Orientační nabídka


 

Radek Vonka na Gymnáziu V. Šmejkala

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Radek Vonka na Gymnáziu V. Šmejkala
Jméno RNDr. Václava Šmejkala, prvního poválečného ředitele ústeckého gymnázia, který se stal obětí komunistické zlovůle, nese nově Gymnázium v ulici Stavbařů v krajském městě.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 6.10.2006

 

Radek Vonka na Gymnáziu V. Šmejkala

 

Jméno RNDr. Václava  Šmejkala, prvního poválečného ředitele ústeckého gymnázia, který se stal obětí komunistické zlovůle, nese nově Gymnázium v ulici Stavbařů v krajském  městě. Při této příležitosti se ve škole sešla řada hostí, mezi nimi nechyběl  náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka, primátor města Jan Kubata, členové Konfederace politických vězňů  a v neposlední řadě se aktu zúčastnili Ivan a Přemysl Šmejkalovi, synové bývalého ředitele se svými  rodinami.

  Zástupce Ústeckého  kraje ve svém  projevu ke  shromáždění ocenil vysoké morální hodnoty dr. Václava Šmejkala, který se stal  nejen na Ústecku uznávanou  osobností  a pro svůj  morální kredit i vzorem po ostatní. „ Byl to člověk, kterého minulý režim nezlomil. Trpěl,  jistě, osud si s ním krutě zahrál, dlouhé roky strávil v těžkých žalářích a ani po té  nemohl vykonávat své milované povolání.  Byl to člověk, který si na okázalá gesta nikdy nepotrpěl. Je to muž, který pro Ústí  nad Labem  po 2. světové válce hodně znamenal  a především dokázal na českém gymnáziu obnovit vyučování. Osobně jsem velmi rád, že právě tato škola, se rozhodla zviditelnit svůj vzdělávací ústav tímto způsobem a ponese jméno po Václavovi Šmejkalovi. Vím, že vedení školy zvažovalo několik alternativ při výběru jmen, nakonec se přiklonila k osobnosti, která má s ústeckým gymnáziem hodně společného. Název školu určitě víc zviditelní,“ je přesvědčený Radek Vonka. Dodal, že z 24 gymnázií v Ústeckém kraji jsou nyní pouze dvě, která nesou jméno nějaké osobnosti.

Ještě před vlastním odhalením pamětní desky RNDr. Václava Šmejkala  vystoupil krátce také jeden z jeho synů, Přemysl.  „Otec by jistě takovou poctu přivítal se skromností sobě vlastní. Nicméně jsem přesvědčený, že si ji zaslouží. Byl to velmi zanícení pedagog a  v Ústí gymnázium po válce otevíral.  Naše rodiny přijaly snahu vedení gymnázia nejdříve s velkým překvapením, ale máme samozřejmě radost a těší nás to.“

   Michal Šidák, ředitel gymnázia,  doufá, že název škole zůstane navždy. „Rozhodně by tento krok neměl být účelový, dočasný.  Jsem rád, že nám na náš úmysl ochotně rodiny Šmejkalovy kývly,  pomohlo také ministerstvo školství a v neposlední řadě Ústecký kraj. Pro školu, která má více jak šest stovek studentů a padesát pedagogů má dnešní den nesmírný význam,“ dodal zástupce školy.

 

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

·           

 

 

Ředitel gymnázia M. Šidák (vlevo) s náměstkem a zástupcem hejtmana Radkem Vonkou.
Ředitel gymnázia M. Šidák (vlevo) s náměstkem a zástupcem hejtmana Radkem Vonkou.

Rodiny Šmejkalovy.
Rodiny Šmejkalovy.

Pamětní deska Václava Šmejkala.
Pamětní deska Václava Šmejkala.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 6.10.2006 / 6.10.2006 | Zveřejnit od-do: 6.10.2006-6.11.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém