Orientační nabídka


 

Rada Asociace krajů v Ústí nad Labem jednala o zdravotnictví, hejtman Bubeníček požádal vládu o podporu horníků

ak
Jednáním s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem začalo ve čtvrtek v podvečer 27. zasedání Rady Asociace krajů České republiky (AKČR) v Ústí nad Labem. Během čtvrtečního večerního i pátečního dopoledního jednání probrali členové AKČR například budoucnost letecké záchranné služby, zvýšení tarifních platů zaměstnanců ve veřejném krajském zdravotnictví či legislativní návrh o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. K jednání o tématech z oblasti zdravotnictví se připojil i prezident České lékařské komory Milan Kubek.
 

 
 

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček na tiskové konferenci po jednání AKČR informoval o odeslání dopisu členům vlády i senátorům a poslancům za Ústecký kraj, ve kterém vládu vyzývá k revizi usnesení o podpoře pouze propuštěných horníků z Ostravska a nikoliv z Mostecka. K dopisu se připojila Hospodářská a sociální rada ÚK, vládní zmocněnec pro MSK, ÚK a KVK, Pakt zaměstnanci a odborová organizace mosteckých horníků. „Je pro nás absolutně nepřijatelné, aby se v těchto chvílích myslelo jen na horníky na Ostravsku a na naše obyvatele, kteří byli propuštěni z mosteckých dolů, se zapomnělo. Není přeci možné, aby horníci trpěli proto, že vláda jejich zaměstnavatelům zakázala těžit,“ uvedl na setkání s novináři hejtman Bubeníček.

Hejtmani se s ministrem zdravotnictví shodli, že plánované memorandum mezi kraji a vládou o zvýšení platů bude za podmínky garance  ze strany vlády dostatečného financování platů pro navýšení mezd ve zdravotnictví v zájmu dobrého fungování krajského zdravotnictví. Společně pak Rada AKČR přijala usnesení, ve kterém deklaruje, že je připravena provést zvýšení tarifních platů zaměstnanců ve veřejném krajském zdravotnictví o 10 % v případě, že vláda alokuje prostředky ve státním rozpočtu ve  výši minimálně 7,5 miliardy korun právě na tyto účely. Jde o jedno z témat, na kterém se hejtmani shodli, že je nutné je vyřešit pro dobré fungování krajského zdravotnictví do budoucna. Současně hovořili i o dlouhodobém nedostatku lékařů a zdravotnického personálu napříč celou republikou. „S prezidentem  České lékařské komory Milanem Kubkem jsme hovořili i o současné personální krizi ve zdravotnictví a o požadavcích na navyšování mezd pro lékaře.  S hejtmany jsme mluvili například o dalších možných benefitech pro zaměstnance ve zdravotnictví i pro získávání dalších studentů medicíny a dalších příbuzných oborů,“ uvedl po jednání první místopředseda Rady AKČR Jiří Běhounek. Ústecký kraj již například v této souvislosti před dvěma lety vyhlásil stipendijní program pro studenty medicíny z celé republiky, ve kterém nabízí 50 tisíc korun za akademický rok v případě, že absolventi zůstanou zaměstnáni právě ve zdravotnických zařízeních v našem kraji.

V minulém týdnu hejtmani při setkání s předsedou Senátu PČR Milanem Štěchem poprvé debatovali o legislativním návrhu Jihočeského kraje o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi a zároveň s tím o změně zákona o daních z příjmu. Rozhodli se, že se po prostudování tohoto návrhu, k této diskuzi vrátí na dnešním jednání. Po projednání a diskuzi k této věci Rada AKČR přijala následující usnesení: Rada Asociace krajů České republiky bere na vědomí zákonodárnou iniciativu Jihočeského kraje ve věci zdanění církevních restitucí a ukládá předsedovi Rady AKČR Michalu Haškovi, hejtmanu Jiřímu Zimolovi a hejtmanu Martinu Havlovi připravit na společné jednání hejtmanů a vlády ČR v polovině července analýzu plnění smlouvy uzavřené mezi vládou ČR a církvemi ve věci církevních restitucí z pohledu žalob podaných církvemi na kraje ve věci vydání nemovitého i movitého majetku.​

Podívejte se na krátkou reportáž https://www.youtube.com/watch?v=uo-M1gmQDl0 

mhob

 

Hejtman Oldřich Bubeníček (vpravo) vítá předsedu Asociace krajů a jihomoravského hejtmana Michala Haška v podhradí hradu Střekov

ak
V závěru prvního jednacího dne navštívili hejtmani hrad Střekov

as
Jednací místnost v ústeckém hotelu Clarion

as
Oldřich Bubeníček s hrálovehradeckým hejtmanem Lubomírem Francem

as
Na tiskové konferenci komentoval téma zdravotnictví místopředseda AKČR a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek...

as
... společně s předsedou České lékařské komory Milanem Kubkem

 

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 27.5.2016 / 27.5.2016
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém