšším odborným školám. Lukáš Vaníček se rovněž zmínil  o roli sítě škol, poskytujících vzdělávací služby dospělým a poukázal na příklady činnosti místního vzdělávacího  centra. Konference UNIV v Ústeckém kraji odstartovala cyklus těchto jednání, které se budou postupně konat i v dalších 5  krajích České republiky.

    „Ve všech 6 krajích vznikají  sítě středních a vyšších odborných škol, které fungují jako místní centra celoživotního vzdělávání. Školy tak rozšiřují svou působnost i na dospělé a pro ně vytvářejí programy dalšího vzdělávání  směřující k uznávání znalostí a dovedností, tedy kompetencí, které uchazeči získali  jinak než během školní docházky,“ řekl Pavel  Kouda. Jak také z diskuse vyplynulo  projekt UNIV vytváří systém ověřování a  uznávání kompetencí zájemců, kteří chtějí mít oficiálně potvrzeno, že daný obor ovládají, i když  ho přímo nevystudovali.

Účastníci konference se také  shodli v názoru, že uvedený  projekt si zaslouží pozornost  nejen odborné veřejnosti, ale  i krajských samospráv, úřadů a institucí  i podnikatelů. Nová možnost uznávání kvalifikací se lidem otevřela díky příslušnému zákonu o ověřování a uznávání výsledků  dalšího vzdělávání, který vstoupí v platnost v polovině roku 2007. Do této doby se uskuteční pilotní ověřování tohoto procesu v projektech UNIV.  Podstatně se tak usnadní situace lidem, kteří nepracují v oboru, v němž se vyučili a chtějí získat jiné zaměstnání ( druhou šanci) nebo si doposud nemohli založit živnost právě kvůli scházející kvalifikaci.

 

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

Lukáš Vaníček (1. zleva) je manažerem projektu UNIV v Ústeckém kraji.
Lukáš Vaníček (1. zleva) je manažerem projektu UNIV v Ústeckém kraji.

Ředitelka krajského úřadu Lydie Šťastná a Štěpán Harašta, vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy KÚ, byli na konferenci také.
Ředitelka krajského úřadu Lydie Šťastná a Štěpán Harašta, vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy KÚ, byli na konferenci také.

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 15.9.2006 / 15.9.2006 | Zveřejnit od-do: 15.9.2006-15.10.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém