Orientační nabídka


 

Rada regionu soudržnosti Severozápad jednala v Klášterci nad Ohří

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Rada regionu soudržnosti Severozápad jednala o úpravách Regionálního operačního programu. Ten má do Ústeckého a Karlovarského kraje přinést téměř 21 miliard ze strukturálních fondů.
 

 
 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA  ZE DNE 10.8.2007

 

Rada regionu soudržnosti Severozápad jednala v Klášterci nad Ohří

 

V Klášterci nad Ohří se 7. srpna uskutečnilo další jednání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Tento region sdružuje v rámci statistické jednotky Evropské unie NUTS II Ústecký a Karlovarský kraj; předsedá mu hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

Obsahem kláštereckého jednání Výboru rady regionu byl aktuální stav druhé verze Regionálního operačního programu Severozápad (ROP SZ), na základě kterého bude moci region soudržnosti Severozápad v období 2007- 2013 čerpat finance ze strukturálních fondů Evropské unie. Nejprve je ale nutné, aby ROP schválila Evropská komise. Právě ta na konci července Regionální radě regionu soudržnosti Severozápad zaslala tzv. Poziční dokument se svými připomínkami, kterých je více než sedmdesát. „Evropská komise například žádá doplnění informací o významu cyklostezek pro rozvoj regionu – i jejich rozvoj má totiž být z ROPu podpořen,“ upřesňuje připomínky komise předseda Regionu Severozápad hejtman Jiří Šulc. Vedle toho bude například v nové verzi Regionálního operačního programu nutné podrobněji popsat funkci nového monitorovacího systému, nebo vyspecifikovat podmínky pro obnovu brownfieldů tak, aby odpovídaly pravidlům pro čerpání podpory ze strukturálních fondů. „Musím ale na druhou stranu zdůraznit,“ uvedl ještě Jiří Šulc, „že komise ocenila způsob, jakým jsou v operačním programu řešeny otázky životního prostředí.“

Připomínky Evropské komise se nyní do Regionálního operačního programu zapracovávají. Předpokládá se, že ke schválení programu komisí by mohlo dojít v závěru letošního roku a po té už bude možné podávat projekty na čerpání peněz. Pro region soudržnosti Severozápad je pro období 2007 – 2013 vyčleněno bezmála 21 miliard korun, což představuje 16% procent z celkové částky, kterou získají všechny regiony soudržnosti v České republice. „Severozápad tedy získal nejvíce peněz ze všech regionů soudržnosti,“ říká k tomu předseda regionu a hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. „Tuto částku se mi podařilo vyjednat na dohadovacím řízení se všemi hejtmany. Argumenty o nejvíce postiženém regionu, o našich problémech - jako je nezaměstnanost, nízká úroveň vzdělanosti – kolegové hejtmani naštěstí vyslyšeli,“ uzavírá Jiří Šulc.

Částka 21 miliard je určena na podporu rozvoje a regenerace měst, oblast venkova, cestovního ruchu a dopravní obslužnost, především budování a rekonstrukce silnic II. a III. tříd. 

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

tel. 475 657 726

mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 10.8.2007 / 10.8.2007 | Zveřejnit od-do: 10.8.2007-10.9.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém