Orientační nabídka


 

Protipovodňovovu ochranu Ústeckého kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Pavla Kačera, 51 Pro., (pavel.kacer@centrum.cz)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ Pavel Kačer, 51 Pro., (pavel.kacer@centrum.cz) ze dne 4. 8. 2004

 

Dotaz (v původním znění):

1. Vláda Miloše Zemana slíbila před volbami krajï miliardy na revitalizaci a vytvořila úřad zmocněnce. Dostali jste slíbené prostředky a jak jste s nimi naložili?

2. Váš kraj byl jedním z nejvíce postižených předloňskou povodní. Jak se Vám podařilo škody odstranit a vytvořit účinnější protipovodňovovu ochranu?

 

Odpověď:

1. Toto rozhodnutí se netýká pouze Ústeckého kraje, ale celé oblasti severozápadních Čech.Z těchto peněz je financováno odstraňování ekologických škod, které vznikly v období před privatizací hnědouhelných těžebních společností. Finanční prostředky jsou uvolňovány postupně prostřednictvím Fondu národního majetku, který při uzavírání smluv na základě, kterých se realizují revitalizační projekty, vystupuje jako zadavatel. Peníze tedy nejdou přes rozpočet Ústeckého kraje. Kraj se podílí na výběru vhodných projektů a pomáhá určovat priority. V mezirezortní komisi, která o rozdělování peněz rozhoduje, zastupuje Ústecký kraj hejtman Jiří Šulc. Lze však říci, že smyslem užití těchto peněz je, aby se krajina vrátila člověku k užívání – aby na ní lidé mohli žít, pracovat, rekreovat se. Nejde tedy jen o prosté rekultivace. Několik projektů se realizuje, zatím však bohužel jen málokterý krajinu revitalizuje…

 

2. Povodeň v roce 2002 způsobila v Ústeckém kraji škody za přibližně 12 miliard korun.  Mezi postižené - ať již občany, podnikatele nebo obce - bylo během dvou let rozděleno z různých zdrojů více než 1,5 miliardy korun jako popovodňová pomoc. Představitelé kraje se účinně zasadili o to, aby vláda dodržela sliby, které dala občanům Ústeckého kraje, a proto se v současné době se dá říct, že většina škod na soukromém a veřejném majetku byla odstraněna.

Velkým problémem jsou však stále nevhodné zásahy do krajiny z minulých desetiletí, které měly na katastrofálních důsledcích povodně významný podíl. Jejich odstranění a vybudování systému kvalitních protipovodňových opatření je práce na mnoho let. V současné době Ústecký kraj zadal zpracování studie protipovodňových opatření na dolním toku Labe, která bude obsahovat i technicko ekonomické vyhodnocení těchto opatření. Tato studie bude výchozím materiálem pro určení priorit a realizaci konkrétních investičních akcí. Na vypracování studie kraj vyčlenil 1,5 milionu korun  a měla by být dokončena v prosinci 2004.

 

 

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: konecna.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 18.8.2004 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 31.12.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém